• Informacje na temat:

    placki z makaronu

Przepisy na temat: placki z makaronu
  • Rosół z makaronem

    Sposób przygotowania 1. Mięso zalać wodą, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Po godzinie wyjąć jarzyny, rosół gotować do miękkości mięsa. Przecedzić, dodać pokrojone żołądki i natkę.  2. Do mąki dodać jaja, letnią wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, podzielić ją na części. Każdą rozwałkować, posypać mąką i pozostawić do przeschnięcia. Placki zwinąć...

  • Placek à la pizza

    ...) posmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż 2/3 makaronu. Przykryj go mię- sną masą i wyłóż pozostały makaron. Zalej masą śmietanową. Na wierzchu placka ułóż plasterki pomidorów. Pizzę piecz ok. 35 minut w 185 st...

  • Makaron w czterech kolorach

    Tym zaskoczysz gości!

  • Pizza bez mąki i drożdży – łatwa, niedroga, smakowita

    Wprawdzie ten pyszny placek raczej nie może się znudzić, ale warto spróbować, jak smakują jego inne wersje - pełne witamin i bez pustych kalorii.

  • ​Cukinia - im ciemniejsza, tym zdrowsza

    Wybierając cukinię sięgajmy po tę najciemniejszą - zawiera wtedy najwięcej składników odżywczych. Samo warzywo stanowi doskonałą wiosenną przekąskę, sprawdzi się również jako baza do lekkich placków czy zdrowych ciast.

  • Medaliony w sosie śmietanowym

    ...łyżka musztardy, - łyżeczka cukru, - natka, - 4 łyżki oleju, - sól, - gałka muszkatołowa, - gotowe placki ziemniaczane Przygotowanie: 1. Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki. Obraną cebulę(...). Podgrzej, ale już nie gotuj. Placki włóż do gorącego piekarnika z termoobiegiem. Podgrzewaj 3-4 minuty w temperaturze 200 st. C. Podawaj jako dodatek do medalionów. Doskonałym dodatkiem do tak...

  • Podpłomyk staropolski

    Lubicie pizzę? Marcin Sikora, jako bezapelacyjny fan kuchni polskiej przygotował dla Was rodzimą alternatywę dla tego włoskiego przysmaku, czyli podpłomyk staropolski.

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...z jajkami, mąką orkiszową i jogurtem.  2. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj placki za pomocą łyżki i piecz 30 minut w temp. 180(...). Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę masła i cukier. Duś.  2. Rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i mleko, by powstał gęsty sos. Przypraw. W brytfannie ułóż płaty makaronu, zalej sosem...

  • Pyszne posiłki obiadowe

    ...przypraw, dodaj masło, cukier i zagotuj. Ser zetrzyj na tarce, pomidorki i pieczarki pokrój w plastry. Cebulę poszatkuj. Ciasto rozwałkuj na dwa placki. Posmaruj sosem, posyp serem, ułóż warzywa(...) z pesto. 3 Orzechy wyłuskaj, lekko posiekaj i dodaj do makaronu. Całość posyp pokruszonym parmezanem oraz pokrojonymi w paseczki listkami bazylii. Podawaj na ciepło lub jako sałatkę.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...15 minut.  Placki ziemniaczane Sposób przygotowania 1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej.  2. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym.  3. Sałaty wrzuć do miski. Skrop sokiem z cytryny, octem balsamicznym, dodaj szczyptę cukru, sól, pieprz. Dokładnie...

Artykuły na temat: placki z makaronu
  • Placek z polenty ze szpinakiem i rukolą

    Polenta wylana na płaski talerz i zostawiona do wystudzenia, to pyszny dodatek do potraw. Pokrój ją w kostkę i obsmaż na złoto – zastąpi ziemniaki do sosu czy makaron do zupy itp.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Makaron makaronowi nierówny

    Jeśliby nauczyć się oryginalnych, włoskich nazw wszystkich rodzajów makaronów, postawy włoskiego słownictwa mielibyśmy opanowane. Wbrew pozorom jednak kształt i rozmiar makaronu ma znaczenie!

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Domowa pizza margherita

    Oregano- nie ma Włocha, który nie miałby go w swojej kuchni. Świetnie dopełnia smak pizzy, dań z pomidorów, makaronów, sosów i sałatek

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Mąką można leczyć

    ​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...  Tak czasami mam, że ogarnia mnie chęć na polskie jadło. Może to być jakaś polska zupa, albo nagła ochota na placki ziemniaczane czy pierogi. Pojawia...

  • Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem! Fot. 123RF/Picsel Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi Składniki: - Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)- Pomidorki koktajlowe (200g)- Miękkie awokado (1 szt.)- Boczek wędzony (8 plastrów)- Majonez (2 łyżki)- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)- Sok z połowy cytryny- Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Makaron gotujemy wg...

Zdjęcia na temat: placki z makaronu