• Informacje na temat:

    placki z gotowanych ziemniaków na słodko

Przepisy na temat: placki z gotowanych ziemniaków na słodko
  • Pizza bez mąki i drożdży – łatwa, niedroga, smakowita

    ...i delikatna w smaku. Łatwiej też zetrzesz ser na tarce. Placek z polenty (przygotowanej bez dodatku parmezanu) możesz serwować na słodko. Jako dodatki podawaj wówczas konfiturę albo miód.

  • Knedle z mięsem

    Knedle nie muszą być tylko na słodko. W dzisiejszym przepisie zrobimy je z mięsem.

  • Żyć dobrze... z alergią

    ..." - powiedziałem Karoli, kiedy pierwszy raz opisała mi swój słodko-słony pomysł. Chwilę porozmawialiśmy i postanowiłem jednak spróbować. Od razu wiedziałem, że ten krem pokochają nie tylko dorośli, ale(...) przygotowujemy śmietankę z pestek słonecznika: pestki z wodą miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy ją do warzyw. Dodajemy kmin i doprawiamy solą do smaku.  Do ugotowanych młodych...

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    Na samo wspomnienie babcinej kuchni zaczyna Ci burczeć w brzuchu? Do dziś pamiętasz wyjątkowy smak przygotowanych przez nią racuchów? Pyszne, aromatyczne, najlepsze, niezastąpione - to słowa, które najlepiej oddają smaki Twojego dzieciństwa! Zafunduj sobie oraz swoim pociechom swoisty powrót do przeszłości. Uchylamy rąbka tajemnicy i zdradzamy receptury na najsmaczniejsze racuchy! Zobaczysz...

  • Letni obiad z pomysłem

    ...oprze się również pysznej zapiekance na bazie surowych lub lekko obgotowanych młodych ziemniaków. Dodaj do nich inne warzywa, np. marchewkę, brokuły, pomidory, fasolkę. Kawałki ugotowanej piersi(...) przyjmować jak najwięcej płynów w różnej postaci. Makaron na słodko To przebój nie tylko letnich wakacji. Polecamy zwłaszcza ten z mąki razowej, zawiera bowiem wiele błonnika, witaminy z grupy...

  • Kasza na 10 sposobów

    ...garnka z grubym dnem wlej mleko i wsyp kaszę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy kasza zgęstnieje, odstaw ją i wymieszaj z owocami. Na obiad Kuskus z bakaliami - na słodko (Po 12(...) i zamieszaj. Banana umyj, sparz i obierz ze skórki. Połówkę owocu zmiksuj i dodaj do kaszki. Starszak może pić koktajl przez słomkę. Placki z kaszy gryczanej - dla starszaka • 1 szklanka...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...winogronami albo z... miodem - prawdziwi smakosze bardzo sobie cenią ten słodko-słony smak. Ten typowo grecki przysmak stał się przyczyną "wojny serowej". Grecy chcieli, aby boski podarunek był(...). Kolejnym kamieniem milowym w kuchni greckiej jest pita czyli okrągłe placki, formowane ręcznie, pieczone z mieszanki mąki pszennej i razowej, drożdży, soli i wody (w odróżnieniu od arabskiej, grecka pita...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na półmisku powinny również być kawałki pomidorów i ogórków z anchois oraz ćwiartki jajek ugotowanych na twardo i połówki cytryn. Zgrabne, małe buraczki, marynowane w zalewie z octu winnego, czosnku...

Artykuły na temat: placki z gotowanych ziemniaków na słodko
  • Placki dyniowo-ziemniaczane z kremowym dipem

    Dynia smakuje równie dobrze na słodko, jak i na wytrawnie. Do zapiekania, gotowania i marynowania najlepiej nada się odmiana hokkaido.

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Ziemniak. Trufla północy

    Pyrlandia – taki napis widnieje na drzwiach naszego domu pod Poznaniem. W tym regionie mieszkańcy są z ziemniaków prawdziwie dumni.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Smakoterapia 2, Iwona Zasuwa

    ...„Królowa Kaszy Jaglanej” w ponownym natarciu! Iwona Zasuwa, propagatorka zdrowego żywienia i autorka popularnego bloga smakoterapia.pl, oddaje w ręce czytelników kontynuację swojej bestsellerowej, debiutanckiej książki „Smakoterapia”. Sekrety kuchni roślinnej, pełnej kolorów, zapachów i smaków. Na wytrawnie i na słodko. A wszystko to bez glutenu, nabiału i cukru. Można? A jakże! I to w smakowitym...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    .... W mojej najnowszej książce "Pyszne na każdą okazję" są właśnie przepisy na Wigilię, kolację we dwoje, na różne uroczystości. Zawsze dzieliłam moją książkę na "Na słodko" i "Na słono", tym razem jest(...) placki z bananami.  - Wiele osób mi zarzuca, ze nie zawsze trzymam się 25 minut - przesłanie tej książki jest takie, że mają to być przepisy tanie i szybkie, czasami rzeczywiście jest to pół godziny...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Odkryj najlepsze smaki kuchni Majów i Azteków

    ...są rumieniowe na rozgrzanych grillu. Skoro o wyrazistych smakach mowa, to miłośnicy słodko-pikantnych doznań powinni zwrócić uwagę na papryczki chili ancho z picadillo z kurczaka serwowanego z dużą...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....