• Informacje na temat:

    placki z czerstwego chleba

Przepisy na temat: placki z czerstwego chleba
  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    .... Jednak weekend to czas na szwajcarski brunch. Obok roesti (placki ziemniaczane), serów i wędlin, centralnym punktem stołu jest zopf. Ten pleciony chleb jest podobny do chałki i podawany jest z miodem(...), zwinięty omlet - opisuje Casey Barber. W Maroko, obok słodkiej, miętowej herbaty skosztujemy delikatnych naleśników z dziurkami. Podaje się je z masłem i miodem. Inną propozycją są placki...

  • Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    ...3 bułki lub kromki chleba. Trzeba je wymieszać z połową szklanki wody lub mleka, 2 łyżkami masła, łyżką posiekanych orzechów i bakalii oraz 50 g rozpuszczonej czekolady. Z powstałej masy lepimy kulki(...) i błonnik. Tym bardziej szkoda byłoby ją wyrzucać, gdy ugotowaliśmy jej nieco zbyt dużo. Na szczęście możemy przygotować z resztek pyszne placki.  - Nadmiar owsianki mieszamy z 2-3 łyżkami mąki, łyżeczką...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...i pokrojone w ćwiartki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę stołową octu i tyle samo cukru. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Posolić, wbić jajko, wymieszać z mąką, tak...

Artykuły na temat: placki z czerstwego chleba
  • Chleb nasz powszedni

    ...chlebowa Składniki na 6 porcji: 50 dag czerstwego żytniego lub pszennego chleba, 50 dag różnych wędlin, 3 cebule, 25 dag pieczarek, 30 dag żółtego sera w kostce, 4 jajka, sól, pieprz, po szczypcie słodkiej(...), pietruszka, mały kawałek selera, por, 1/2 bochenka chleba razowego żytniego, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany Na klopsiki: 50 dag mielonego...

  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    Jeśli poprzedniego dnia ugotowałaś za dużo makaronu lub ziemniaków, wykorzystaj je: dodaj np. kawałki wędliny, zalej jajkami rozkłóconymi ze śmietaną i zrób zapiekankę.  Ze zwiędłej włoszczyzny ugotuj bulion, który będzie bazą do zupy lub sosu. W lodówce zalega twaróg? Dodaj mąkę, jajko lub czerniejącego banana i usmaż placki!  Zostało ci trochę rosołu? Wlej go do pojemnika do robienia kostek...

  • Południowy Tyrol: Będziesz tu wracać

    ...w karcie każdej szanującej się kuchni regionu. Powstaje z czerstwego pieczywa wymieszanego z jajkiem, przyprawami i serem. Ich wersji jest tyle, ile gospodyń - bardzo popularne są jeszcze z dodatkiem(...) tradycyjnym antipasti nadchodzi czas na primo piatto. Kiedy kelner opowiada o daniu, mamy wrażenie, że źle się zrozumieliśmy. W wydrążonych chlebach podaje nam... zupę z siana. Delikatny wywar obsypany...

  • Poradnik oszczędnej gospodyni

    ...spaghetti. Z czerstwego chleba zrób francuskie tosty. Suchy placek drożdżowy zetrzyj na tarce - wysypiesz nim formę, gdy będziesz piekła kolejne ciasto. Miękkie pomidory przetrzyj na sos. Przywiędłe jabłka(...) w osiedlowym sklepiku. Ale po bochenek chleba i kostkę masła nie ma sensu jechać przez pół miasta. Idąc do najbliższego sklepu, zaoszczędzisz nie tylko czas, ale też benzynę lub bilet autobusowy. Porównuj...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    ...nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Kolejnym daniem było pan cotto, czyli gęstej zupy toskańskiej na bazie czerstwego chleba i warzyw sezonowych, tym razem z karczochami. Ważne jest, by serca...