• Informacje na temat:

    placki z cukinii z platkami owsianymi

Przepisy na temat: placki z cukinii z platkami owsianymi
  • Cukiniowo-szpinakowe

    Placki nie muszą być jedynie z ziemniaków. Równie dobrze smakują te z cukinii i szpinaku.

  • Cukiniowo-szpinakowe

    Przygotowanie : Cukinię ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy, by puściła sok. Szpinak rozmrażamy, fetę drobno kruszymy. Czosnek i liście mięty siekamy. Mocno odciśniętą z soku cukinię łączymy z płatkami i otrębami owsianymi, dodajemy jajka, fetę, pieprz, sól, posiekany czosnek i miętę. Mieszamy. Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładamy łyżką małe placki...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...rodzaju placki czy racuchy zwykle kojarzą się z cięższą, wysokokaloryczną kuchnią. Na szczęście niekoniecznie musi tak być. Szczególnie w sezonie wiosenno-letnim warto skorzystać z niskich cen warzyw i owoców i zaserwować sobie pyszną i zdrową przekąskę. Placuszki z cukinii robi się tak podobnie jak z ziemniaków, tylko oczywiście zmienia się główny składnik. Do ciasta warto dodać otręby owsiane...

Artykuły na temat: placki z cukinii z platkami owsianymi
  • Jarskie kotlety i placki

    .... Cukiniowo-szpinakowe Składniki na 4 porcje: Placki: 850 g cukinii, 200 g szpinaku mrożonego, 140 g sera feta, 2 ząbki czosnku, garść listków mięty, 2 jajka, 6 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrąb(...) oczkach, solimy, odstawiamy, by puściła sok. Szpinak rozmrażamy, fetę drobno kruszymy. Czosnek i liście mięty siekamy. Mocno odciśniętą z soku cukinię łączymy z płatkami i otrębami owsianymi...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Dojrzałe smaki

    ...podczas pieczenia ciasta   Placki cukiniowo-owsiane Składniki: 25 g siekanych  migdałów 550 g cukinii 3 jajka Sól 150 g płatków owsianych 50 g mąki Pieprz 3 łyżki oleju 20(...), żółtkami, płatkami owsianymi i 30 g mąki. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wmieszać pianę. Formować placki  Porcjami smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Z masła i 20 g mąki...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Mała czarna ujmie wagi!

    ...ilością gorącej wody, odstaw, żeby zrobiły się miękkie. 2. Jogurt naturalny wymieszaj z mlekiem i 1 łyżką miodu. Połącz z nasionami słonecznika i płatkami owsianymi. Osącz owoce i ułóż na wierzchu(...) dwie porcje): 5 dag ryżu, 15 dag cukinii, 2 żółtka,1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 30 dag świeżego ogórka, kilka gałązek kopru, 2 łyżki białego octu winnego...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...rodzaju placki czy racuchy zwykle kojarzą się z cięższą, wysokokaloryczną kuchnią. Na szczęście niekoniecznie musi tak być. Szczególnie w sezonie wiosenno-letnim warto skorzystać z niskich cen warzyw i owoców i zaserwować sobie pyszną i zdrową przekąskę. Placuszki z cukinii robi się tak podobnie jak z ziemniaków, tylko oczywiście zmienia się główny składnik. Do ciasta warto dodać otręby owsiane...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ..., mąką, odrobiną oliwy, otrębami, solą, pieprzem i innymi ulubionymi ziołami. Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni z odrobiną tłuszczu, łyżką formujemy placki, które smażymy z obu stron. Warto uzbroić(...) w połączeniu z otrębami owsianymi stanowią bardzo dobraną parę - dodaje. Racuszki z otrębami Otręby owsiane są również wspaniałym dodatkiem do klasycznych racuchów z jabłkami i cynamonem. Wtedy po prostu...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...