• Informacje na temat:

    placki z cukinii i sera

Przepisy na temat: placki z cukinii i sera
  • Placki z cukinii

    Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!

  • Baletnica i jej przepisy na cukinię

    Svetlana Ovsyankina, baletnica Teatru Wielkiego w Warszawie, jest także blogerką i autorką fit przepisów kulinarnych. Co poradziłaby przyrządzić z cukinii? Pasztet i beztłuszczowe placuszki.

  • Patisony i cukinie - świetne pod beszamelem

    ...patison smażony, można go marynować, zwłaszcza gdy jest jeszcze dość mały. Z patisonów można tez robić kotlety albo placki. Warzywo to zawiera wiele soli mineralnych, m.in. potas, wapń i magnez. Jest(...) smaczniejsza. Możemy ją spożywać na surowo, smażyć kwiaty cukinii w cieście, robić z niej warzywne spaghetti. Zawiera: witaminy A i C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy. Jest także...

  • Pyszne placki z cukinii

    Cukinię zetrzeć, posolić, odstawić, aby puściła sok. Pomidory pokroić na cząstki, cebulę w talarki, wymieszać z oliwkami. Doprawić oliwą i octem oraz solą i pieprzem. Cukinię odcisnąć, wymieszać z jajkiem, bułką tartą, miętą i żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Formować placki, smażyć. Podawać na liściach sałaty, z pomidora-mi, cebulką i oliwkami. 

  • Placki cukiniowe

    Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!

  • ​Placki cukiniowe

    Nie wszystkie placki muszą być z ziemniaków.

  • Pizza na cieście z cukinii

    Ciasto z cukinii stanowi doskonałą bazę do pizzy, solonych gofrów lub zapiekanek. Jako nadzienie możemy wykorzystać wszystko, na co mamy ochotę. Inspirujący przepis, do wykorzystania jeszcze tego lata.

  • Co z tą cukinią?

    ...w temperaturze 180 st. C. Dla pewności sprawdźmy miękkość warzywa widelcem. Inną fantastyczną przystawką z cukinii lub daniem na kolację będą placki . Robimy je podobnie jak placki ziemniaczane, tylko w miejsce ziemniaków używamy cukinii. Rezygnujemy tu z cebuli. Sposób przygotowania Dwie cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy do nich dwa jajka, mieszamy. Dodajemy tyle mąki, aby...

  • Pizza z cukinią, serem i bakłażanem

    Składniki: 15 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 75 ml ciepłej wody 2,5 łyżeczki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku cebula 3 świeże pomidory 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki oregano łyżka masła 4 łodygi selera naciowego 1/2 bakłażana 1/2 cukinii 20 dag żółtego sera sól pieprz Przygotowanie: 1. Wymieszaj w misce mąkę, sól, wodę i oliwę. Zagnieć ciasto...

  • Pizza z kwiatami cukinii

    ..., posmaruj częścią sosu, rozłóż plastry bekonu. Ułóż kwiaty i plasterki pokrojonej cukinii. Całość posyp utartym serem, polej resztką sosu. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. około 200 st. C przez...

Artykuły na temat: placki z cukinii i sera
  • Placki z cukinii

    Chcesz zrobić szybki i zdrowy obiad? Placki z cukinii są rozwiązaniem!

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Placki z fetą i cukinią

    Sposób przygotowania: 1. Cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dopraw solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij i odlej sok. Dodaj pokruszony ser feta, posiekaną natkę i przyprawy.  2. W jednej misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę z żółtkami.  3. Powstałe ciasto połącz z przygotowaną masą z cukinii i ubitą pianą. Delikatnie wymieszaj.  4. Na patelni rozgrzej olej...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki

    Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Placki z cukinią

    Placki możesz podać z potrawką z duszonych warzyw (papryka, cukinia, cebula, bakłażan) lub z gęstą śmietaną. Pyszne gorące, ale na zimno też dobre.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Cukinia? Zapiecz to!

    Cukiniowa zapiekanka z kiełbasą Składniki na 6 porcji: 2 średniej wielkości cukinie, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 200 g twardego żółtego sera, 250 g cienkiej kiełbasy, 4 jajka, 4 łyżki oleju(...) i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, a kiełbasę kroimy w plasterki lub w kosteczkę. Do cukinii dodajemy cebulę i czosnek, ser...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...