• Informacje na temat:

    placki z ciasta na kluski

Przepisy na temat: placki z ciasta na kluski
  • Kluski na deser

    .... Truskawki umyj, pokrój w cząstki. Gorący kisiel wyłóż na talerz, posyp truskawkami. Ułóż kluski posypane startą skórką cytrynową i pistacjami. Udekoruj listkami mięty.   Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub ugnieć dobrze praską, dodając łyżkę masła. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli, ugnieć ciasto. Formuj z niego niewielkie placki...

  • I ze skwarkami z wędzonej słoniny

  • Kluski na parze nadziewane dżemem

    ...w ciepłym miejscu. Ciasto lekko zagnieć. Uformuj placki, ułóż ulubiony dżem. Zlep, formując kluski. Na garnku z gotującą się wodą rozłóż ściereczkę, obwiąż sznurkiem. Ułóż 4 kluski, przykryj miską, paruj 7-8 min. Polej np. sosem karmelowym. Przyrządzam smakołyki dla wnuczka Dawidka. Jednym z jego ulubionych przysmaków są kluski gotowane na parze z dodatkiem dżemu. Przepis przysłała Czesława...

  • Jak ktoś woli szare albo niebieskie.

  • Ziemniaczane specjały

    Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Możesz do woli wybierać w przepisach na babki i kluski. A ich przygotowanie wcale nie jest trudne!

  • Drugie danie nie tylko na piątek i nie tylko dla dzieci.

  • Kresowe cepeliny - krok po kroku

    Pod zagadkowo brzmiącą nazwą ukrywa się jeden z kulinarnych skarbów kresowej kuchni... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, to owalne, dużych rozmiarów kluski ziemniaczane nadziewane zwykle mięsem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kluski na parze"

  • Całkiem inne kopytka według Magdy Trojanowskiej

    Ta potrawa wyszła przez przypadek: na stolnicę, gdzie leżały składniki na kopytka, przypadkowo wysypał się mak. Powstały niecodzienne kluski, które zasmakowały domownikom i gościom Polnej Zdrój, Magdy Trojanowskiej.

Artykuły na temat: placki z ciasta na kluski
  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • Gnocchi i haluszki

    ...muszelki. Gotuj kluski w osolonym wrzątku. Podawaj ciepłe. W najprostszej wersji skrop je oliwą i posyp parmezanem. Możesz też do ciasta dodać szpinak lub bazyliowe pesto (wzorem włoskich gospodyń(...) przygotować haluszki? Ziemniaki zetrzyj jak na placki ziemniaczane, dodaj tartą cebulę, mąkę, wbij jajka. Ugnieć ciasto (powinno być gęste), przypraw. Kluski formuj małą łyżeczką lub przepuść je przez tarkę...

  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    ...ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z ciasta zrobić(...) wzbogacić, dodając czosnek i podsmażoną cebulę z boczkiem (zamiast surowej cebuli). Można dodać odrobinę oleju, aby farsz był lepki. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek, pokroić go na kawałki...

  • Wareniki

    Przygotowanie: Ulubione owoce (np. wiśnie, truskawki) pokrój, posyp mąką i cukrem. Odstaw. Mąkę połącz z kefirem, jajkiem, solą, sodą i cukrem. Wyrób gładkie ciasto. Podziel je na 4 części i uformuj rulony. Pokrój jak na kopytka. Powstałe kluski spłaszcz i rozwałkuj na cienkie placki. Następnie nadziewaj farszem owocowym i sklejaj. Wrzuć do garnka z gotującą się, słodko-słoną wodą i gotuj, aż...

  • Pierogi z gruszką

    Sposób przygotowania: Umyte gruszki pokrój na kawałki, posyp mąką i cukrem. Odstaw do lodówki.  Mąkę połącz z kefirem, jajkiem, solą i cukrem. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.  Po tym czasie podziel ciasto na 4 części i uformuj rulony. Pokrój jak na kopytka. Powstałe kluski spłaszcz i rozwałkuj na cienkie placki. Na każdy wyłóż...

  • Smakoterapia 2, Iwona Zasuwa

    ..., kolorowe roślinne pasty, sałatki, pasztety, zupy, placki, kluski, makarony i dania jednogarnkowe.   "Moja kuchnia na co dzień musi być prosta. Nie, nie chodzi o to, że nie mam czasu na gotowanie(...) znajdziemy propozycje dla łasuchów, jak i amatorów wytrawnych smakołyków. Oczom czytelnika ukazują się więc przepisy Iwony na słodkie co nieco: kremy, pralinki, batoniki, drożdżówki, ciasta...

  • Drożdżowe knedle z jagodami

    ...8 minut. Kiedy knedle się ugotują, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Każdy lekko nakłuj widelcem, aby uszła para i nie zrobiły się zakalce. Danie posyp cukrem pudrem. Kluski serwuj na...

  • Smaczna Polska

    ...sera jest przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Od 100 lat jada się także moskole - placki pieczone na blasze. Imprezy kulinarne: 11-12 lipca - Festiwal Moskola (Białka Tatrzańska(...) świecie. Smak prostego ciasta z mąki, wody, mleka, miodu i przypraw okazał się nie do podrobienia! Imprezy kulinarne: 11-12 lipca - Jarmark Jaszczurzy (Chełmno); 1 sierpnia - Jarmark Żywności (Toruń...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...z kurczaka i wołowiny. Wyrafinowany. Superrosół. Makaron czy lane kluski? - Lane kluski. Dzieci tak lubią. Próbowała pani z kaszą manną? - Pewnie, ale się nie przyjęła. Rodzina nie przepada. Niedzielne ciasta? - No cóż, jeśli chodzi o pieczenie i ciasta, raczej nie jestem ekspertem. Bardzo lubię robić zupy, mięso, warzywa - pieczenie to trochę co innego. Są dwa rodzaje kucharzy: tacy...

  • Gorąca zupa to jest to!

    ...mięso będzie miękkie, przecedzić wywar. Klarowny posypać lubczykiem, chwilę pogotować. Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Placki smażyć na małej patelni. Po usmażeniu każdy naleśnik ściśle(...). Ziołowe kluski gotować ok. dwie minuty w osolonym wrzątku. Podawać z zupą udekorowaną kleksami śmietany i listkami świeżych ziół. Zupa będzie gęsta i bardziej aromatyczna, jeśli zamiast koncentratu...