• Informacje na temat:

    placki wysokie przekladane

Przepisy na temat: placki wysokie przekladane
  • Domowy fast food

    Dzieci je po prostu uwielbiają, dorośli zaś traktują dania szybkie jak grzeszną przyjemność. Przedstawiamy nasze najlepsze propozycje domowego fast foodu, które są zdecydowanie zdrowsze od „gotowców” kupowanych w budce na mieście.

  • Wysokie ciasto z chałwą- jak zawsze pyszne można próbować!

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    ...właściwości piernika, przepis znalazł się nawet w kompendium medycznym. Dzięki trwałości ciasta wykorzystywano go jako suchar wojskowy. Ze względu na wysokie ceny przypraw piernik był towarem(...) i podsypanej mąką w temperaturze 170°C przez około 20 minut. Ostudzone placki przełożyć powidłami śliwkowymi i bakaliami. Całość docisnąć np. ciężką książką i odstawić na parę dni w chłodne miejsce...

  • Dziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce.

  • Ciasta rajskie i diabelskie, czyli wypieki doskonałe

    Uwielbiane włoskie ciasto paradiso, choć łatwe do zrobienia, wymaga jednak skrupulatności w jego ucieraniu i pieczeniu po to, by było wysokie, zachowało lekkość i puszystość i nie opadło po wyjęciu z pieca. Do jego przygotowania potrzeba 250 gramów wysokiej jakości mąki tortowej, 200 gramów cukru pudru, 100 gramów miękkiego masła, 3 jajek, 5 łyżek mleka, pół torebki proszku do pieczenia, odrobiny...

  • Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania, z tego przepisu wychodzi nam duża blacha:). Możemy dodać do niego dowolne owoce i oczywiście obowiązkowo kruszonkę! Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.

  • Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi z cynamonem, polany polewą z białej czekolady i posypany orzechami włoskimi. Pycha! Będzie idealne nie tylko na Boże Narodzenie :)

  • Przekładany sernik każda wersja sernika jest dobra!

  • Pyszny, świateczny piernik:)

  • Idealnie nadaje się na Święta

Artykuły na temat: placki wysokie przekladane
  • Wady postawy, jak rozpoznać i jak korygować?

    Twoje dziecko się garbi? Jego nogi układają się w literę X? A może odcisk jego stopy przypomina płaski placek? Bądź czujna! Wcześnie wykryte nieprawidłowości postawy można skorygować.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Wady postawy, jak rozpoznać i jak korygować?

    Twoje dziecko się garbi? Jego nogi układają się w literę X? A może odcisk jego stopy przypomina płaski placek? Bądź czujna! Wcześnie wykryte nieprawidłowości postawy można skorygować.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Cypr: Tu nastrojowo przywitasz Nowy Rok

    ...i zaczął się modlić: - Wszechmogący Boże, pomóż mi sprawiedliwie podzielić złoto. Po czym kazał upiec małe placki i do każdego z nich włożyć po jednym drogocennym przedmiocie...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Pyszny i prosty przepis na niedzielne ciasto z truskawkami. Podczas sezonu truskawkowego, to ciasto często gości na stole u mojej Teściowej (to właśnie u Niej jadłam je po raz pierwszy i od Niej mam przepis). Smakuje dorosłym i dzieciom :)

  • Społeczności, których dieta oparta jest na rybach oraz owocach morza żyją znacznie dłużej, rzadziej uskarżają się także na problemy zdrowotne czy kłopoty z otyłością. Warto włączyć ten rodzaj mięsa do swojego codziennego menu, ważne jednak, by zawsze wybierać ryby świeże i wysokiej jakości. Jak rozpoznać, czy kupowana przez nas ryba jest z najwyższej półki? Zwróć uwagę na kilka rzeczy! Ryby dostarczają nam wiele cennych składników odżywczych / Fot. 123RF/Picsel Dlaczego warto jeść ryby?...

  • Milowe kroki w rozwoju dziecka

    ...uda mu się to jednak, gdy będzie całe dnie spędzał, leżąc plackiem. Smyk musi mieć trochę przestrzeni (choćby koc rozłożony na podłodze) i kilka ciekawych, dość wysokich sprzętów w pobliżu...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...