• Informacje na temat:

    placki wołowe

Przepisy na temat: placki wołowe
  • Sekret klasycznego amerykańskiego hamburgera to...

    Cała tajemnica przygotowania klasycznego amerykańskiego hamburgera polega na tym, by został zrobiony z czysto wołowego mięsa, nie zmieszanego np. z wieprzowiną. Po zmieleniu mięso można lekko posolić, ale nic więcej - nie używamy jajek, bułki czy innych dodatków.

  • Burrito z sosem

    Burrito jest jednym z popularniejszych dań meksykańskiej kuchni. Jego bazą jest pszenny placek wypełniony sycącym farszem, w którego skład najczęściej wchodzi mięso wołowe oraz ryż.  Dodatki, które znajdziemy w nadzieniu klasycznego burrito to fasola, awokado, salsa oraz chilli. Kuchnia meksykańska specjalizuje się w pikantnych salsach oraz dodatkach, dlatego sos Trinidad Scorpion uzupełni smak...

  • Mielone idealne

    Najsmaczniejsze mięso mielone to mięso mieszane: wieprzowe, wołowe, a nawet z dodatkiem mięsa drobiowego. Taka mieszanka powinna zawierać najwięcej mięsa wieprzowego, bo zawiera ono sporo tłuszczu(...) na suchej patelni po minucie z obu stron. 2 Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone paprykę, czosnek, cebulę, podsmaż. Dodaj mięso, dopraw. Smaż 15 minut, dodaj kukurydzę. Farsz zawijaj w placki.

  • Gulasz węgierski na ostro

    ...przegotowanej wody (ew. bulionu wołowego wymieszanego z 4-5 łyżkami porto - słodkawy smak wina doskonale harmonizuje z pikantnymi potrawami z wołowiny).  3. Gulasz zagotuj, zredukuj płomień i duś pod...

  • Sycylijskie calzone z mięsem mielonym

    Składniki: 1 op. gotowej mieszanki na pizzę 40 dag wołowego mięsa mielonego po 1 czerwonej i żółtej papryce 5 dag startego żółtego sera 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych(...) piecz przez ok. 25 min w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku. Najlepsze marynaty do wołowiny Zanim zmielisz albo ugotujesz mięso wołowe na farsz do pierogów, zanurz je w marynacie (najlepiej na...

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    ...pomidorki koktajlowe. Składnikiem bazowym będą tu oczywiście kabanosy - my polecamy zwłaszcza francuskie kabanosy Sokołów z wędzonego, parzonego i suszonego mięsa wieprzowo-wołowego. Co ciekawe, można(...)-20 min. Gdy tarta i kiełbasa zarumienią się, formę z plackiem wyciągamy z piekarnika. Danie porcjujemy po 30-40 min., gdy nieco ostygnie (wcześniej może się kruszyć). Parówki w cieście...

  • Cepeliny z mięsem

    Składniki: Ciasto: 20 średniej wielkości ziemniaków 1 jajko Farsz: 50 dag mieszanego mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko 3 łyżki bulionu wołowego Do polania(...). Potem zlej wodę, a skrobię z dna miseczki ponownie dodaj do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz, wymieszaj ze startymi ziemniakami. Wbij jajko. Wyrób. 2. Z ciasta formuj placki, kładź na...

  • Cepeliny z mięsem

    Składniki: Ciasto: 20 średniej wielkości ziemniaków 1 jajko; Farsz: 50 dag mieszanego mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko 3 łyżki bulionu wołowego; Do polania(...) minut. Potem zlej wodę, a skrobię z dna miseczki ponownie dodaj do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz, wymieszaj ze startymi ziemniakami. Wbij jajko. Wyrób. 2. Z ciasta formuj placki...

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ..., pokrojone cebula, pokrojona łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę 3 szklanki bulionu wołowego Placki ziemniaczano(...). Przypraw do smaku. Smaż placki na mieszance masła i oliwy. Podawaj ze śmietaną oraz z gulaszem, posypanym natką.

  • Majówkowe grillowanie – zaskocz swoich gości

    ...tzw. barbecue składa się z pszennej bułki, mielonego mięsa wołowego, sałaty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. My proponujemy burgera z soczystej wołowiny ze słodkim sosem żurawinowym. Składniki(...) plackiem pita, ale my możemy zaserwować hummus do kanapek, krakersów lub chipsów. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 5 łyżek jasnej pasty sezamowej tahini 2 łyżki oliwy z oliwek...

Artykuły na temat: placki wołowe
  • Co jeść, aby wzmocnić się po chorobie?

    Nie może zabraknąć pełnowartościowego białka. Znajdziesz je w chudym mięsie, rybach i w półtłustym nabiale. Menu powinno obfitować w rosoły wołowe i drobiowe, zupy jarzynowe, krupniki, klopsy, pieczenie mięsne, kotlety.

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1...

  • Zapraszam na sobotni obiad - danie - gulasz po wegiersku, placki ziemniaczane

    Od razu zaznaczam, ze przepis nie jest moj. Dostalam go od osoby, ktora bardzo cenie tutaj na dziennikach... a w ogole jak sie dowiedzialam przepis jest...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Co jeść, aby uzupełnić niedobory magnezu

    ...i brokuły, kompot lub zupa z soczewicy, bitki wołowe z brązowym ryżem i szpinakiem, lemoniada. Podwieczorek Garść bakalii: rodzynki, migdały, orzechy, kakao lub ciastko owsiane z czekoladą, woda. Kolacja Zapiekanka z makaronu razowego z pomidorami, kurczakiem i natką pietruszki, herbata albo 2 placki z otrąb pszennych i owsianych, herbata.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Co jeść, jeśli się ma uczulenie na gluten

    ...krabowe z kukurydzą, koperkiem, woda. Obiad Zupa z soczewicy, ziemniaki, sznycel z indyka, surówka z marchewki i selera, woda albo rosół z makaronem ryżowym, kasza gryczana, bitki wołowe, buraczki...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Co powinno się jeść, żeby przyspieszyć gojenie się ran

    ...i ryżem brązowym, kompot albo zupa krem z buraków z mozzarellą, rolady wołowe, ziemniaki z wody i surówka z jabłek i porów, kompot.  Podwieczorek  Sałatka z ryżu, ogórka kiszonego, kukurydzy, awokado...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...