• Informacje na temat:

    placki tortilla przekaska

Przepisy na temat: placki tortilla przekaska
  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ...często jako zamiennik pieczywa stosuje się tortille - okrągłe, cienkie placki z mąki pszennej lub kukurydzianej, w które zawijane są różne składniki. Przygotowując tortille do nadziewania, warto podgrzać(...) - dodajemy do niego szynkę, plaster sera, liście świeżego szpinaku i pomidorki koktajlowe. Placki można także wykorzystać do przygotowania roladek (np. z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem...

  • Przekąski na domówkę z różnych stron świata

    .... Smaż po dwie minuty na stronę (aż placki ładnie zbrązowieją). Przekładaj je na kratkę, aby ostygły.  3. Wymieszaj śmietanę ze skórką cytrynową i sokiem. Przypraw ją do smaku. Ułóż bliny na półmisku. Na...

Artykuły na temat: placki tortilla przekaska
  • Tortilla z łososiem

    Zdrowa i smaczna przekąska.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Tortilla z mięsem mielonym

    .... Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przekładamy mięso mielone, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy na jasnozłoty kolor, odstawiamy do ostygnięcia.  3. Placki tortilli podgrzewamy z obu stron na...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Wrapy z kurczakiem

    ..., mieszamy, stopniowo dodając 4-5 łyżek oleju. Kiedy składniki połączą się w miarę jednolity sos, dodajemy go do sałaty, mieszamy  3. Placki tortilli podgrzewamy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Na każdy...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Wrap z łososiem i ogórkiem

    ..., kładź je na rozgranej patelni i podgrzewaj przez kilka minut z każdej strony. Upieczone placki przechowuj pod mokrą ściereczką, dzięki temu nie będziesz miał później problemu z ich zwijaniem...

  • Najczęstszym dodatkiem do świątecznego barszczu są uszka, jednak w wielu domach, poza pierożkami, serwuje się również paszteciki. Jak je zrobić, aby były naprawdę pyszne? Fot. 123RF/Picsel Wśród świątecznej krzątaniny warto znaleźć nieco czasu na przygotowanie świątecznych pasztecików. Są one fantastycznym dodatkiem do barszczu lub zupy grzybowej, ale możecie serwować je również jako samodzielną przekąskę. Co bardzo ważne, możecie przygotować je ze sporym wyprzedzeniem, gdyż doskonale znoszą...

  • Bardzo przyjemna dieta!

    .... Na dno szklanki wsyp owoce, zalej mlekiem. Zjedz pudding dobrze schłodzony. LUNCH: Wegetariański wrap pełnoziarnista tortilla, marchewka, pół czerwonej papryki, zielony ogórek, garść rukoli, olej...

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...