• Informacje na temat:

    placki świąteczne nowe

Artykuły na temat: placki świąteczne nowe
  • ​Świąteczne rewolucje

    Narodzenie na stole nie zabrakło tradycyjnych polskich dań. A Jolanta i Caroline wprowadzają nowe świąteczne zwyczaje.  - Od kilku lat mamy piękną tradycję na pierwszy dzień świąt - opowiada Caroline. - Jemy(...) francusku "świąteczne polano"). Oprósz warstwą kakao, ozdób anyżem i laskami cynamonu. Tort czekoladowy Duet W zimnej wodzie namocz żelatynę. Żółtka ubij z cukrem na gładką masę i wlewaj ją stopniowo...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Łakocie króluje na wigilijnym stole

    Wielkimi krokami zbliża się czas świąt Bożego Narodzenia. Każdemu ten okres może kojarzyć się z czymś innym, ale niewątpliwie jednym z ważniejszych elementów, jeśli nie najważniejszym, są świąteczne potrawy. Z kolei ich nieodłączną częścią jest przepyszne łakocie.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Grudzień to nie tylko święta Bożego Narodzenia

    .... W tym czasie na stołach pojawiają się naleśniki z serem, placki ziemniaczane i "Kulki światła", czyli nadziewane pączki posypane cukrem pudrem. Indie - Pancha Ganapati Pomiędzy 21 a 25 grudnia w Indiach obchodzona jest ceremonia Pancha Ganapati. To względnie nowe hinduskie święto organizowane jest dla upamiętnienia Ganeśy, patrona sztuki i strażnika kultury. Co ciekawe, festiwal powstał w 1985

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz...

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...mąki. Uformuj placki i smaż je na rozgrzanym oleju. Kasza nie wzbudza zaufania twoich pociech? Z pewnością skusi je kolorowa zapiekanka ziemniaczano-warzywna. Pokrojone w cienkie plastry ziemniaki(...) jajeczną. Menu na świąteczne śniadanie już gotowe, ale wciąż nie masz pomysłu na obiad? Tradycyjny żurek z biała kiełbasą to jedno, ale co na drugie? Zamiast klasycznego kotleta schabowego podaj...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ...na kuchennej blasze proziaki (placki z sodą)... - O tak, proziaki są mi doskonale znane, ale u mnie w domu na blasze piekło się też trochę rzadsze, rozrabiane ciasto. Do tych placków mama podawała(...), np. przy sadzeniu lasu. Były to jednak prace sezonowe, dość krótkie. Dlatego postanowiłam znaleźć jakąś stałą pracę. I tak trafiłam do huty szkła w Czechosłowacji. Gdzie? O tym epizodzie z życia...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....