• Informacje na temat:

    placki po góralsku

Przepisy na temat: placki po góralsku
  • Placki spod samiuśkich Tater

    .... Moskole jada się ze skwarkami, bryndzą, masłem, sosem czosnkowym lub grzybowym. Same placki są chude, więc warto posmarować je czymś tłuściejszym. (PAP Life)

  • Kapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego.

  • PRZEPIS NA MOSKOLE Z OSCYPKIEM I KRUCHĄ KMICICA

    Sposób przygotowania Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, pokrojony w kostkę oscypek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć powstałe ciasto na stolnicę, wyporcjować i uformować równe placki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Tak...

  • pomysł na kotleta przywieziony z gór

  • O tej porze roku faszerowane cukinie to jedno z naszych podstawowych dań. Żal nie korzystać z dobrodziejstw działki, cukinie rosną jak oszalałe i trzeba im wyjść naprzeciw. Dzisiaj polecam cukinię zapiekaną z mięsem mielony i serami.

  • Marynowany schab bardzo dobrze smakuje w połączeniu ze słodko-kwaśną żurawiną i aromatycznym serem wędzonym.

  • Kotlety wieprzowe sauté, z dodatkiem sera żółtego. Mam nadzieję, że Górale się na mnie nie obrażą czytając ten przepis.

  • Pyszne połączenie!

  • Wypróbowany przepis na "Śledzie po góralsku"

  • Wypróbowany przepis na "Śledzie po góralsku"

Artykuły na temat: placki po góralsku
  • Placek ziemniaczany w sosie śmietanowym

    Po góralsku.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Góralskie bułeczki

    ...placki. Ułóż je na blasze, posmaruj masłem. Zrób w nich wgłębienie i wypełnij farszem. Piecz 40 minut w temp. 200ºC.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Chaczapuri

    Prowadzi on we Wrocławiu mały barek, w którym podaje tylko cztery rodzaje chaczapuri i wodę mineralną. Zawsze, gdy go odwiedzam, jest tam pełno ludzi. Wszyscy pałaszują placki z serem, fasolą lub(...) uchodzić para z roztapiającego się sera. 8. Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Piec placki pojedynczo na obsypanej mąką blaszce przez 15 minut. 9. Pokroić jak pizzę, serwować na ciepło. Przepis pochodzi...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • ​Szczawnica: Pojedź do wód

    ...więc placki Kwicoła (tego od Janosika) - ziemniaczane z jagnięcym gulaszem i oscypkiem, jagnięce szaszłyki, jagnięcina po jaworczańsku z kością, rosół i paprykarz jagnięcy. Z czystym sumieniem polecam...

  • Oprócz cudownych widoków, atrakcji turystycznych i świeżego powietrza, Podhale przyciąga wspaniałą, regionalną kuchnią – bo któż czasem nie marzy o zjedzeniu prawdziwego oscypka, pysznej baraniny czy kultowej już kwaśnicy? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Podhala kształtowała się w ciężkich warunkach. Surowy klimat i bieda zmuszały górali do przygotowywania potraw ze składników prostych, ale pozwalających najeść się do syta. Tak więc na stołach gościły posiłki na bazie ziemniaków, kasz i kapusty....

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., nabiera niepowtarzalnego i esencjonalnego waloru smakowego. Podawana jest najczęściej z makaronem typu nitki lub wstążki. Może być również podawana z ziemniakami lub z plackiem. Na Śląsku Cieszyńskim...

  • Kuchnia afrykańska to prawdziwy tygiel smaków i zwyczajów kulinarnych. Na przestrzeni wieków kolejni przybysze osiedlający się na Czarnym Lądzie przywozili ze sobą własne tradycje i produkty spożywcze, które przyrządzane w warunkach lokalnych dały efekt w postaci różnorodnych i egzotycznych potraw. Dziś kuchnie marokańska, tunezyjska czy kenijska cieszą podniebienia podróżników i inspirują kucharzy z całego świata. Fot. 123RF/Picsel Chcąc poznać tajniki kuchni afrykańskiej należy pamiętać, że...