• Informacje na temat:

    placki pita żytnie

Przepisy na temat: placki pita żytnie
  • Zawsze chciałam je upiec, ale obawiałam się, że nie wyrosną i dawałam sobie z nimi spokój. Ale tym razem, wprawiona po pieczeniu chleba, zmontowałam super przepis na wspaniałe chlebki pita. Są takie jakie powinny być: cieniutkie, nie przemakają sosem no i ładnie puchną

  • Pita to okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu, jedzone najczęściej z pikantnymi sosami. Podczas pieczenia pęcznieją tworząc naturalną kieszeń na farsz. Obecnie pita najczęściej podawana jest z kebabem. U mnie pitty podane były z sałatką Gyros.

  • Najlepiej przygotować pieczywo własnoręcznie – mamy wówczas pewność, że jest doskonałej jakości, bez żadnej chemii. A jak jeszcze dodamy aromatycznych zioła z ogródka – pychota. Taką pitę można podawać z dowolnym nadzieniem lub jako dodatek do sałatek.

  • Cebula z kiełbasą to nasz przysmak, który czasami serwujemy na kolację. Tym razem postanowiliśmy zrobić w postaci „ulicznej”.

  • Placki żytnie z nektarynkami

  • Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane chlebki pita"

  • Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, bo bardzo je lubię i często piekę. Zawsze wychodzą ;D Świetnie pasują do dań typu kebab, gyros czy shoarma i do nadziewania. Idealnym dodatkiem do nich są wszelkiego rodzaju dipy np. tzatziki, dip czosnkowy, czy raita miętowa.

  • Pyszna przekąska. Łatwa do zrobienia. Polecam. Z podanych proporcji uzyskuje się cztery pity.

  • Wywodzi się z kuchni arabskiej. Często stanowi dodatek do kebapu lub shoarmy. Można go także wykorzystać do przygotowania kanapek. Przepis podaję na 4 pity.

  • Zdrowe razowe chlebki pita bez cukru z ziołami

Artykuły na temat: placki pita żytnie
  • Układamy jadłospis bez mleka

    ...do upieczenia czegoś słodkiego lub dodać do ciasta na naleśniki czy placki. Warto wiedzieć. Preparatów mlekozastępczych nie powinno się gotować. Dlatego mlecznej zupy czy kakao nie przyrządzaj na(...) dziennie). Malec powinien także 2-3 razy dziennie jadać zdrowe pieczywo (m.in. pszenno żytnie, razowe, graham) oraz brązowy ryż, razowy makaron i kasze. Dziecku z nietolerancją laktozy, warto dawać...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Układamy jadłospis bez mleka

    ...do upieczenia czegoś słodkiego lub dodać do ciasta na naleśniki czy placki. Warto wiedzieć. Preparatów mlekozastępczych nie powinno się gotować. Dlatego mlecznej zupy czy kakao nie przyrządzaj na(...) dziennie). Malec powinien także 2-3 razy dziennie jadać zdrowe pieczywo (m.in. pszenno żytnie, razowe, graham) oraz brązowy ryż, razowy makaron i kasze. Dziecku z nietolerancją laktozy, warto dawać...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Gdy bóle stawów odbierają radość życia

    Gdy dopadają nas bóle o charakterze reumatycznym, medycyna konwencjonalna ma nam do zaoferowania przede wszystkim silne leki przeciwzapalne. Na szczęście natura jak zawsze przychodzi z pomocą! Okłady z chrzanu Cztery korzenie chrzanu przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj niecałe dwie szklanki żytniej mąki i dwie łyżki terpentyny. Wymieszaj, przełóż do słoika, przykryj. Trzymaj do...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    ..., pierogi, placki, naleśniki. Zrezygnuj też z mąki kukurydzianej (tortille, chipsy, popcorn, płatki). Ze względu na dużą zawartość cukru nie jedz słodyczy i suszonych owoców, nie pij słodkich, gazowanych(...) pewno eliminacja cukru, słodkich przekąsek i białego pieczywa. Zaletą jest brak ograniczeń dotyczących jedzenia wielu wartościowych warzyw. Jednak tak duże ograniczenie grubych kasz, żytniego...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Przegląd najpopularniejszych diet odchudzających

    .... • Produkty zalecane: Ryby: np. makrela, dorsz, sardynki oraz indyk, baranina, królik, jogurt, kefir, śmietana, twarogi, mozarella, feta, pieczywo żytnie, oliwa, soja, ryż, warzywa liściaste, pomidory...

  • Wakacje to czas upałów. Wraz z rosnącą temperaturą, rośnie prawdopodobieństwo odwodnienia. W jaki sposób powinniśmy zadbać o nasze odpowiednie nawodnienie w lecie? Fot. 123RF/Picsel Gdy na zewnątrz temperatury oscylują w okolicach 30 stopni, coraz częściej sięgamy po różne napoje. Niestety, nie zawsze nasz wybór jest dobry dla naszego zdrowia. Co powinniśmy pić w czasie upałów? Drogocenna woda Naszym pierwszym wyborem w lecie są zimne napoje. To one przynoszą nam ochłodę i dają chwilę ulgi,...