• Informacje na temat:

    placki drożdżowe z jabłkami pieczone

Przepisy na temat: placki drożdżowe z jabłkami pieczone
  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...swoją objętość, ponownie je zagnieć. Piecz z niego np. placki i kołacze. Placek agrestowy Sposób przygotowania: 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe (przepis podstawowym(...)Kołacz z leśną konfiturą Sposób przygotowania: 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak  jak w przepisie podstawowym (znajdziesz go poniżej). Zamiast skórki z cytryny dodaj...

  • Tradycyjne placuszki z jabłkami :)

  • Drożdżowe zawijańce

    ...rozwałkuj na 2 placki. Każdy z nich posmaruj konfiturą i posyp migdałami. Placki zwiń. Rulony głęboko natnij, skręć i ułóż na blasze przykrytej pergaminem, formując wianuszki. Zachowaj spory odstęp. Piecz 45 minut w temp. 175 st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.  Chałka z jabłkami Sposób przygotowania 1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia...

  • Puszysty i delikatny drożdżowiec z jabłkami, rodzynkami, cynamonem i kruszonką

  • Drożdżowe plecionki

    Ślimak makowo-wiśniowy z jabłkami Sposób przygotowania 1. Mleko podgrzej (powinno mieć temperaturę pokojową). Masło stop, przestudź. Do dużej miseczki przesiej mąkę. Wsyp cukier oraz drożdże. Dodaj jajko i żółtko. Potem wlej ciepłe mleko, masło oraz zapach do ciasta. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość...

  • Jakiś czas temu uzbieraliśmy jabłka z prawdziwego ogrodu, takiego bez sztucznych nawozów, pielęgnowanego z miłością i pasją. Kochamy tam wracać i relaksować się w sielskim otoczeniu. Placek powstał na bazie „babcinej receptury”, jednak bez kruszonki, gdyż chcieliśmy poczuć sam smak jabłek z cynamonem…do tego rodzynki. Wierzcie, pasują wybornie…szczególnie podrasowane białym rumem :P

  • Drożdżowa strucla z masą jabłkową

    Oto przepis na struclę z jabłkami. Takie ciasto smakuje wyśmienicie!

  • polecam na deser ...

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Pulchne, miękkie racuchy z jabłkami o delikatnym smaku szarlotki. Polecam.

Artykuły na temat: placki drożdżowe z jabłkami pieczone
  • Drożdżowa plecionka

    1. Mleko lekko podgrzać. Zdjąć z ognia. Wkruszyć do niego drożdże. Mieszać, aż się rozpuszczą. Do dużej miseczki przesiać mąkę. Dodać cukier, szczyptę...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Placek drożdżowo-serowy z jabłecznym wierzchem

    ...przez 5 minut. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Blachę o wym. 32x39 cm wyłóż pergaminem. Spód blachy wylep drożdżowym plackiem. Odstaw na 20 minut...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Zawijak z makiem

    W przeciwieństwie do zawijaków z makiem przygotowywanych z ciasta drożdżowego, te babcinie o wiele dłużej zachowują świeżość.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Pomysły na kanapki i przekąski do szkoły, po które z przyjemnością sięgnie każde dziecko

    ...posmarujmy serkiem doprawionym ziołami i ułóżmy na nim plasterki szynki wraz z wcześniej pokrojonymi warzywami. Placki należy już tylko zawinąć w rulony, a następnie pokroić w ukośne plastry. Całość można(...). A może sezonowe ciasto? Dobrym pomysłem na słodkie drugie śniadanie może być także domowe ciasto. Każde dziecko chętnie sięgnie po ciasto drożdżowe. Do jego przygotowania potrzebujemy 700 g pszennej...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ...też pieczone proste drożdżowe ciasta zawijane z marmoladą lub z jabłkami. No i oczywiście z makiem - dawniej można było siać go bez pozwoleń, był więc dość popularny. Podkarpacie to także pierogi(...). Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...