• Informacje na temat:

    placek ziemniaczany z pieczarkami

Przepisy na temat: placek ziemniaczany z pieczarkami
  • Szwajcarskie smaki

    ...tyle samo, co złoto, a dodaje się ją do fondue i risotto. Ziemniaki jak pizza Rôsti, czyli placek ze smażonych, utartych ziemniaków serwowany w niemieckojęzycznej części kraju może być dodatkiem do dania głównego. W wielu górskich restauracjach stanowi on samodzielne, niezwykle sycące danie kojarzące się nieco z pizzą. Ziemniaczany placek serwowany jest w patelni, a na jego powierzchni...

  • Wzbogacone serem, pieczarkami, tradycyjne placki ziemniaczane, pieczone z jajkiem sadzonym.

  • Proty przepis Babci Stefci na smaczny placek ziemniaczany.

  • Coś dla lubiących pizzę i placki ziemniaczane :) Zrobiłam takie placki na obiad i domownicy zjedli ze smakiem. Oczywiście jeśli trzeba więcej placków, to proporcjonalnie trzeba zwiększyć składniki. Najwięcej pracy jest przy tarciu ziemniaków, no chyba że mamy maszynkę. Składniki na farsz, które podałam to takie które akurat miałam w lodówce.

  • Wypróbowany przepis na "Placek ziemniaczany zbójnicki"

  • szybka wersja placków ziemniaczanych z dodatkiem sera :-)

  • Wzbogacony żółtym serem, smażonym wędzonym boczkiem z cebulą, tradycyjny placek ziemniaczany, pieczony z jajkiem sadzonym.

  • Warto zaskoczyć rodzinę i podać tradycyjny placek ziemniaczany w innej formie- równie smacznej.

  • Kocham tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie.

Artykuły na temat: placek ziemniaczany z pieczarkami
  • Placek ziemniaczany w sosie śmietanowym

    Po góralsku.

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Ach, te ziemniaki!

    ...wystygnięcia. Do zimnego piure dodajemy mąkę, jajka i kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ubijamy sztywną pianę z białka i lekko mieszamy z ciastem ziemniaczanym. Patelnię(...), w wersji bardziej wykwintnej, z kwaśną śmietaną i z kawiorem. Suflet ziemniaczany Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków 10 dag żółtego sera 5 dag wędzonego boczku 3 jajka 1 cebula 1 łyżka masła...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Ziemniak jeszcze pyszniejszy

    ...- świeżymi lub suszonymi. Pieczone ziemniaki podawaj z zieloną sałatą do pieczonego mięsa. Przygotowanie: 45 minut Porcja: 405 kalorii Pasztet ziemniaczany Składniki na 6-8 porcji: 4 filety śledziowe, 50(...) połowę masy ziemniaczanej, przykryj pokrojonymi śledziami, na nich ułóż plasterki jajek. Ostatnią warstwą będzie pozostała masa ziemniaczana. Piecz 60 minut w temp. 200° C. Pasztet ziemniaczany podawaj na...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Smakołyki z ziemniaka

    ...i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z tartym serem, pieczarkami, 2 łyżkami szczypiorku, jajkami, solą i pieprzem. Uformuj placki i usmaż je na maśle aż zbrązowieją. Podawaj po kilka placków z porcją twarożku...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....