• Informacje na temat:

    placek ziemniaczany pieczony na blasze

Przepisy na temat: placek ziemniaczany pieczony na blasze
  • Strudel ziemniaczany

    ...bawełnianąściereczkę. Jak najcieniej je rozwałkuj i dodatkoworozciągnij placek palcami. Posyp go pokrojonymiziemniakami, migdałami i tymiankiem. Polej śmietaną,oprósz solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Ciasto zwiń, pomagając sobie ściereczką. Strudel ułóżna blasze przykrytej pergaminem i posmaruj go pozostałymolejem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. Serwujna gorąco, np. z sałatką z buraczków i orzechów.

  • Proty przepis Babci Stefci na smaczny placek ziemniaczany.

  • Krem ziemniaczany z krążkami

    ..., rozwałkuj na cienki placek. Wykrój szklanką krążki, ponakłuwaj widelcem, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C około 15 minut. Uważaj, by krążki...

  • Do tego dania nie będzie ani historii, ani filozofii. Powstało ono z czystego lenistwa i ochoty na placki ziemniaczane w wersji "fit". Tak. Wiem, że obecność w nim boczku pozornie temu przeczy, jednak w trakcie przygotowania zobaczycie, że sporo boczkowego tłuszczyku podlega "utylizacji" :) Potrawa jest szybka, prosta i przede wszystkim bardzo smaczna.

  • Niedawno był placek ziemniaczany, tarta ziemniaczana, obydwie potrawy pochodzenia włoskiego. Dzisiaj nasz, polski - a właściwie wielkopolski - pyrczok. Często robiła go maja babcia, która z Wielkopolski pochodziła. Smaczny jak przekąska, może również służyć jako dodatek do drugiego dania, a podany z dowolnym sosem - jako samodzielny posiłek.

  • Wypróbowany przepis na "Warzywa pieczone na blasze"

  • Wzbogacony żółtym serem, smażonym wędzonym boczkiem z cebulą, tradycyjny placek ziemniaczany, pieczony z jajkiem sadzonym.

  • Danie dla tych którzy nie chcą piec normalnych placków na patelni

  • Przepis wart wypróbowania: "Placek ziemniaczany na słodko"

  • Tradycyjny szwajcarski placek ziemniaczany, u mnie z dodatkiem sera, rukoli i papryki. Smakosza tego dania znajdziemy na pewno w każdym domu. Dzięki wielu możliwościom, dowolnego komponowania składników, może to być danie nawet dla wegetarian!

Artykuły na temat: placek ziemniaczany pieczony na blasze
  • Ziemniak jeszcze pyszniejszy

    ...ziołami prowansalskimi. 2. Żółty ser wymieszaj z bułką tartą i pokrojonym w drobną kosteczkę serkiem pleśniowym. 3. Mieszanką napełnij wydrążone ziemniaczane łódeczki, ułóż je na blasze wysmarowanej(...) - świeżymi lub suszonymi. Pieczone ziemniaki podawaj z zieloną sałatą do pieczonego mięsa. Przygotowanie: 45 minut Porcja: 405 kalorii Pasztet ziemniaczany Składniki na 6-8 porcji: 4 filety śledziowe, 50

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...