• Informacje na temat:

    placek z przyprawą do piernika

Przepisy na temat: placek z przyprawą do piernika
  • Świąteczne pierniki dla dzieci

    ...spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5 mm. Foremkami wykrawaj pierniki. Piecz 15-18 minut w 170 st. 4. Resztę cukru...

  • Aromatyczna przyprawa do piernika i grzanego wina. O wiele lepsza niż oferowane na sklepowych półkach. Przygotowując domową przyprawę mamy pewność, że w swoim składzie nie zawiera wypełniaczy takich jak mąka i cukier. Taką przyprawę możemy modyfikować w dowolny sposób, według uznania. Moją przyprawę wzbogaciłam o cytrusową i waniliową nutę. Intensywny zapach i piękny kolor utwierdził mnie w przekonaniu, że w tym roku ostatni raz sięgnęłam po gotowe mieszanki.

  • Piernik dojrzewający

    ...chłodnej dodawaj stopniowo: mąkę, jajka, sodę oczyszczoną, rozpuszczoną w zimnym mleku, 1/2 łyżeczki soli oraz przyprawy korzenne do piernika. Ciasto starannie wyrób, włóż do kamionkowego garnka, przykryj...

  • Przyprawa do piernika zawsze kojarzyła mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jako że w tym roku moje plany wyglądają na maksymalnie ambitne (a mówię tak co rok :) ) już dziś zabrałam się za przygotowanie piernika staropolskiego. Cały aromat i smak ciasta wynika z jego przygotowania i przechowania. Chodzą słuchy, że kiedyś ciasto na piernik staropolski zarabiało się w dzień urodzenia córki, a piekło go w jej dzień zamążpójścia. Ile w tym prawdy? nie wiem... w każdym razie ja tyle czekać na...

  • Piernik - Anna

    ...razem przez 5 minut. Ciepła masą polać 2* warstwę piernika. SMACZNEGO !!!!!!!!!!

  • Chyba już ostatecznie zakończyło się u nas zamykanie płodów ziemi w słoikach, wreszcie nastał odpowiedni czas, by powstała domowa przyprawa do piernika. A nawet jest to czas ostateczny, bo święta Bożego Narodzenia za pasem!

  • Piernik staropolski

    Świąteczne słodkości.

  • Jak przystało na okres przedświąteczny, w sklepach są dzikie tłumy. Wszelkie typowo świąteczne przyprawy znikają ze sklepowych półek i naszych zapasów w mgnieniu oka. Znacie sytuację, gdy macie się zabierać za robienie pierniczków, a tu nagle się okazuje, że wyparowała Wam korzenna przyprawa? Nie tylko przy robieniu pierniczków, ale też przy innych daniach, gdy nagle okazuje się że brak nam kluczowej przyprawy... ;) Ja od lat robię sama przyprawę korzenną. Nie jest to trudne, składniki...

  • Piernikowy tort

    Idealny tort na święta Bożego Narodzenia: aromatyczny piernik przełożony bitą śmietaną. Goście długo będą go wspominać!

  • Piękna i pachnąca ozdoba świąteczna ,doskonała również na prezent ;-) Ja robiłam choinki z synkiem...świetna zabawa ,polecam. Czasochłonne zajęcie,ale każda chwila spędzona w gronie najbliższych BEZCENNA !

Artykuły na temat: placek z przyprawą do piernika
  • Piernik przekładany w czekoladzie

    Przygotowanie: Stop w rondelku 500 g miodu z masłem i cukrem. Odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj w miseczce z 50 g mielonych orzechów laskowych, solą oraz przyprawą korzenną do piernika. Sodę(...) dociśnij. Na nim rozsmaruj masę orzechową. Przykryj ostatnim plackiem, lekko dociśnij. Wierzch piernika posmaruj stopioną czekoladą. Udekoruj migdałami.  Zobacz także:

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    ...wymieszać z przyprawą piernikową. Miód zagotować i stopniowo wlewać do mąki, stale ucierając. Ciasto ucierać około 20 minut, po czym wlać wódkę i ponownie dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć je(...). Polać czekoladą, udekorować.  Piernik z marcepanem Składniki: 1/2 kg mąki, 1 i 1/4 szklanki miodu, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki masła, 5 jajek, 1/2 szklanki piwa, przyprawa do piernika, łyżka...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Smaczna Polska

    Toruń słynie z pierników, a Podhale z oscypków. Na Śląsku zjemy roladę z modrą kapustą, a na Mazowszu flaczki. Każdy region ma swoją kuchnię, z której jest dumny. Sprawdź, gdzie można jej posmakować.

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Dyniowe wypieki

    .... Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na pianę. Wmieszać jogurt naturalny, purée dyniowe, a na koniec mąkę przesianą z przyprawą do piernika. Ciasto dyniowe rozsmarować na ciasteczkowym spodzie(...) w piekarniku. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim okrągłą formę, formując wysokie krawędzie. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić na około 10 minut do piekarnika...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Mikołajki z ciasta piernikowego

    Przygotowanie: Mąkę i cukier przesiać i wymieszać z sodą. Dodać miód, masło, jajko i przyprawę do piernika. Zagnieść twardsze, nielepiące się ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do następnego dnia. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm i wykroić z niego Mikołaje. Rozłożyć je na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 15 minut...

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...