• Informacje na temat:

    placek z pomarańczami gotowanymi

Przepisy na temat: placek z pomarańczami gotowanymi
  • Przygotowanie 3 duże pomarańcze zalać wodą i gotować 10 min., odlać i zalać zimną wodą. Odstawić do wystygnięcia. Zmielić z 1,5 szklanki orzechów (dawać na przemian raz orzechy, raz pomarańcze). Całość dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części. Placek - 5 jajek ubić z 0,5 szklanki cukru, dodać pomarańczowo- orzechowej masy, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia...

  • Naleśniki i placuszki

    Ich wykonanie zajmuje kilka chwil, a delektować się będą wszyscy!

  • Mazurek pomarańczowy z pistacjami

    .... Następnie rozwałkuj na placek. Umieść go w tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C (góra i dół). Piecz 15 minut.  2. Pomarańcze na masę sparz(...) z pomarańczy i zmiksuj. Pomarańcze do obłożenia sparz, pokrój w plasterki. Smaż je w cukrze, aż staną się szkliste. Zdejmij z ognia, ostudź. Placek posmaruj masą pomarańczową.  3. Wierzch udekoruj...

  • Święta pełne dobrego smaku

    ...pietruszki. Kiszkę wyjąć z osłonki, przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto starannie rozwałkować na cienki placek. Uformować pierogi(...) do miski, dodać cebulę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto starannie rozwałkować, na cienki placek. Uformować pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Zagotować wodę, posolić...

  • Tarta migdałowa z owocami

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej. Dodaj migdały, masło, 8 dag cukru i jajko. Zagnieć ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj na placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wylep plackiem. Piecz 20 minut w temp. 200°C  2. Kiwi obierz, pokrój w plasterki, gotuj je 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem 2 dag cukru. Wyjmij, osącz. Brzoskwinie osącz z zalewy, pomarańczę...

  • Piaskowe ciasta z soczystymi cytrusami

    .... Wybierz konfiturę jasną (morelową), która nie zmieni koloru ciasta. Placek podwójnie pomarańczowy Sposób przygotowania: 1. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj, po połowie każdej pomarańczy...

  • Lekkie racuchy, omlety, naleśniki

    Zachwycą was smakiem!

  • Kruche ciasta z owocami

    Placek twarogowy Sposób przygotowania 1. Spód: zimne masło posiekaj, dodaj mąki, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj spłaszczoną kulę, owiń ją folią spożywczą i chłodź 40 minut. Następnie rozwałkuj na kształt foremki, wyłóż ją pergaminem i przełóż ciasto. Dociśnij je do dna, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180 st. C.  2. Masa: owoce oczyść, opłucz, osusz. Miękkie...

  • Pierś z gęsi w sosie pomarańczowym

    Z szałwiowymi placuszkami ziemniaczanymi i zasmażaną marchewką.

  • Kuchnia miętą pachnąca

    Kuchnia libańska pieści zmysły zapachem cynamonu i kardamonu, głaszcze podniebienie smakiem świeżej mięty i kolendry.

Artykuły na temat: placek z pomarańczami gotowanymi
  • Miodownik z pomarańczami i kumkwatami

    ...plasterki kumkwatów, gotuj je 3 minuty. Odstaw do wystudzenia. 3.Wystudzony placek nakłuj wykałaczką. Skrop likierem. Śmietanę ubij, rozsmaruj na cieście. Posyp zrumienionymi migdałami i obłóż...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Gotujemy dla małego alergika

    Kiedy malec ma alergię pokarmową, nie obejdzie się bez specjalnej diety. Podpowiemy ci, jak w bezpieczny sposób przyrządzać dla niego posiłki.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Naleśniki z konfiturą

    Szukasz śniadaniowej inspiracji? Naleśniki z domową konfiturą zachwycą całą rodzinę!

  • Wszyscy wiemy, że pomarańcze to prawdziwa bomba witaminowa. W jednej średniej pomarańczy jest 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co jeszcze kryje się w tym owocu, który najlepiej jeść zimą? Co może zmienić jedna pomarańcza dziennie?       fot. 123RF.COM Co siedzi w pomarańczy? Witamina C to antyoksydant, zwalczający działanie wolnych rodników, utleniających komórki organizmu i prowadzących do ich niszczenia i starzenia się. Ta witamina korzystnie wpływa na stan skóry,...

  • Ziemniak. Trufla północy

    Pyrlandia – taki napis widnieje na drzwiach naszego domu pod Poznaniem. W tym regionie mieszkańcy są z ziemniaków prawdziwie dumni.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Trzy tarty

    ...w plasterki. Formę do tarty (śr. 26 cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy. Rozsmarować masę serową. Przykryć plastrami pomidorów. Oprószyć pieprzem i solą...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....