• Informacje na temat:

    placek z pokrojona galaretka z bita smietana

Przepisy na temat: placek z pokrojona galaretka z bita smietana
Artykuły na temat: placek z pokrojona galaretka z bita smietana
  • Ciasta na jogurcie

    ...kawałeczki masło, 8 dag cukru i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Wystudzone ciasto rozwałkować na placek (śr. 32 cm). Formę do...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Komunijne torty

    .... Galaretka na kremie Jeśli posmarowany kremem tort ma być pokryty galaretką, uprzednio trzeba go schłodzić w lodówce. By krem się nie rozpuścił, zalewamy go przestudzoną galaretką. Z orzechami Przeznaczone...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Ciasta w paski

    Ptasie mleczko Składniki na 14 porcji: 6 jaj, 3 łyżki kakao, 1 szklanka śmietany do ubijania, 9 łyżek cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 8 łyżeczek żelatyny, 1 opakowanie czerwonej galaretki, np. truskawkowej, wiśniowej, do dekoracji: świeże owoce, bita śmietana, listki melisy itp. 1. Żelatynę rozpuścić, mieszając, w 0,5 l wody. Rozlać (po równo) do 3 miseczek. Wystudzić. 2. Masa...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Owocowy raj

    ...i rozsmaruj na podpieczonym cieście. Ponownie wstaw do gorącego piekarnika na ok. 20 minut. Przygotowanie: 75 minut Porcja: 255 kilokalorii Placek czereśniowy Składniki na 12 porcji: 50-60 dag ciemnych(...). Powoli dodawaj płynną żelatynę, cały czas mieszając, aby bita śmietana się nie zwarzyła. Następnie dodaj mus jagodowy i całe owoce. Masę jagodową przełóż do długiej foremki wyłożonej folią spożywczą...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Komunia święta

    ...posypką czekoladową. Pozostałą szklankę śmietanki ubij z ostatnią łyżką cukru i posmaruj nią placek w kształcie hostii. Tort wstaw do lodówki na godzinę. Roztopioną i przestudzoną czekoladą zrób ozdobny...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...