• Informacje na temat:

    placek z makiem i dzemem

Przepisy na temat: placek z makiem i dzemem
  • Placek z dżemem wiśniowym i kruszonką

    ...wyrośnięcia.  2. Dżem wymieszaj z pokruszonymi płatkami. Blachę posmaruj masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy, formując wyższe brzegi. Na placku rozsmaruj dżem...

  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...swoją objętość, ponownie je zagnieć. Piecz z niego np. placki i kołacze. Placek agrestowy Sposób przygotowania: 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe (przepis podstawowym(...) nadzienie wymieszaj z dżemem agrestowym (może być także z dżem z mirabelek, pigwy, jabłek). 4. Drożdżowy placek posmaruj przygotowaną masą owocową. Wierzch równomiernie posyp kruszonką. Wstaw do...

  • Sernik z dżemem jagodowym

    Puszysty i delikatny!

  • Placki z kruszonką

    Serowiec z borówkami oraz makiem Sposób przygotowania 1. Spód: twaróg wymieszaj z olejem i mlekiem. Dodaj cukier, jajko i skórkę z cytryny. Wsyp mąkę i proszek. Szybko zagnieć ciasto. Blachę (32 x 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Przełożenie: owoce umyj, osusz. Borówki (ew. dżem) połącz z makiem.  2. Masę owocowo-makową rozsmaruj na serowym spodzie. Beza: białka ubij na sztywno...

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je(...) pergaminem.  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Wylep nim spód blachy. Posmaruj masą wiśniową. Posyp kruszonką. Placek piecz 35-40 minut w temp. 175 st. Kołacz porzeczkowy...

  • Mak bez tajemnic

    ...i cukrem. Dodaj zmielony mak i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj dżem. Odcedź morele i drobno pokrój. 3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż placek na...

  • Placek na podwieczorek

    ...obok siebie na blasze, tak by powstał jeden duży placek. Ciasto posmaruj cieniutką warstwą powideł lub dżemu. Ułóż śliwki skórką do dołu. Owoce powinny zachodzić na siebie! Wstaw do nagrzanego...

  • Placek brzoskwiniowy z kruszonką

    ...placek grubości ok. 1/2 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 2 Posmaruj ciasto dżemem, zostawiając wolne brzegi szerokości 5 cm. Brzoskwinie pokrój w plasterki i ułóż na dżemie...

  • Placki z kaszy jaglanej (po 10. miesiącu)

    Codziennie moje dziecko zaskakuje mnie tym, że coraz chętniej i coraz więcej je. Dzisiaj mam dla was pyszne placuszki. Są doskonałe do sosów, owoców czy serów.

  • Placki z kaszy jaglanej (po 10. miesiącu)

    Dzisiaj mam dla Was pyszne placuszki. Są doskonałe do sosów, owoców czy serów.

Artykuły na temat: placek z makiem i dzemem
  • Placek orkiszowo - śmietanowy z owocami

    .... Placek wyjmujemy z formy, przekładamy na metalową kratkę, studzimy. Kroimy na porcje i podajemy. Zobacz także:

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Kruchy placek z owocami

    ...połówką wykładamy blachę łącznie z bokami, wyrównujemy. Smarujemy dżemem malinowym, a następnie układamy owoce.Pozostałe ciasto rozkruszamy na owocach. Pieczemy 30 minut w 200ºC. Placek studzimy na kratce...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Placki ziemniaczane z mięsem i sosem

    Przygotowanie: Chili przekroić, usunąć nasiona, posiekać razem z cebulą i czosnkiem. Na maśle podsmażyć chili, czosnek i połowę cebuli, dodać sparzone,...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Migdałowa Pani Walewska

    ...w folię i włóż na około 30 minut do lodówki.  2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając, partiami dosypuj cukier. Pod koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną.  3. Połowę ciasta rozwałkuj na placek i wylep nim dno formy o wymiarach 25 x 33 cm, wyłożonej pergaminem. Posmaruj 1/2 dżemu. Pokryj 1/2 bezy. Posyp 1/2 płatków migdałowych. Piecz ok. 40 min w 160°C. Tak samo przygotuj i upiecz drugi placek...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Słodkie ciasteczka

    Sposób przygotowania: 1. Marchewki obierz i drobno zetrzyj na tarce. Margarynę posiekaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz marchew. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości 4 mm. Szklanką wykrawaj krążki. W połowie krążków literatką wytnij dziurki.  2. Ciastka ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piecz...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....