• Informacje na temat:

    placek z kostką galaretki

Przepisy na temat: placek z kostką galaretki
  • Placki i tarty z rabarbarem

    Wyjątkowo smaczne i aromatyczne, a do tego proste w przygotowaniu.

  • Placek krakersowy

    Oryginalny placek.

  • Biszkopty z lekkim kremem

    .... 30 minut w 180°C. Biszkopt wyjmij z piekarnika 10 minut po upieczeniu. Otwórz tortownicę i odstaw do ostygnięcia. Przekrój na 2 blaty.  3. Krem: galaretki rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Truskawki umyj...

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 cm. Ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do piekarnika (200°C). Upiecz na złoto.  Osobno stop polewy. Ciasto posyp połową posiekanych(...) posiekaną, zimną margarynę. Dosyp cukier puder, dodaj żółtka. Posiekaj nożem, wyrób ciasto. Schłodź (ok. 30 min), rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Upiecz na złoto w natłuszczonej formie (200

  • Tort Campari

    .... Cały czas mieszając wystudzić krem. Gdy zacznie tężeć, ubić 400 ml śmietany, dodać i delikatnie wymieszać. Resztę przelać na 3 placki i posmarować je konfiturą. Dolny placek przełożyć na paterę(...) nią boki tortu. Z przygotowanej wcześniej galaretki wyciąć np. kwiaty. Resztę galaretki pokroić w kosteczkę. Owoc granatu przekroić na pół, wyjąć nasiona i udekorować nimi boki tortu. Wierzch ciasta...

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    .... Następnie dodaj żółtko oraz 1-2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię, po czym włóż do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek...

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    .... Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim dno, formując brzeg o wysokości ok. 3 cm. Ponakłuwaj spód wykałaczką i piecz go w piekarniku przez 20 min. Przestudzony placek posmaruj dżemem wiśniowym...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek (o wymiarach 40 x 60 cm). 2. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę powoli wsypując pozostały cukier(...). Dodać cukier puder, migdały i żółtka. Wszystkie składniki wymieszać nożem, aż się połączą. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i włożyć na co najmniej 20 minut do lodówki. Rozwałkować placek...

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    W dniu Św. Patryka miliony ludzi na świecie, a szczególnie w Irlandii szaleją na punkcie koloru zielonego - w tonacji ubrań dominuje zielony, w pubach podawane jest zielone piwo, a w niektórych miastach nawet rzeki farbowane są na zielono.

Artykuły na temat: placek z kostką galaretki
  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...w moich przepisach – 1 l bulionu to mój domowy bulion czy to rosół z kury, czy z cielęciny czy z warzyw… gdyż nie używam kostek, choć zdarza mi się używać koncentratu z galaretki albo saszetek z suszem...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Słodka niespodzianka

    ...do zamrażalnika. 2. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj na dość cienki placek i wyłóż nim blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką). Resztę ciasta ponownie owiń folią i włóż do lodówki...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Tapioka: Urozmaicamy jadłospis

    Tapioka jest produktem skrobiowym uzyskiwaną z manioku. W krajach Ameryki Południowej i Afryki ta, dla nas egzotyczna, roślina jest podstawą żywienia. Spożycie manioku jest tam równie częste jak u nas ziemniaków. Warto zainteresować się zwłaszcza uzyskiwaną z niego kaszą: jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i nie uczula.

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Ucierane ciasto z owocami

    To ciasto smakuje wakacjami spędzanymi u babci. Idealne na letni podwieczorek. Niezwykle szybkie i proste w wykonaniu.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Orzechowe frykasy

    ..., udekoruj polewą, orzechami laskowymi, cząstkami jabłka oraz miętą. Przygotowanie: 60 minut Porcja: 300 kilokalorii Deser akwarium Składniki na 4 porcje: opakowanie zielonej galaretki, np. agrestowej(...). Owoce umyj, obierz ze skórki i pokrój na plastry. Wytnij z nich rybki lub inne morskie żyjątka. 2. Na dno szklanego naczynia wysyp posiekane orzechy. Zalej je połową zimnej galaretki tak, aby przykryła...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...