• Informacje na temat:

    placek z karmelem

Przepisy na temat: placek z karmelem
  • Tarta tatin z brzoskwiniami

    ..., mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż się rozpuści. Owoce polej przygotowanym karmelem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek (o śr. 28 cm). Przykryj...

  • Tarta Tatin

    ...cm) posmaruj tłuszczem. Masło stop, wymieszaj z karmelem i od razu rozsmaruj na dnie formy. Jabłka ułóż na karmelu (przecięciem do góry). Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i solą. Wbij jajko. Porcjami wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolej olej i mleko. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na placek o śr. 26 cm. Ułóż go na jabłkach, lekko dociśnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175

  • Pyszne ciasta z ajerkoniakiem

    Placek na maślance Sposób przygotowania 1. Ciasto: żurawinę zalej jarzębiakiem i ajerkoniakiem. Odstaw na ok. 1 godzinę. Zmiksuj na gładko. W kąpieli wodnej stop cukier z masłem i czekoladą(...) śmietankę, mieszaj, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia, a gdy przestygnie, domieszaj sól. Karmelem polej ciasto i zanim zastygnie, posyp pistacjami.  Sernik karmelowy 1. Spód: masło...

  • Tarta Tatin

    ...- mi wody, zagotuj. Zdejmij z ognia. Dodaj odłożone masło. Owoce polej przy - gotowanym karmelem.  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek (o śr. 28 cm). Przykryj nim gruszki i mocno dociśnij. Tartę...

  • Tarta tatin z Francji

    Sposób przygotowania 1. Z mąki, 1 łyżki cukru, soli, jajka i 1/2 kostki masła zagnieć ciasto. Odłóż w chłodne miejsce na 30 minut. Potem rozwałkuj na cienki placek. 2. Jabłka umyj, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, potem obierz ze skórki. Formę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.   3. Jabłka ułóż w formie (śr. 26 cm). Resztę cukru stop. Karmel wymieszaj z resztą masła. Polej nim owoce...

  • Przekładaniec z powidłami

    ...placek. Piecz po ok. 20 minut w 170°C. Gdy placki ostygną, przełóż je powidłami i odstaw na kilka dni. Dzień przed podaniem polej polewą z czekolad rozpuszczonych w gorącej śmietance. Posyp orzechami.

  • Tarta Tatin jak z francuskiej cukierni

    .... Na patelni stop 1/4 szkl. cukru pudru. Karmel wymieszaj z 5 łyżkami wody, zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżki masła. Owoce polej przygotowanym karmelem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Jabłka...

  • Ciasto Słoneczko

    ...: 1. Ciasto: masło posiekaj. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj masło, jajko oraz 1 łyżkę wody. Zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolej odrobinę wody. Ciasto rozwałkuj na placek...

  • Żyć dobrze... z alergią

    ...i nie było grudek. Najlepiej zrobić to trzepaczką lub ręcznym blenderem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Rozprowadzamy je tak, aby utworzyło cienki placek. Wkładamy do...

  • Torcik ptysiowy z budyniem i mandarynkami

    Smaczny i bardzo i efektowny dzięki kawałkom złocistego migdałowego krokantu.

Artykuły na temat: placek z karmelem
  • Szarlotka z karmelem

    ...margarynę i wsyp cukier. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Wsyp do niego owoce i mieszaj kilka minut, aby jabłka pokryły się karmelem i zmiękły. Zdejmij z ognia i odstaw, by przestygły. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm. Przełóż na płaską blaszkę. Na środku placka rozsyp 2 łyżki bułki tartej i ułóż na niej stosik z jabłek. Zostaw brzeg ok. 5 cm...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Placek z jabłkami cukrowymi i nerkowcami

    ...1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 o C. 2. Aby przygotować ciasto na placek, połącz w misce mąkę, cukier, masło, jajka i mleko. Zagnieć i rozwałkuj ciasto, dodaj garść blanszowanych lub(...) w blenderze. Na patelni podgrzewaj nierafinowany cukier aż ściemnieje i rozpuści się jak karmel.  Silikonową matę do pieczenia skrop masą z mielonych nerkowców, a następnie polej karmelem. Karmel będzie...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Czekolada, karmel i banany czyli niezwykle ciasto

    ...bardzo, ze zrobil sie z tego placek. Na cale szczescie gdy wyjelam tortownice to lyzka, delikatnie znow uformowalam brzeg 3 centymentrowy. Wystudzilam ciasto i wstawilam do lodowki.   Krem...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Puszysty sernik waniliowo-pomarańczow

    Pomarańcze polać wrzątkiem, wytrzeć do sucha, z jednej zetrzeć skórkę. Przygotować spód sernika: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać 7,5 dag cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i skórkę startą z pomarańczy. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki. Wbić 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na placek o śr. 32 cm. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować olejem. Spód i brzeg formy wylepić...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    .... W tamtych czasach był to słodki cienki placek (w języku włoskim torta oznacza placek) przełożony masą migdałową i ozdobiony bogatymi wzorami. Torty były dość ekskluzywnymi i drogimi deserami, toteż(...)), aż do bardzo słodkich (np. karmelem, kajmakiem). Do przełożenia tortu mogą również zostać użyte owoce, galaretki czy ciastka deserowe. Doskonały smak i konsystencję, a także jego lekkość można...

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...