• Informacje na temat:

    placek z gotowym makiem

Przepisy na temat: placek z gotowym makiem
  • Placki ziemniaczane

    Wszyscy lubimy placki ziemniaczane. Te z naszego przepisu smakują wyjątkowo!

  • Placki z buraczkami

    Zdrowe i smaczne!

  • Placki ziemniaczane

    Polacy je uwielbiają.

  • Marcepanowy placek

    .... Marcepanowy placek możesz przechowywać kilka tygodni w lodówce w lnianej ściereczce lub w blaszanym pudełku.

  • Placek z owocami

    W sam raz na niedzielny deser!

  • Placek wielkopolski na kwaśno

    ...ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek (o śr. 32 cm). Formę do tarty(śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzeg wylep plackiem.Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem(...) przygotowanym spodzie rozłóż kapustę i plasterki kiełbasy. Zalej masą jajeczno--śmietanową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 35-40 minut. Gotowy placek udekoruj posiekaną...

  • Placki z cukinią

    Pomysł na lekką kolację.

  • Placek z winogronami

    Niespotykane połączenie smaków.

  • Czekoladowy placek z gruszkami

    ...). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 30 minut.3. Białą czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszaj z migdałami oraz płatkami kukurydzianymi. Od razu rozłóż na gotowym...

  • Placki ziemniaczano-kapuściane

    Znudziły ci się zwykłe placki? Wypróbuj ten przepis!

Artykuły na temat: placek z gotowym makiem
  • Sposób na placki

    Mogą być ziemniaczane, ale równie pyszne będą z innych warzyw...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Omlety, placki, racuszki

    Lubimy i te na słodko, i pikantne...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Chaczapuri

    Przepis na ten niezwykły gruziński placek dostałem od mojego kolegi Gruzina.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Z ciasta francuskiego

    ...rozpuścić. Ciasto francuskie rozwałkować na placek o wymiarach 60x30 cm. Przekroić na trzy części o wymiarach 20x30 cm. Jednym plackiem wyłożyć dno formy i posmarować połową roztopionego masła. Rozłożyć(...) minut w 190°C. Wystudzić. Najładniejszy placek posmarować marmoladą i lukrem zrobionym z cukru i soku z cytryny. Gdy lukier stężeje, pokroić na 12 trójkątów - jak tort. Wiśnie odcedzić. Kompot...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Tarta z kalafiorem, orzechami włoskimi i serem wędzonym

    Przygotuj ciasto orzechowe: mocno rozdrobnij orzechy w malakserze. Wsyp mąkę i w trybie pulsacyjnym wymieszaj składniki. Dodaj masło i rozdrabniaj, nadal w trybie pulsacyjnym, do uzyskania konsystencji grubej bułki tartej. Przełóż do dużej miski, dolej wody i ugnieć dłońmi jędrne ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Uformuj okrągły placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...