• Informacje na temat:

    placek wiedeński

Artykuły na temat: placek wiedeński
  • Tradycyjny wiedeński strudel jabłkowy

    .... 3. Przygotować dużą ściereczkę kuchenną. Kłaść na niej kolejno płaty ciasta filo. Każdy cienko smarować stopionym masłem (trochę masła zostawić do posmarowania wierzchu strudla). Placek posypać zrumienioną bułką...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Łakocie króluje na wigilijnym stole

    ...polskich gospodyń, że wymienić tylko wiedeński, na herbatnikach, z czekoladą bądź na zimno. Bardzo sycący, trafiający w gusta niemalże każdego.     Bogactwo pyszności     Na świątecznym stole...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Szarlotki wcale nie ograniczają się do tych z ciastem kruchym lub francuskim. Jabłka można zapiekać pod biszkoptową kołderką i na spodzie z piernika, nie mówiąc o wigilijnych babkach jabłkowo-makowych czy prostych, niedzielnych plackach dla całej rodziny. Nie inaczej z sernikami, od wiedeńskich przez krakowskie, od pieczonych po zimne desery... Poza dziesiątkami przepisów autorki podają wiele...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...z bakaliami albo bakaliowe lody. A jeśli chcemy naprawdę królewskiej uczty, możemy upiec kruchy placek, królewski właśnie...Przygotowujemy 50 dag pszennej mąki, 50 dag cukru pudru i dwie kostki masła albo(...) cukru pudru. Z pewnością na niewielu sylwestrowo - karnawałowych parkietach zagości wiedeński walc, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by na stole pojawił się...prawdziwy wiedeński sernik...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Jedne różnią się rodzajem użytego sera, inne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem, a także temperaturą, w jakiej jest podawany. Miłośnicy tego ciasta z pewnością nie raz delektowali się śląskim kołaczem serowym, dekadenckim sernikiem nowojorskim...