• Informacje na temat:

    placek na szybko z dżemem

Przepisy na temat: placek na szybko z dżemem
  • Sernik z dżemem jagodowym

    Sposób przygotowania Zimne masło pokrój na kawałeczki, potem szybko zagnieć je z mąką, 1/4 szkl. cukru i 1 jajkiem. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schładzaj 30 minut. Twaróg połącz ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 1 szkl. cukru. Do masy wsyp kaszkę i proszek budyniowy. Wbij pozostałe jajka. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Tortownicę (śr. ok. 26 cm) wyłóż papierem...

  • Placki z kruszonką

    Serowiec z borówkami oraz makiem Sposób przygotowania 1. Spód: twaróg wymieszaj z olejem i mlekiem. Dodaj cukier, jajko i skórkę z cytryny. Wsyp mąkę i proszek. Szybko zagnieć ciasto. Blachę (32(...) z posiekanymi migdałami. Posyp placek. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 1 godzinę.  Pleśniak z migdałową bezą Sposób przygotowania 1. Blachę (25 x 35 cm...

  • Placki z kaszy jaglanej (po 10. miesiącu)

    Z podanych składników wyszło ich wystarczająco dużo. Placuszki były pyszne! Bardziej jednak smakowały jej z dżemem morelowym domowej roboty niż z serkiem, ale kiedyś i do tego się przekona. Żałuję(...) możesz podać je z dżemem domowej roboty lub z sosem np. z gulaszem. Smacznego!

  • Placki z kaszy jaglanej (po 10. miesiącu)

    Z podanych składników wyszło ich wystarczająco dużo. Placuszki były pyszne! Bardziej jednak smakowały mojej córce z dżemem morelowym domowej roboty niż z serkiem, ale kiedyś i do tego się przekona(...) możesz podać je z dżemem domowej roboty lub z sosem np. z gulaszem.

  • Kruche ciasteczka: słodziutkie, choć bez cukru

    Markizy z dżemem z wiśni Sposób przygotowania Płatki zmiel na mąkę, połącz z mąką pszenną i proszkiem. Masło utrzyj ze stewią. Wbij jajka. Dodaj sypkie składniki i szybko zagnieć gładkie ciasto. Schładzaj przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wytnij 48 kółek (ew. gwiazdek). W połowie ciastek zrób otworki. Ciastka piecz 15 minut w 180°C. Po wystudzeniu pełne ciastka posmaruj...

  • Przekładaniec borówkowy

    ...grudki. Kruszonkę przykryj i włóż do lodówki.  2. Przygotuj masę do przełożenia: borówki opłucz, osącz i osusz. Potem zmiksuj z dżemem. Przygotuj blaty: mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj cukier oraz szczyptę soli. Wlej 2-3 łyż- ki ziemnej wody. Dołóż masło pokrojone na kawałki oraz jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Podziel ja na 2 równe porcje. Każdą osobno zawiń w folię i włóż na około 20 minut do...

  • Omletowe misie  w czekoladzie

    ...ścinać (co pewien czas podważaj nożem placek, aby rzadkie ciasto z wierzchu spływało pod spód). Omlet wyłóż na talerz (na patelnie wlej ciasto na kolejną porcję). Szybko nakryj foremką w kształcie...

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...pomidorkami z grilla. Sernik z dżemem jagodowym Sposób przygotowania Zimne masło pokrój na kawałeczki, potem szybko zagnieć je z mąką, 1/4 szkl. cukru i 1 jajkiem. Z ciasta uformuj kulę, zawiń...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    .... Dodać cukier puder, migdały i żółtka. Wszystkie składniki wymieszać nożem, aż się połączą. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i włożyć na co najmniej 20 minut do lodówki. Rozwałkować placek(...) do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek (o wymiarach 40 x 60 cm). 2. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę powoli wsypując pozostały cukier...

  • Mazurek malinowy

    ...drobno zemleć w młynku do orzechów. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem. Wlać surowe żółtko i aromat, szybko zagnieść(...) w kształcie jaja. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C, ostudzić. 3. Zupełnie zimne placki smarować dżemem i składać po dwa. Przygotować...

Artykuły na temat: placek na szybko z dżemem
  • Kuchnia Giuliany- placek wedlug przepisu sasiadki

    G wyciagnela przepis od sasiadki. Placek jadla ale sama nie robila. Wczytalysmy sie i skomplikowanie nie wygladal a wrecz dla mnie ciekawie. Najpierw wypada podac skladniki,: 180 g herbatnikow " pettit(...) . Goracym maslem polac herbatniki i rekami szybko je wgniesc ( to maslo ) w herbatniki. Teraz tak. Osobno przygotowac zoltka i ubic je z cukrem. Osobno bialka ubic na sztywna piane. Osobno...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Migdałowa Pani Walewska

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj. Następnie dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż na około 30 minut do lodówki.  2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając, partiami dosypuj cukier. Pod koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną.  3. Połowę ciasta rozwałkuj na placek...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Migdałowa Pani Walewska

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń(...) na placek i wylep nim dno formy o wym. 25 x 33 cm, wyłożonej pergaminem. Posmaruj 1/2 dżemu. Pokryj 1/2 bezy. Posyp 1/2 płatków migdałowych. Piecz ok. 40 minut w 160°C. Tak samo przygotuj i upiecz...

  • Zrób sobie prezent na święta! Weź udział w naszym konkursie i wygraj vouchery uprawniające do zakupów w sklepach stacjonarnych DUKA. Za oknem jesienno-zimowa aura, a jak wiadomo w takich okolicznościach przyrody powinniśmy obowiązkowo, przed wyjściem z domu zjeść porządne śniadanie. To najważniejszy z posiłków, który decyduje o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zadbajmy zatem o to, aby nasze śniadanie było kolorowe i pełne składników, które zapewnią Nam zastrzyk energii! Pochwal się...

  • Z brzoskwiniami i morelami

    ...tłuszcz, jajko oraz wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 min. Brzoskwinie dokładnie umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę. Przekrój na pół, usuń pestki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ciasta posyp bułką tartą oraz cukrem, zostawiając ok. 5 cm wolnego ciasta...

  • Zrób sobie prezent na święta! Weź udział w naszym konkursie i wygraj vouchery uprawniające do zakupów w sklepach stacjonarnych DUKA. Za oknem jesienno-zimowa aura, a jak wiadomo w takich okolicznościach przyrody powinniśmy obowiązkowo, przed wyjściem z domu zjeść porządne śniadanie. To najważniejszy z posiłków, który decyduje o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zadbajmy zatem o to, aby nasze śniadanie było kolorowe i pełne składników, które zapewnią Nam zastrzyk energii! Pochwal się...

  • Maia Sobczak: „Przepisy na szczęście”

    ...u babci, gorąca zupa z kluskami, ostra i posypana świeżymi ziołami, budziła ją w krajach azjatyckich. Kiczeri i ciepłe chapati z leczniczym dżemem czawanprasz królowało w Indiach, a w Australii - tosty(...)", która szybko stała się jedną z najchętniej kupowanych książek kulinarnych w Polsce.   Maia Sobczak "Przepisy na szczęście" Wydawnictwo MUZA SA , cena: 39,90 zł, premiera 15 lutego.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...