• Informacje na temat:

    placek drożdżowy pozostawić na 8 godzin

Przepisy na temat: placek drożdżowy pozostawić na 8 godzin
Artykuły na temat: placek drożdżowy pozostawić na 8 godzin
  • Drożdże rozpuść w letnim mleku, odstaw. Całe jaja utrzyj z cukrem, dodaj rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlej drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłym miejscu. Po upływie 8 godzin masę wymieszaj z mąką i bakaliami (część bakalii pozostaw). Ciasto umieść na blasze wysmarowanej tłuszczem do wysokości około 2 cm. Piecz 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Jeszcze gorący placek delikatnie...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Domowe donaty z lukrem

    ...przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 - 12 godzin (na całą noc). Następnego ranka wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej oraz urosnąć, przez 1,5 - 2 godziny. Żeby ułatwić wyrastanie, postaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Wyciągnij...

  • Kto powiedział, że przygotowanie efektownego deseru dla całej rodziny musi wiązać się z dużymi kosztami? Nasi użytkownicy znają sporo przepisów na znakomite i tanie ciasta, które z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Oto ich propozycje. Fot. 123RF/Picsel 1. Maślankowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Dodatek maślanki sprawia, że to ciasto jest wyjątkowo delikatne i wilgotne....

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ...wieczora. Nie było przecież kombajnów, żęło się sierpami, potem kosami. Wychodząc z domu trzeba było zabrać prowiant na kilka, kilkanaście godzin. I najczęściej braliśmy takie pieczone pierogi(...) - piechotą 12 kilometrów. A w sklepie też nie można było wszystkiego kupić. Chleb na przykład był dostępny tylko rano. 12 kilometrów? Trzeba było iść ponad dwie godziny... - Dlatego chleb najczęściej...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Wypieki pod słodką pierzynką

    ...na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wyrób i rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm. 2. Drobno posiekaj owoce kandyzowane, dodaj jedno jajko, dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj masę na cieście(...): 1. Masło wyjmij z lodówki godzinę wcześniej, by było miękkie. Wrzuć je do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, ucieraj tak długo, aż masło będzie puszyste. Jajka umyj i rozbij. Żółtka dodaj do masy...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Jeżeli myślisz, że fobie dotyczą tylko pająków czy zamkniętych pomieszczeń, to jesteś w błędzie. Mogą dotykać każdej sfery naszego życia, nawet kulinariów! Zobacz 8 nietypowych fobii związanych z jedzeniem. W nauce fobia definiowana jest, jako niekontrolowany i irracjonalny lęk przed czymś, co nie powinno stanowić dla nas żadnego zagrożenia. Taki nieuzasadniony niczym strach często uniemożliwia człowiekowi normalne funkcjonowanie w społeczeństwie. Lęk przed pająkami, zamkniętymi, ciasnymi...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...