• Informacje na temat:

    placek drożdżowy na małą blachę

Przepisy na temat: placek drożdżowy na małą blachę
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...prostokątną blachę o wymiarach 28 x 39 cm wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat...

  • Przekąski słodkie i zdrowe

    ...temperatury 180oC. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką ciasto i wykładaj je na blachę tak, by powstały małe ciasteczka. Piecz je przez ok. 15 minut - wyjmij z piekarnika, gdy lekko się(...). Ponakłuwaj placek wykałaczką i piecz go ok. 20 minut. Potem ostudź i posmaruj dżemem. Pokrojone jabłka rozłóż na papierowym ręczniku i osusz. Wymieszaj je z bitą śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Przełóż...

Artykuły na temat: placek drożdżowy na małą blachę
  • Placek à la pizza

    Wystarczy pół godziny, aby przygotować pyszny wielowarzywny placek. Śmiało może konkurować z pizzą.

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Wymarzone, prosto z pieca!

    ...cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami wody. Odstawić zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia. Wlać go do mąki, potem posolić i dodać oliwę. Następnie wyrobić ciasto. Przykryć je lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie warzywa umyć, obrać, pokroić cebulę i papryki w cienkie krążki. Oliwki pokroić w plasterki (kilka można zostawić w całości). Ciasto wyłożyć na blachę...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Domowe donaty z lukrem

    ...wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj je na placek grubości około 0,5 cm. Do wycinania donatów możesz użyć specjalnej foremki albo po prostu wyciąć krążki dużą szklanką, a dziurki wewnątrz małym kieliszkiem. Przełóż wycięte krążki oraz te małe, które pozostały z wycinania dziurek, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce bez...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Ciasta z mandarynkami

    ...placki. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Placek makowy z mandarynkami Składniki na 16 porcji: 2 torebki migdałowego budyniu, 750 ml mleka, 2 puszki mandarynek, 15 dag masła, 1 jajko, 25 dag...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Bezowe łakocie

    Jak wykorzystać białka, które zostają po pieczeniu ciast drożdżowych i kruchych? Upiecz bezę!

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....