• Informacje na temat:

    placek czekoladowo-makowo -kokosowy

Przepisy na temat: placek czekoladowo-makowo -kokosowy
Artykuły na temat: placek czekoladowo-makowo -kokosowy
  • ​Świąteczne rewolucje

    ...rozczyn, mieszając, wsypuj mąkę, posiekaj masło. Wyrabiaj ciasto, aż przestanie przylepiać się do dłoni. Odstaw na 30 minut przykryte ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokątny placek...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Zawijak z makiem

    ...wymieszać. Na koniec dodać do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.  Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Na każdy placek wyłożyć masę makową, rozsmarować równomiernie...

  • Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy. Ciasto na tartę i białą dekorację:450 g mąki typ 4505 g drobnej soli morskiej150 g miękkiego smalcu150 g bardzo zimnego masła50 g cukru pudru1 laska wanilii 55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i...

  • Mazurek makowo-migdałowy

    Mąkę przesiej na blat, dodaj twarde masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekaj szybko szerokim nożem. Teraz dodaj przetarte przez sitko żółtka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je szybko, aby zimne masło nie zdążyło się roztopić. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i schładzaj 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Wylep nim prostokątną formę, formując...

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem? BISZKOPT ORZECHOWY 33 g mąki pszennej typ 450 58 g mielonych orzechów laskowych 100 g białka 80 g cukru pudru 80 g masła MetodaPrzesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w...

  • Łakocie króluje na wigilijnym stole

    Wielkimi krokami zbliża się czas świąt Bożego Narodzenia. Każdemu ten okres może kojarzyć się z czymś innym, ale niewątpliwie jednym z ważniejszych elementów, jeśli nie najważniejszym, są świąteczne potrawy. Z kolei ich nieodłączną częścią jest przepyszne łakocie.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Wielkanocne delicje

    ...) i rozwałkuj na niezbyt cienki placek. Foremką o owalnym kształcie wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze. Piecz je około 10 minut na złoty kolor. 3. Po wyjęciu z piekarnika odłóż ciastka do...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...