• Informacje na temat:

    placek ciasto mak ser jabłka

Przepisy na temat: placek ciasto mak ser jabłka
  • Seromakowiec z kruszonką

    Coś dla wielbicieli serników i makowców, czyli ciasto dwa w jednym. Kremowe nadzienie z chrupiącą i aromatyczną kruszonką zasmakują każdemu łasuchowi.

  • pyszne ciacho :) Zdjecie troszke zamazane ale ostatnio aparat mi szaleje :)

  • Smaczne potrawy obiadowe

    Znudziły ci się popularne dania? Spróbuj naszych propozycji. Wszystkim domownikom będzie smakowało!

  • Pyszne mokre ciasto bez ciasta :)

  • Coś pysznego na obiad

    .... Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe, odstaw na 20 minut. Usmaż jeden duży placek. Posmaruj go farszem, posyp startym serem żółtym, zawiń ściśle w cienki płat ciasta francuskiego. Posmaruj jajkiem(...). Mięso natnij z boku, natrzyj olejem, oprósz solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką w proszku. Obłóż posiekanym czosnkiem, schłodź. Cebulę pokrój, usmaż na maśle.  2. Jabłka pokrój, morele...

  • Chodził za mną już dłuższy czas i w końcu wyszedł na światło dzienne ;) sernik z makiem i jabłkami - idealne na święta i na niedzielę do kawy.

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem(...) - ruchanki. Są one bardzo zbliżone do znanych nam racuchów. Robione są z ciasta chlebowego lub drożdżowego, a podawane z jabłkami albo konfiturą. Lubelszczyzna rozsławiła cebularz, czyli pszenny placek...

  • Prosty placek z jabłkami.

  • Kurczak w cieście lub gęstym sosie

    .... Wymieszaj. Cebule obierz, grubo posiekaj.  2. Udka umyj, osusz. Natrzyj połową przypraw. Przykryj folią i schowaj do lodówki na 30 min. Jabłka umyj, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne. Piekarnik(...), przełóż do udek.  4. Ciasto rozwiń, lekko rozwałkuj. Przykryj nim składniki w brytfannie, dociskając na bokach do ścianek. Ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min. Udekoruj...

  • Bardzo dobry zaraz po upieczeniu a jeszce lepszy na 2 dzień.

Artykuły na temat: placek ciasto mak ser jabłka
  • Ciasta na niedzielę

    Pięknie się prezentują, równie dobrze smakują. Na pewno urzekną twoich domowników i zaproszonych gości.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    Myślę, że Bóg bardzo kocha ludzi, którzy wykonują proste zajęcia, którzy nie są "na świeczniku". Zwykłą, codzienną pracą, wykonywaną w ukryciu naprawdę można się uświęcić - o bieszczadzkich smakach, pracy w hucie i "zbuntowanych" ciastach i o ostatniej książce przed emeryturą z Siostrą Anastazją Pustelnik FDC, cenioną kucharką i autorką książek kucharskich, rozmawia Sławomir Rusin.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Seromakowiec mojej babci

    Zapraszam na babciny Seromakowiec, który jest wilgotny, długo zachowuje świeżość, niezwykle dobry w smaku. Wspomnienie mojego dzieciństwa :)

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...odpowiedzi decydował czas: wygrywał ten, kto najszybciej wskazał właściwą odpowiedź. Widzowie mogli zaś rozwiązywać test na stronie Interii. Najwięcej kłopotów sprawiło internautom pytanie o ser, który(...): a) owcze b) kozie Wielowarstwowe ciasto z nadzieniem, produkt tradycyjny, którego wypiekanie zapoczątkowali polscy Tatarzy z Kresów, to: a) leberka b) pierekaczewnik Co to jest...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Dieta lekkostrawna

    Dozwolone: mąka pszenna; mąka ziemniaczana; makaron - nitki; lane kluski; kasza manna; ryż; kasza kukurydziana; pieczywo pszenne - jasne, dobrze wypieczone, czerstwe; sucharki; biszkopty; jogurt(...) chudego mięsa, podprawione zawiesiną z mleka lub jogurtu z mąką; jarzyny gotowane (bez kapusty) - marchew, szpinak, brokuły, pomidory bez skórki, sałata; jabłka pieczone lub utarte; sok z pomarańczy...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...