• Informacje na temat:

    pizza cienkie ciasto

Przepisy na temat: pizza cienkie ciasto
  • Domowa pizza na cienkim spodzie

    Sekret udanej pizzy tkwi nie tylko w dobrej jakości składnikach, ale przede wszystkim w cieście. Często to domowe nie przypomina wypieku z pizzerii - jest chrupiące i zbyt grube. Co zrobić, by było idealnie cienkie i miało odpowiednią konsystencję?

  • Pizza na cienkim cieście

    Sekret udanej pizzy tkwi nie tylko w dobrej jakości składnikach, ale przede wszystkim w cieście. Często to domowe nie przypomina wypieku z pizzerii - jest chrupiące i zbyt grube. Co zrobić, by było idealnie cienkie i miało odpowiednią konsystencję?

  • Pizza trochę inaczej

    Pizza z owocami morza, cytryną i cukinią Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie na środku. Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody z cukrem. Wlej w zagłębienie, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10-15 minut. Wyrabiaj ciasto (ok. 10 minut), dolewając resztę wody z oliwą. Kiedy będzie elastyczne, uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce...

  • Pyszna domowa pizza

    ...sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy przesmażyć na oliwie, dodać roztarty czosnek, przyprawy do smaku. Płyn odparować, by zgęstniał. Ostudzić. Cebule posiekać w piórka, tuńczyka i kukurydzę osączyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 4 porcje. Ciasto rozwałkować na 4 cienkie placki. Każdy posmarować 3 łyżkami sosu...

  • Pizza na cieście z cukinii

    Ciasto z cukinii stanowi doskonałą bazę do pizzy, solonych gofrów lub zapiekanek. Jako nadzienie możemy wykorzystać wszystko, na co mamy ochotę. Inspirujący przepis, do wykorzystania jeszcze tego lata.

  • Pizza na spodzie z... ziemniaków

    ..."To danie odniosło największy sukces podczas warsztatów dla mam z dziećmi. Ciasto na spód jest idealną masą do zabawy, a samo hasło "pizza" działa nie tylko na najmłodszych" - tak pizzę na spodzie(...) - w cienkie pióra. Pomidory kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowaną białą cebulę i czosnek podsmażamy na oleju rzepakowym do momentu, aż nabiorą złotego koloru, następnie dodajemy passatę, sól...

  • Pizza z patelni

    Ciasto: Dodatki: 1. Podane składniki na ciasto łączymy w misce, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. 2. Suchą(...) placka smarujemy koncentratem pomidorowym, wykładamy nań mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz pieczarki i wędlinę. Podgrzewamy pizzę na patelni, aż ser się roztopi, a ciasto będzie zrumienione.

  • Pizza gryczano-jaglana

    Sposób przygotowania: W dużej ceramicznej lub szklanej misce wymieszaj mąki z drożdżami, szczyptą soli i 1 łyżeczką oregano. Dodaj olej oraz jajka, a następnie wlewaj ciepłą wodę i mieszaj ciasto ręką lub mikserem. Energicznie wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Będzie nieco lepiące. Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie...

  • Przepis na domową pizze

    Pizzę kochają wszyscy – od najmłodszych po najstarszych. Aromatyczny wypiek z ulubionymi dodatkami sprawdza się idealnie jako przekąska, obiad czy kolacja. Pizza to szybki sposób na wspólne gotowanie z dziećmi czy smaczny posiłek dla znajomych. Poznajcie banalny przepis na domową pizzę.

  • Pizza z pieczonymi burakami i orzechami

    Taka pizza to samo zdrowie!

Artykuły na temat: pizza cienkie ciasto
  • Lahmacun – pizza z mielonym mięsem

    Lahmacun to tradycyjna pizza turecka. W jej skład wchodzi bardzo cienkie ciasto oraz mięsne nadzienie.

  • Jedzą ją robotnicy, studenci i biznesmeni. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa? Fot. 123RF/Picsel Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Początek dynamicznej kariery pizzy rozpoczął się jednak za sprawą odkrycia...

  • Prosta pizza

    ...sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy przesmażyć na oliwie, dodać roztarty czosnek, przyprawy do smaku. Płyn odparować, by zgęstniał. Ostudzić. Cebule posiekać w piórka, tuńczyka i kukurydzę osączyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 4 porcje. Ciasto rozwałkować na 4 cienkie placki. Każdy posmarować 3 łyżkami sosu...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Pizza z gruszką

    Przygotowanie:  Ciasto wyjąć z lodówki 10 minut przed obróbką. Szpinak opłukać, sparzyć. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Gruszkę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie plastry. Rozmaryn opłukać, osuszyć, igiełki oderwać od łodygi, posiekać.  Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, uformować prostokąt 24x36 cm. Przełożyć na blachę.  Ciasto...

  • Polska pierwszym krajem w Europie, w którym debiutuje nowy styl pizzy na ręcznie wyrabianym cieście Fot. materiały prasowe Pizza Hut wprowadziła do oferty nowe ręcznie wyrabiane ciasto na zakwasie w stylu San Francisco, które debiutuje w restauracjach na terenie całego kraju. Przepis został opracowany przez zespół szefów kuchni, naukowców i ekspertów z całego świata, w tym z Polski. Rzemieślnicza pizza zdobywa rynek Pomysł stworzenia kompletnie nowego stylu ciasta do pizzy pojawił się w...

  • Pizza po turecku

    ...1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miseczki wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać roztarte drożdże oraz około 350 ml ciepłej wody. Zagnieść gładkie ciasto....

  • Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa? Fot. 123RF/Picsel Korzenie pizzy sięgają starożytności. Jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Pizza we współczesnej formie zaczęła robić karierę za sprawą...

  • Lekka wegetariańska pizza

    ...rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość. Do śmietany dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Cukinie umyj, osusz (nie obieraj). Ostrym nożem lub obieraczką do warzyw pokrój wzdłuż na cienkie paski. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną...

  • W drugim odcinku "Bake Off Junior" mali cukiernicy będą musieli zmierzyć się z zdaniem, które niejednemu dorosłemu mogłoby przysporzyć wielu problemów. Fot. materiały partnera Ruszyła pierwsza polska edycja programu "Bake Off Junior". Do walki o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków i 25 tysięcy złotych, stanęło dwanaścioro dzieci w wieku 8-14 lat. Jurorzy programu - Michał Bryś i Krzysztof Ilnicki przygotowali aż 20 konkurencji, w trakcie których ocenią umiejętności, wyobraźnię i kreatywność...