• Informacje na temat:

    pisanki do zjedzenia

Przepisy na temat: pisanki do zjedzenia
  • Jaja w kaszach

  • Kruche ciasteczka z masą ze śmietaną i kolorową dekoracją w sam raz na Święta nie tylko dla dzieci ale i dla dorosłych.

  • Smaczne i proste w wykonaniu

  • Wypróbowany przepis na "Słodkie zawieszki do... zjedzenia"

  • Sprawdzony przepis na "Kolorowe pisanki"

  • Oprócz zwykłych pisanek na wielkanocnym stole mogą pojawić się pyszne czekoladowe pisanki

  • Mocno kakaowe i kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół i koszyczek. Polecam.

  • Kiedyś natknąłem się, nie pomnę gdzie, na artykuł Ewy Wachowicz, w którym opisywała pomysł swojej przyjaciółki. Był to znakomity przepis na to, jak zachęcić dzieci do zjedzenia ryby. Bo o tym, że ryby są zdrowe i warto je jeść, nikogo chyba przekonywać nie trzeba... Spisywałem go „na kolanie”, trochę dodałem od siebie ale najważniejsze, że to działa. I to nie tylko w przypadku dzieci… Naprawdę polecam…

  • Przepis wart wypróbowania: "Pisanki na ciasteczkach"

  • Przepis wart wypróbowania: "Tęczowe słodkie pisanki"

Artykuły na temat: pisanki do zjedzenia
  • ​Jak wyglądała pierwsza powojenna Wielkanoc?

    .... Aż trudno uwierzyć, że znaleziono w tych warunkach czas na... pisanki. A jednak nawet w takim momencie dbano o specjalną oprawę świąt. Tak przygotowania referuje Zygmunt Kowalczykiewicz, który pierwszą powojenną Wielkanoc spędził w Koninie: Na wielkanocnym powojennym śniadaniu koniecznie musiały być jajka. Te do szybkiego zjedzenia, i te dekorujące świąteczny stół. Gotowano je w łupinach...

  • W naszym społeczeństwie krąży mnóstwo mitów na temat jajek. Kiedy tak naprawdę możemy je zjeść i jak rozpoznać te, które do spożycia się nie nadają? Fot. 123RF/Picsel W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli kupujemy jajka. Tutaj, w pierwszej kolejności musimy zaufać terminowi ważności, jaki widnieje na opakowaniu, a następnie domowymi sposobami sprawdzić świeżość zakupionego towaru. Co powinno być dla nas sygnałem...

  • Groźne farby do pisanek

    Niemieccy eksperci ostrzegają przed tradycyjnym malowaniem jajek - przeprowadzili oni badania kilkudziesięciu różnych produktów do farbowania skorupek i okazało się, że wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Co się w jajku kryje?

    ...pierwsza cyfra (0-3) informuje, z jakiego chowu pochodzą jajka. Dalej jest kod państwa, w którym firma je produkuje (np. PL). Dalsze cyfry identyfikują tę firmę. Uwaga na barwniki! Malując pisanki...

  • Dopiero zjadłeś spory obiad i nadal jesteś głodny? To jak najbardziej możliwe. Winnym tej sytuacji jest.. twój posiłek. Najprawdopodobniej zawierał w sobie produkty, które tylko wzmagają nasz apetyt. Niestety, ich lista jest całkiem pokaźna. O tym jak szybko po posiłku odczujemy głód, decyduje indeks glikemiczny (IG) zjadanych przez nas potraw. W dużym uproszczeniu, opisuje on poziom cukru jaki utrzymuje się w naszej krwi po spożyciu posiłku. Im indeks glikemiczny jest wyższy, tym ten czas...

  • "i straszysz biedne dziewczęta w koszulkach - to już wiemy ;) 2007-5-29 15:46 pisanka " To po tym jak ja w bibliotece u dziewcząt owych zapytalem czy...

  • Dla wielu z nas umycie produktów spożywczych przed ich zjedzeniem to rutynowa czynność. Warto jednak wiedzieć, że nie we wszystkich przypadkach wyjdzie nam to na zdrowie. Umycie produktów spożywczych przed ich zjedzeniem to oczywistość, o której (miejmy nadzieję) nikomu nie trzeba przypominać. W ten sposób pozbywamy się z nich zanieczyszczeń, bakterii oraz konserwantów, zabezpieczających niektóre produkty przez zniszczeniem w transporcie. Okazuje się jednak, że nie zawsze powinniśmy stosować...

  • W święta życzenia się spełniają

    .... Akurat w tym miejscu krzątała się kura, która skwapliwie je z ziemi wydrapała. Nimi przybito stopy Chrystusa. Czary w jajku Odnalezione przez archeologów pisanki mają około 5 tys. lat. Jaja od...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...