• Informacje na temat:

    pigwa pasteryzowana

Przepisy na temat: pigwa pasteryzowana
  • Przetwory dla każdego

    Przypominamy, że najlepsze na galaretkę będą owoce zawierające dużo pektyn: porzeczki, agrest, pigwa, a także jabłka. Na 1 l soku z owoców weź 50-80 dag cukru. Robisz galaretkę z cukrem żelującym? Nie musisz jej już pasteryzować. Najlepszym sposobem utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja w wodzie: na dnie garnka ułóż złożoną poczwórnie lnianą ściereczkę, ustaw na niej słoiki...

  • Zachowaj smaki lata

    ..., porzeczki, pigwa. Średnie ilości znajdują się w jeżynach, brzoskwiniach, gruszkach, morelach, winogronach. Możesz do nich dodać odrobinę cynamonu czy goździków - wystarczy szczypta przyprawy na 1 kg...

Artykuły na temat: pigwa pasteryzowana
  • Pigwa. Cierpkie źródło zdrowia

    ...​Pigwa to wyjątkowo interesujący owoc. Twarda i kwaśna, jest idealnym składnikiem konfitur i kompotów. Sprawdza się świetnie jako dodatek do dań mięsnych.

  • Pigwa zdrowsza niż cytryna

    Wygląda jak jabłko, ale jest od niego dużo twardsza. Wiele osób myli ją z owocami pigwowca, które w odróżnieniu od niej są małe i rosną na krzewach, a nie na drzewach.

  • Pigwa lepsza niż cytryna!

    Pigwa to owoc, który zawiera dużo witaminy C (15 mg w 100 g, czyli więcej niż cytryna), która to wspomaga wydajność układu odpornościowego i gojenie ran. Witaminy z grupy B w niej zawarte mają(...) układu nerwowego i mięśniowego. Pigwa zawiera sporą ilość polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym, co jest kolejnym atutem. Zawiera najwięcej pektyn z wszystkich owoców Owoc ten zawiera...

  • Pigwa zwalczy przeziębienie

    Owoce pigwy są przede wszystkim bogate w witaminy A, C i z grupy B.

  • Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

    Na straganach pojawiła się już pigwa - owoc przez wielu używany do produkcji domowych nalewek. Inni cenią sobie sok z pigwy, twierdząc, że dodany do herbaty sprawdza się lepiej od cytryny. Ten aromatyczny dodatek łatwo przyrządzić samodzielnie.

  • Czas na lecznicze mikstury

    Pełnia lata to czas na przygotowanie przetworów, które jesienią i zimą pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia. Aronia i pigwa wyleczą przeziębienie, wiśnie ukołyszą do snu. Bursztyn złagodzi ból głowy i rozgrzeje obolałe stawy, śliwki pomogą przy zaparciach. Sok lub kompot z jagód skutecznie leczy biegunkę i zatrucie pokarmowe.

  • Na podwieczorek zimową porą

    Pigwa, czarny bez, dzika róża to wyjątkowe dary natury. Zachowaj ich aromat i witaminy na dłużej, a gdy troszkę owoców zostanie – zrób muffinki.

  • Robimy przetwory

    Przypominamy, że najlepsze na galaretkę będą owoce zawierające dużo pektyn: porzeczki, agrest, pigwa, a także jabłka. Na 1 l soku z owoców weź 50-80 dag cukru. Robisz galaretkę z cukrem żelującym? Nie musisz jej już pasteryzować. Najlepszym sposobem utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja w wodzie: na dnie garnka ułóż złożoną poczwórnie lnianą ściereczkę, ustaw na niej słoiki...

  • Owoce pigwy

    Ugotowane z cukrem będą doskonałym dodatkiem do ciast. Z pigwy robi się m.in. nalewki, galaretki, syropy, konfitury, wina i kompoty. Z pektynami Pigwa zawiera dużo pektyn, dzięki czemu ma właściwości żelujące. Dlatego dodaję ją do przetworów z owoców, które słabo się zsiadają. Sok pełen witamin 1 kg owoców pigwy myję, przekrawam na 4 części i usuwam gniazda nasienne. Nie obieram...

  • 5  sposobów na dobre zdrowie według  św. Hildegardy

    Lecz się naturalnie.

Zdjęcia na temat: pigwa pasteryzowana