• Informacje na temat:

    pietruszka korzeniowa

Przepisy na temat: pietruszka korzeniowa
  • Frytki z warzyw korzeniowych z curry

    Frytki kocha niemal każdy! Dzięki łatwości przygotowania, chrupiącej i aromatycznej skórce oraz miękkiemu środkowi, przekąska w szybki sposób potwierdza sentencję, iż piękno tkwi w prostocie.

  • Pieczone ziemniaki, pietruszki i marchewki

    Jesień to czas, gdy ziemniaki i inne korzenne warzywa królują na naszych stołach. Przede wszystkim są dodatkiem do różnych potraw, jednak ten przepis może być również doskonałym, samodzielnym ciepłym daniem.

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • Powrót do korzeni - dosłownie i w przenośni

    Do niedawna marchew, pietruszka czy buraki wiodły prym wśród wykorzystywanych w kuchni warzyw korzeniowych. Teraz do łask wracają batat, pasternak, topinambur czy skorzonera. "My, Polacy, przestaliśmy wstydzić się rodzimej kuchni" - mówi PAP Life Dominika Wójciak.

  • Korzenie, których jeszcze nie znamy

    Warzywa korzeniowe to najpopularniejsza grupa warzyw używana w kuchni. Do dłuższego przechowywania nadają się odmiany późne. Wybierając warzywa do przechowywania sprawdźmy, czy na pewno są zdrowe, nie mają oznak pleśni, ani żerowania szkodników.

  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Bazą sałatki są warzywa korzeniowe, ziemniaki i sos majonezowy. Inne składniki dobieraj według zasady: coś kwaśnego (jabłko, ogórek), ostrego (cebula) oraz treściwego (jajko, groszek).

  • Tajemniczy składnik zup - ocet

    ...400 ml wody 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, cukier garść listków świeżej bazylii 4 łyżki...

  • Jak przetrwać zimę na menu roślinnym?

    O zasady, którymi powinni kierować się weganie, komponując swoją dietę w okresie zimowym, zapytaliśmy dietetyk Hannę Stolińską-Fiedorowicz, współautorkę książki "Love Vegan". Sięgajmy na przykład po świeżą natkę pietruszki czy nasiona roślin strączkowych.

  • Lekkie potrawki pełne warzyw

    Przepisy na te wyjątkowo aromatyczne rarytasy są proste, a mięsne potrawy z delikatnymi jarzynami – zdrowe, nietuczące i zawsze wyborne!

  • Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    ...i niezasłużonym końcem na śmietniku? Upieczmy je. Gdy podczas gotowania zostaną nam warzywa korzeniowe, takie jak marchewka czy pietruszka, zamiast wyrzucać, włóżmy je do piekarnika. W ten sposób przyrządzimy...

Artykuły na temat: pietruszka korzeniowa
  • Dieta korzeniowa idealna na zimę

    ...perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Najwięcej błonnika jest w selerze, pasternaku i czarnej rzepie. Mają właściwości moczopędne, zwłaszcza pietruszka, pasternak, seler. Pomagają usunąć nadmiar(...) substancje (np. te, które wdychamy ze smogiem i dymem z papierosa). Pietruszka : Dodatek jej korzenia w zupie, sałatce czy soku (np. z marchwią) usprawni metabolizm i zwalczy obrzęki powstałe...

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Kuracja z korzenia pietruszki

    ​Korzeniowe odmiany pietruszki (cukrowa, berlińska) łagodzą wiele dolegliwości.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Warzywa korzeniowe, czy każdy może je jeść?

    ...większość składników odżywczych. Jesienią i zimą marchew, seler, pietruszka, burak są głównym źródłem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy - niezbędnych, by organizm bronił się przed(...) skraca chorobę), oczyszcza organizm, zapobiega zaparciom, łagodzi zgagę. 2. Pietruszka zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są mirystycyna i apiol. To one mają wpływ na pracę układu...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Warzywa doskonałe na przedwiośnie

    ​Zanim w warzywniakach lub na straganach zagoszczą na dobre dorodne, świeże i soczyste polskie nowalijki (nie te ze szklarni, lecz z gruntu), warto sięgnąć po warzywa korzeniowe, bulwiaste i liściaste, które na co dzień rzadko goszczą na naszych stołach.

  • Przygotowując się do świąt robimy zwykle spore zapasy jedzenia, które – niestety – w trakcie bożonarodzeniowych spotkań z bliskimi nie zawsze udaje się zjeść do ostatka. Nie oznacza to jednak, że artykuły spożywcze, które kupiliśmy przed Wigilią, będziemy musieli wyrzucić do kosza. Przeciwnie! Przecież można je jeszcze z powodzeniem wykorzystać w kuchni, przygotowując smaczne, sycące i aromatyczne dania. Pomidorowo-paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy to znakomity sposób na wykorzystanie...

  • Problemy z układem moczowym

    .... Korzeń pietruszki Pietruszka korzeniowa działa moczopędnie, dlatego powinna się znaleźć w diecie osoby dbającej o zdrowy układ moczowy. Warto ją jeść gotowaną lub pić napar z suszonego korzenia...

  • W dniu 9.12.2010 zakończył się Konkurs Puzzle. Fragment zdjęcia przedstawiony na Puzzlu to przepis Słodka pietruszka autorstwa Granity Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń, za które serdecznie dziękujemy jury wyłoniło zwycięzców. Nagrody powędrują do: karlitka Kajojka monia79 Hanix1984 Gratulujemy! Kolejny konkurs już wkrótce. Pozdrawiamy :) Redakcja Smaker.pl