• Informacje na temat:

    piesi gęsi

Przepisy na temat: piesi gęsi
  • Gęsi smalec jest idealny do smażenia drobiu i białych mięs, domowy właściwie nie ma smaku, który by zdominował potrawę. A do tego jest zdrowy.

  • Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)

  • Bardzo zdrowy gęsi smalec, oraz skwarki z wytapiania pokrojonych w kostkę skór gęsich.

  • Jeśli zostanie Wam mięso gęsi z rosołu lub pieczenia, proponujemy pyszną alternatywę potrawki, którzy wszyscy dobrze znają. Robi się w oka mgnieniu, w oka mgnieniu znika z talerzy.

  • Bardzo smaczna i zdrowa, pieczeń z gęsi.

  • Rozgrzewający, smaczny rosół ugotowany na gęsinie.

  • Dziś obiad wcześniej ponieważ mam wywiadówkę, więc trzeba zjeść i się ogarnąć ????.

  • Wstałam rano i już czekała na mnie gęś oskubana i po porcjowana. A mąż do mnie " matka może byś ugotowała czarninę tak dawno nie było " . I rad nie rad zrobiłam tym bardziej że sama ją uwielbiam.

  • Dziś na obiad ogórkowa może nie za bardzo zdrowa, bo na tłustej gąsce gotowana ale ten smak będę czuła aż do jutra rana. Pierwszy raz gotowałam w wersji ogórków startych na papkę - mus i powiem wam że smak super. Uwielbiamy wszystkie zupy bez wyjątku.

  • Gesina na naszych stołach jest rzadkim gościem.Od jakiegos czasu powoli wraca do łaski.Mieso gesi jest bardzo kaloryczne ale za to jakie smaczne.Wytopiony smalec gęsi jest bardzo ceniony w medycynie lufowej,swietny na infekcje dróg oddechowych,a maść sporządzona ze smalcu działa rozgrzewająco na bolące stawy.

Artykuły na temat: piesi gęsi
  • Zagórów. Miasteczko słynące z gęsi

    Przez dziesiątki lat wielkopolski Zagórów słynął z hodowli gęsi. Dzisiaj region kusi malowniczymi nadrzecznymi krajobrazami i zabytkami.

  • Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby dla dań z kurczaka. Fot. 123RF/Picsel Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, z którego...

  • Co zrobić, by twoje dziecko było bezpieczne na drodze?

    Niedawno zmieniliśmy czas na zimowy. Oznacza to, że za oknem robi się ciemno już wczesnym popołudniem, a dodatkowo jesienna aura nie sprzyja dobrej widoczności. O tej porze roku często też nosimy ciemne ubrania powodujące, że stajemy się mniej widoczni dla kierowców. Szczególną ostrożność powinni wykazać nie tylko kierujący, ale też piesi. Rodzice i opiekunowie muszą też zadbać o bezpieczeństwo...

  • Gęś, tak często kiedyś jadana, coraz rzadziej trafia na nasze stoły. Unikamy jej mięsa, bo jest tłuste i wysokokaloryczne, nie wiemy jednak nic o jasnej stronie gęsiny. Czy warto ją jeść częściej, niż tylko na świętego Marcina ? Zdrowy jak.. gęś! Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na...

  • Królestwo ptaków w dolinie Warty

    ...niż w ciągu całego swojego życia. Wiele z nich to ptaki rzadkie i zagrożone wyginięciem. Tu zobaczysz tokującego bataliona, olbrzymie stado gęsi czy bieliki lub czaple białe. I podpatrzeć można(...) niezdatne do lotu. Należy wtedy zachować ostrożność i nie podchodzić za blisko do ich siedlisk, by ich nie płoszyć. Jesienią nadwarciańskie łąki obejmują we władanie gęsi, których jest wówczas 60–80

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...

  • Jak unikać wypadków drogowych z udziałem dzieci?

    ...najbezpieczniej poruszać się po chodniku, a gdy nie ma chodnika lub drogi dla pieszych, należy poruszać się poboczem idąc "gęsiego", lewą stroną drogi, - omawiaj z dzieckiem znaczenie poszczególnych...

  • Święta tuż, tuż, a u nas już! Lepiej zawczasu przygotować się do Wigilii, żeby później uniknąć nerwówki i móc w pełni cieszyć się czasem spędzanym w gronie najbliższych. W tym roku stawiamy na tradycję w najbardziej tradycyjnym wydaniu i proponujemy świąteczne menu na modłę regionalną. Może zamiast barszczu podamy zupę brzadową po kaszubsku, a kutię zastąpimy góralską kołatanką? Do odważnych świat należy! Nie zapominamy o karpiu,bo święta bez karpia się nie liczą, ale staramy się zaserwować...

  • Najpiękniejsze miejsca w Polsce na jesienne wycieczki

    ...niezapomniane wrażenie. Najlepiej obserwować je w rezerwacie Stawy Milickie w Dolinie Baryczy. Jesienią przebywa tu wiele tysięcy skrzydlatych wędrowców: dzikich gęsi, kaczek cyraneczek i krzyżówek, czapli...

  • „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę! Gęsi to jeden z polskich hitów eksportowych. Nasi zachodni sąsiedzi zachwycają się tak smakiem, jak i walorami...