• Informacje na temat:

    piersi z kurczaka z majerankiem

Przepisy na temat: piersi z kurczaka z majerankiem
  • Kurczak w ziołowej panierce

    Zrób na obiad kurczaka w ziołowej panierce. Pamiętaj, że przypraw w formie suszonej używamy w mniejszej ilości niż świeże. Są intensywniejsze, mogłyby więc zdominować smak i zagłuszyć aromat potrawy.

  • Chrupiący kurczak z rozmarynem

    Przygotowanie: 1. Umyj i osusz kurczaka. Opłucz zioła. Rozmaryn oraz majeranek otrzyj, natkę posiekaj. W misce utrzyj 4 łyżki masła z ziołami, łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę masła ziołowego włóż do kurczaka, zwiąż nogi. Pozostałym masłem natrzyj kurczaka z wierzchu. 2. Włóż kurczaka do brytfanny (piersiami do góry) i piecz ok. 20 minut w temp. 220 stopni. Następnie odwróć...

  • Kurczak, banany w cieście i gorąca czekolada

    ...piersi z kurczaka ananasy w plastrach zioła prowansalskie ser żółty w kostkach olej do smażenie bułka tarta majeranek pieprz 4 jajka sól...

  • Obiad pachnący owocami

    Daj się skusić na polędwiczkę z gruszką czy kurczaka z winogronami! I przekonaj się, że mięso nie stanie się słodkie. Za to będzie kruche, soczyste i wyraziste.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • ...800 g piersi kurczaka (1 pierś na osobę); 1 jajko; 1 łyżeczka świeżych posiekanych ziół - majeranek, oregano, tymianek; ćwierć łyżeczki mieszanki tychże ziół suszonych; 1 ząbek czosnku; 1 łyżeczka soku z cytryny; mąka do panierowania; tarta bułka; 100 g masła; olej; sól, biały pieprz.

  • Smaczne potrawy na każdy dzień tygodnia

    .... Wylej na ciasto i piecz 45 minut w temp. 180 st. C.   Kurczak w boczku 1. Umyte i podzielone piersi kurczaka natrzyj olejem, solą, słodką papryką w proszku i czosnkiem granulowanym. Natnij(...). Wymieszaj. Podawaj surówkę do ryby. Kaczka z jabłkami Wierzch roladek będzie i żurawiną Sposób przygotowania 1. Piersi kaczki posmaruj roztopionym masłem. Przypraw solą, majerankiem...

  • Świąteczne pieczenie z nadzieniem

    Migdałowy kurczak Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz solą. Przykryj, odstaw na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, żurawinę polej(...) i 1 łyżkę masła.  3. Do ryżu wmieszaj osączone owoce i migdały. Farsz nałóż do kurczaka, otwór zepnij. Resztę masła stop, polej kurczaka. Przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 90 minut w 180

  • Sałatka Cezar

    Składniki: 1 łyżka dressingu jogurtowego np. marki Kuhne 300 g sałaty rzymskiej garść listków świeżej bazylii garść czarnych oliwek 20 g sera niebieskiego 50 g piersi z kurczaka ząbek czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, majeranek, słodka papryka Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, a następnie pieczemy...

  • Gulasz z dynią

    Składniki: ●250-300 g miąższu dyni ●300-400 g piersi kurczaka ●cebula ●słodka i ostra papryka ●1,5 szklanki bulionu ●sos sojowy ●suszony lub świeży majeranek ●łyżeczka mąki ●olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przesmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodaj posiekaną cebulę, smaż dalej. 2. Dolej bulion i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu...

Artykuły na temat: piersi z kurczaka z majerankiem
  • Obiady z kurczakiem

    ..., suszymy i nacieramy solą. Posypujemy pieprzem, majerankiem, kminkiem i obficie papryką. Następnie skrapiamy olejem, układamy na blaszce. Nastawiamy piekarnik na termoobiegu i opiekamy w nim kurczaka przez(...) z dekoracyjnie ułożonymi porami i pieczonymi ziemniakami lub z pieczywem. Przygotowanie: 45 minut Porcja: 210 kalorii Rolada faszerowana tuńczykiem Składniki dla 4 porcji: .3 piersi z kurczaka lub 1 cały...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień. Fot. 123RF/Picsel Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z...

  • Makaron z 1001 nocy czyli Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

    Piersi z kurczaka kroimy w grubą kostkę,wrzucamy na patelnię,doprawiamy solą,pieprzem oraz majerankiem.Smażymy na oliwie z oliwek,aż mięso się zarumieni.Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w płatki czosnek.Smażymy jeszcze ok.5 minut.Zdejmujemy z patelni,odstawiamy na bok. Pieczarki kroimy w niezbyt cienkie plasterki,wrzucamy na patelnię,znowu sól i pieprz do smaku,smażymy na oliwie...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....

  • To musisz wiedzieć przyrządzając mięso w cieście

    .... Przegryzki Przygotowuję je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem ziół i pokrojonych pasków piersi kurczaka. Mięso obtaczam w cieście, smażę w głębokim tłuszczu, osuszam papierowym ręcznikiem. Podaję na(...) mięso? Do przygotowania farszu najlepsze będzie mięso mielone wieprzowo-wołowe lub drobiowe. Sprawdzi się również pokrojona pierś kurczaka czy indyka, a także schab i szynka wieprzowa pieczone w całości...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Soczysta pierś kaczki

    ...i żurawina. Po staropolsku serwuje się kaczkę z czosnkiem i majerankiem, z jabłkami lub buraczkami. Inną wersją wyśmienitej piersi kaczki jest polanie jej sosem na bazie białego wina, dżemu(...)-kwaśny. Jak smażyć? Kaczkę piecze się w jej własnym tłuszczu, bo w porównaniu do indyka i kurczaka jest bardzo tłusta i kaloryczna (ale jest też dobrym źródłem białka, żelaza, potasu i witamin z gr.B...

  • Obok różnego rodzaju kiełbas, drób jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej pojawia się na naszych grillach. To doskonały wybór! Ale czy wiecie w jaki sposób go przygotować, aby zawsze zachwycał naszych bliskich i znajomych? Oto kilka naszych propozycji. Mięso drobiowe to zawsze dobry wybór na grilla. Trudno jest znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się piersi z kurczaka ściągniętej prosto z rusztu lub skrzydełkom przygotowanych w podobny sposób. Delikatne i chude mięso, które...

  • Składniki 1.5   kg   schabu bez kości lub piersi indyczej 1   szt   puszka...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....