• Informacje na temat:

    piersi w brytfance

Przepisy na temat: piersi w brytfance
  • Nadziewane piersi kurczaka

    Sposób przygotowania 1. Pierś umyj, rozbij, posól. Mięso natrzyj przyprawami. Odstaw na godzinę. Cebulę, kurki pokrój, usmaż, posól.  2. Na każdy płat piersi kładź farsz i ser, zwiń. Obtocz w mące, obsmaż. Włóż do brytfanki, zalej bulionem, przykryj i duś 40 minut. Papryki i cukinię pokrój, podsmaż na oliwie z przyprawami. Podawaj z roladkami. 

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka myjemy i kroimy w cienkie paski, następnie na patelni rozgrzewamy masło i przez ok. 3 minuty smażymy kurczaka. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do(...) doprawiamy gałką muszkatołową oraz sól i pieprz i jeszcze przez chwilę gotujmy sos. Następnie w brytfance rozwijamy ciasto francuskie. Na spód przekładamy sos żurawinowy, a następnie farsz z kurczaka...

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 pęczek cebuli dymki 1 łyżka mąki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka kwaśniej śmietany 20 g masła Oliwa 250 ml bulionu z kurczaka Szczypta gałki(...) Bakalland Szczypta chilli Sposób przygotowania: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w cienkie paski, następnie na patelni rozgrzewamy masło i przez ok. 3 minuty smażymy kurczaka. Cebulę...

  • Potrawy na cały tydzień

    ...mięsa 1. Mięso wymieszaj z jajkiem, zamoczoną i osączoną bułką, startą na tarce cebulą, papryką i pieprzem. Przypraw. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na cienkie płaty, zbij, przypraw. Na kotletach(...) i wyłóż farszem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 40 minut w temp. 180°C. Pierś kurczaka w miodzie Sposób przygotowania 1. Piersi kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem...

  • Uroczysty obiad

    ...sznureczkiem. 2. Tuszkę posmaruj stopionym masłem. Ułóż na boku (skrzydłem do góry) w brytfance. Piecz 40 minut w 190 st. Przewróć gęś na drugi bok. Piecz 40 minut. Wylej z naczynia tłuszcz. Gęś ułóż do góry piersiami. Przykryj naczynie i piecz 100 minut. W połowie czasu obłóż ją resztą cytrusów. Przed podaniem tuszkę udekoruj czerwonym pieprzem, kolendrą i skórką z mandarynki. Tartaletki...

  • Tuszka z masą ziołową

    ....  3. Do masy serowej wsyp posiekane zioła i skórkę startą z cytryny. Przypraw pieprzem i ew. odrobiną soli. Na piersiach i udkach kurczaka delikatnie podważ skórę i oddziel ją od mięsa. W powstałą kieszeń wsuń przygotowane nadzienie.  4. Nogi kurczaka zwiąż. Tuszkę ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 90 minut. Często polewaj mięso bulionem. Gotowego...

  • Pieczyste z cytrusową nutką

    Sposób przygotowania 1. Cytrynę sparz, osusz, otrzyj skórkę. 3/4 masła połącz ze skórką cytrynową, dopraw szczyptą kurkumy, soli i pieprzu. Kurczaka umyj i dobrze osusz. Skórę na piersiach delikatnie oddziel od mięsa, unieś i w powstałą kieszonkę nałóż po odrobinie masła. Pomasuj z wierzchu, by równomiernie się rozłożyło. Natrzyj kurczaka solą, a na koniec posmaruj tuszkę niewielką ilością masła...

  • Graj w zielone

    Sznycelki z miętowym pesto Prawdziwie letnie danie - lekkie, kolorowe, orzeźwiające. Idealne na rodzinny obiad serwowany w ogrodzie albo na tarasie. Składniki: 50 dag filetu z piersi indyka(...) w dziesiątkę, kiedy burczy w brzuchu. Są soczyste, wyraziste w smaku i bardzo pożywne, bo zapieczone z sycącym makaronem. Składniki: 2 podwójne filety z piersi kurczaka (po ok. 50 dag) 2 duże pęczki...

  • Kaczka na cztery sposoby

    .... Piersi z sosem z dzikiej róży Przygotowanie: 1. 4 piersi z kaczki umyj, osusz, z krawędzi odetnij największe kawałki tłuszczu. Skórę ponacinaj w kratkę. Wymieszaj łyżkę soli morskiej z 1/2 łyżki(...). miodem. Rozgrzej grill na średnią temperaturę. Połóż piersi na rożnie skórką do góry, grilluj ok. 5 min. Potem obróć skórką w dół i grilluj kolejne 5 min - aż skórka się zrumieni. 2. Zdejmij mięso...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Pierś indyka z rękawa Składniki: - duży filet z piersi indyka - ok. 8 dag sera pleśniowego lub feta - 20 dag mrożonego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki śmietany 12 proc. - jajko(...) noc). - Po tym czasie udka przełóż do rękawa do pieczenia, a ten umieść w brytfance. Piecz w temp. 180°C przez ok. 30-40 minut, aż udka lekko zbrązowieją (po około 20 minutach pieczenia rękaw...

Artykuły na temat: piersi w brytfance
  • Kaczka z imbirem w pomarańczach

    Sposób przygotowania: 1. Skórkę na piersiach kaczki ponacinaj nożem i polej sosem rybnym (2 łyżki do środka, 3 na wierzch), natrzyj solą, pieprzem, imbirem i płatkami chili. Do środka włóż pokrojoną pomarańczę (razem ze skórką), anyż i trawę cytrynową. Następnie ułóż w brytfance i piecz przez godzinę w temp 180°C.  2. Po tym czasie kaczkę wyjmij i cały wytopiony tłuszcz zlej do rondelka...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień. Fot. 123RF/Picsel Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...wywaru z gotowania mięsa. Podlać mięso w brytfance. Posypać natką i skórką z pomarańczy. Piec dalej jeszcze 15 minut. Potrawka z piersi na miodzie Składniki na 4 porcje: 60 dag piersi z gęsi, 100(...) przygotowaną gęś ułożyć w brytfance. Podlać 500 ml wody. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 4 godziny. W tym czasie odciętą szyję oraz podroby opłukać. Włoszczyznę...

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...

  • Kurczak curry

    ...posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i curry. Kurczaka umyć, osuszyć, odkroić skórkę z szyi. Ostrożnie oderwać skórę na piersi i włożyć pod nią masło. Ułożyć kurczaka w brytfannie i napełnić nadzieniem ryżowym (resztę nadzienia ułożyć w brytfance), nogi związać sznurkiem. Tuszkę oprószyć solą i posypać skórką otartą z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do...

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...

  • Kaczka na kilka sposobów

    ...kurczaka Proste potrawy z mięsa mielonego 12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta Kaczka orzechowa Składniki na 4 porcje: 4 piersi kaczki, 250 ml...

  • Łatwość teksturowania smaku, wszechstronność wykorzystania i szybkość przygotowania - to najważniejsze cechy mięsa QAFP ze znakiem „Sprawdzony drób”. O tych i innych walorach mięsa drobiowego QAFP oraz możliwościach wykorzystania go do przygotowania potraw inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu będą mogli przekonać się uczestnicy pokazu, który odbędzie się 10 maja w Bielsku-Białej.   Drób to drugi (po wieprzowinie) najczęściej spożywany rodzaj mięsa w Polsce. Szacuje się, że przeciętny...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    ..., tymianek, sól, pieprz, pokrojoną w kostkę bagietkę. Przykryć, odstawić na 15 minut. Do masy wbić jaja, wymieszać. Tuszkę posypać solą i pieprzem, napełnić farszem, zszyć. Ułożyć w brytfance. Podlać(...) azjatycku Składniki na 4 porcje: 2 filety z piersi gęsi (ok. 50 dag), 1 - 2 łyżeczki ziaren kopru, 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich, 2 czerwone papryki, 1 główka kapusty paksoi (podobna do pekińskiej...

  • Podejrzeć mistrza kuchni przy pracy to gratka dla każdego miłośnika gotowania. Podszkolenie swoich umiejętności pod okiem szefa kuchni? Spełnienie marzeń... Pierwsze Zdrowe Warsztaty Kulinarne odbyły się w warszawskiej siedzibie firmy Bosch - w Centrum Domowych Inspiracji. Pod okiem szfea kuchni restauracji Sowa i przyjaciele - Konrada Birka - zaproszeni dziennikarze mieli okazję sparwdzić się jako autorzy wiosennych sałatek. Doskonałe produkty - gotowe mieszanki sałat Fit&Easy, przyprawy,...