• Informacje na temat:

    piersi gęsie w s os ie

Przepisy na temat: piersi gęsie w s os ie
  • Wielkanocne roladki z gęsi - Robert Sowa

    Roladki z wędzonej piersi gęsi z farszem chrzanowo-jajecznym i marynowanymi rydzami w zalewie miodowej - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Gęsina na Świętego Marcina

  • Racuszki ziemniaczane z wędzoną piersią gęsi

    Składniki na 6 porcji: 250 g wędzonej piersi gęsiej 200 g ziemniaków 75 ml mleka 10 g drożdży 3 jajka 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 pigwy(...) nałożyć na talerze. Z przygotowanego ciasta smażyć racuchy na sklarowanym maśle. Pierś gęsi cienko pokroić ostrym nożem. Racuchy układać na talerzach i obkładać plastrami wędzonej piersi. Dekorować...

  • Smaczny pomysł na "Gęsie piersi w sosie śliwkowym"

  • Pierś gęsi w ziołach - Robert Sowa

    Składniki dla 4 osób: 4 średniej wielkości piersi z gęsi (ok. 600 g); 4 łyżki oliwy z oliwek; przyprawa do kurczaka ziołowa; 200 g filetowanych gruszek; 50 ml śliwowicy; 50 g cukru; 2 łyżki masła(...), tworząc kopytka. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż zaczną wypływać. Piersi umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do miski z oliwą, obsypać obficie przyprawą do...

  • domowa wędlina z gęsiej piersi

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...„Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę!

  • Sprawdzony przepis na "Gęsie piersi z owocami"

  • Pierogi z gęsiną według Ewy Wachowicz

    ...chowu i żywienia tych ptaków. A każda książka kucharska zawierała przepisy na tzw. półgęsek, czyli wędzone na ciepło lub zimno gęsie piersi. W czasach zaborów tereny Pomorza, Kujaw i Wielkopolski były...

  • przepyszne rumuńskie ciasto drożdżowo-maslane

Artykuły na temat: piersi gęsie w s os ie
  • Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

    ...i gotujemy (konfitujemy) je 80 minut na bardzo małym ogniu. Na ostatnie 10 minut gotowania (konfitowania) gęsiej piersi dodajemy całe, małe cebulki. Całość razem wyjmujemy. Wodę wlewamy na patelnię(...)Składniki: 1 cała pierś gęsia 200 g tłuszczu gęsiego 0,5 kg cebulek 2 szczypty soli 300 g żurawiny wielkoowocowej laska cynamonu 100 ml wody 100 g cukru brązowego   Przygotowanie...

  • Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostry Salomea i Anastazja potrafią jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Chcesz się o tym przekonać? Weź udział w naszym konkursie! Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu...

  • Wielkanocne roladki z gęsi

    Roladki z wędzonej piersi gęsi z farszem chrzanowo-jajecznym i marynowanymi rydzami w zalewie miodowej - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Siostra Anastazja i Siostra Salomea - niepowtarzalny duet smaków. Pierwsza czerpie to, co najlepsze, z polskiej kuchni, druga nie boi się inspirować cenioną na świecie dietą śródziemnomorską. Sprawdź ich kulinarne propozycje, a na Twoim stole w 2018 r. nuda na pewno nie zagości. Chciałbyś, aby przepisy sióstr Anastazji i Salomei towarzyszyły ci przez cały rok? Weź udział w naszym konkursie, a być może to właśnie do ciebie trafi wyjątkowy kalendarz z unikatowymi przepisami. Wystarczy, że w...

  • Pierś gęsi w ziołach

    Składniki dla 4 osób: 4 średniej wielkości piersi z gęsi (ok. 600 g); 4 łyżki oliwy z oliwek; przyprawa do kurczaka ziołowa; 200 g filetowanych gruszek; 50 ml śliwowicy; 50 g cukru; 2 łyżki masła(...), tworząc kopytka. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż zaczną wypływać. Piersi umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do miski z oliwą, obsypać obficie przyprawą do...

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Piersi - jak bardzo mogą się zmienić?

    Zmiany, jakie da się zauważyć w wyglądzie piersi, są jednym z pierwszych objawów ciąży. Niektóre z nich mogą być zaskakujące oraz dokuczliwe. - Jednak większość zmian jest zupełnie normalna i wynika z tego, że gruczoł piersiowy musi przygotować się do karmienia maluszka - uspokaja Izabela Lenkiewicz, doradca laktacyjny i założycielka Internetowej Szkoły Rodzenia przedPORODEM.pl. Poprosiliśmy...

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...wywaru z gotowania mięsa. Podlać mięso w brytfance. Posypać natką i skórką z pomarańczy. Piec dalej jeszcze 15 minut. Potrawka z piersi na miodzie Składniki na 4 porcje: 60 dag piersi z gęsi, 100(...) piersi z gęsi pokroić w paseczki. Do miski wlać białe wino, ocet winny, sos sojowy i miód. Dodać mąkę ziemniaczaną i posiekaną drobno papryczkę chili. Wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą...

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...