• Informacje na temat:

    pierś z plastrami boczku

Przepisy na temat: pierś z plastrami boczku
  • Zawijana pierś

    Sposób przygotowania 1. Piersi kurczaka umyj, osusz, a następnie ostrym nożem natnij w nich kieszonki. Do wnętrza włóż łyżeczkę pesto, a także słupki sera i pokrojone suszone pomidory zwinięte w salami. Kieszonkę zepnij wykałaczką. Oprósz z wierzchu ziołami i przyprawami, zawiń w plastry wędzonego boczku.  2. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż na nim krótko mięso ze wszystkich stron, a następnie...

  • Piersi Kurczaka Zagrodowego nadziewane bobem, zawijane w boczku

    ...krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia(...) Kurczaka Zagrodowego ok 300-400 g bobu 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego 2 łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku, starty sól i pieprz 10 cieniutkich plastrów boczku Sposób...

  • Kotlety z boczkiem i serem

    ...tartej.  3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na złoto z obu stron. 4. Usmażone kotlety posypujemy bazylią i oregano, układamy na nich plastry boczku, a na wierzchu plastry sera. Zapiekamy przez 15 min. w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 160 stopni. Gotowe posypujemy zieleniną. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.  RADY: Możemy wykorzystać pierś z kurczaka zamiast...

  • Obiad na cały tydzień

    .... Cielęcinę pokrój, zbij na duże plastry.  2. Kotlety posmaruj musztardą, wyłóż plastrami boczku i uduszonymi pieczarkami. Zawiń i obwiąż nitką. Obtocz w mące i obsmaż na oleju. Zalej wodą i duś ok(...) sok z cytryny i miód. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli.  2. Marynatę wymieszaj i zalej kurczaka. Odstaw na 3 godz. Owiń w plastry boczku i nabijaj na patyczki. Piecz na grillu lub w piekarniku...

  • Schabowy na trzy sposoby

    ...w mące i bułce tartej.  3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na złoto z obu stron. 4. Usmażone kotlety posypujemy bazylią i oregano, układamy na nich plastry boczku, a na wierzchu plastry sera. Zapiekamy przez 15 min. w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 160 stopni. Gotowe posypujemy zieleniną. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.  RADY: Możemy wykorzystać pierś...

  • Pomysł na obiad dla wszystkich domowników

    ...w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Roladka z kurczaka z boczkiem Sposób przygotowania Pierś z kurczaka rozbij i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż pierś z kurczaka na plasterkach boczku, a na środek piersi daj suszone pomidory, listki bazylii i zwiń. Piecz przez ok. 20 minut w 200°C. Indyk z szynką w sosie z rozmarynu Sposób przygotowania Polędwiczki z piersi...

  • Kurczak nadziewany bobem

    ...cieniutkich plastrów boczku Sposób przygotowania: Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...na oleju na złoto. Dolej wino, zmniejsz ogień i duś jeszcze przykryte 5-6 min. Za 19 zł: Składniki:  ●podwójna pierś kurczaka ●4 jajka ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●1/2 szkl. bulionu ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko niezupełnie się ścięło. Mięso...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., - 4 żółtka, - gałka muszkatołowa, - 1 kg brukselki, - 50 g wędzonego boczku, - 400 ml bulionu drobiowego, - łyżka mąki ziemniaczanej, - 3 łyżki octu balsamicznego, - pietruszka do dekoracji(...), doprawić solą i pieprzem. Gęś podawać z kapustą, kluskami, nadzieniem i sosem. Pierś z gęsi w sosie pomarańczowym Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, 3 cebule, - 4 łyżki marmolady...

  • Obiad w pół godziny

    Propozycja 1. Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem Składniki na 6 porcji: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 3 łyżki oleju, - po15 dag szynki i wędzonego boczku, - 3 kwaszone ogórki(...) zalać ziemniaki na patelni. Smażyć mieszając, aż całość się zetnie. Posypać zieleniną. Czas przygotowania 30 minut Propozycja 2. Pierś z warzywami Składniki na 2 porcje: - 2 pojedyncze filety...

Artykuły na temat: pierś z plastrami boczku
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

    ...i drobno posiekaną szalotkę. Energicznie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.  2. Piersi kurczaka umyj i osusz. Posmaruj marynatą.  3. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku. Na(...) warzywa na mniejsze kawałki. Posmaruj resztą marynaty i razem z czosnkiem ułóż na blasze. Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut w 200 st. C. 5. Upieczoną pierś pokrój i posyp posiekaną natką...

  • Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku. Fot. 123RF/Picsel Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi....

  • Pierś otulona boczkiem

    .... Na każdym kawałku mięsa rozłóż porcję farszu. Zwiń formując roladki. Każdą roladkę owiń 4-5 plasterkami boczku. Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Zobacz...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Domowe pasztety

    ...gałki muszkatołowej, 15-20 plastrów wędzonego boczku, olej do smażenia, sól, pieprz. Pierś z kurczaka zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj 1 jajko oraz jogurt, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem(...) przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszaj. Podłużną foremkę wyłóż plastrami wędzonego boczku, tak, by...

  • Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: • Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą • Pierś indyczą w panco z sałatką włoską • Crumble z orzechów włoskich z truskawkami, tymiankiem • Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem • Papardele z sosem serowym z brokułami...

  • Obiad na tarasie

    Składniki na 4 porcje: łyżka masła, 3 większe pomidory, 500 g piersi z indyka, sól D pieprz, 100 g boczku (w plastrach), 100 g kukurydzy z puszki, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, kilka gałązek rozmarynu. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Ziemniaczki dobrze wyszorować, pokroić w cienkie plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Dno naczynia wyłożyć połową ziemniaków. Pierś indyczą...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentowała jurorom przepis na tort. Biszkopt200 g orzechów włoskich200 g orzechów makadamia 4 jaja (rozmiar L)154 g cukru7/10 łyżeczki proszku do pieczenia1½ łyżki oleju4-5 czubatych łyżek mąki pszennej Poncz150 ml naturalnego soku gruszkowego Konfitura z gruszek2 kg gruszek (odmiana limonera)100 g brązowego cukru1 łyżeczka tartego cynamonu½ łyżeczki tartego kardamonu Krem do obłożenia200 g śmietany 36%200 g serka mascarpone2 łyżki...

  • Rolady i roladki

    Składniki na 6-8 porcji: 1 pierś indyka (ok. 1,2 kg), 45 dag mrożonego szpinaku, 1 średnia marchewka, 1/2 strąka czerwonej papryki, 10 dag sera feta, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, olej. Pierś z indyka umyj i osusz. Rozkrój ją tak, aby dało się ją rozłożyć jak książkę. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Zwiń w roladę...

  • Wielkanoc w niemal każdym domu obchodzona jest pod kulinarnym szyldem jajek i żurku. W zależności od regionu, tradycji rodzinnej czy zwyczajów, ta wyjątkowa zupa jest podawana jednak o różnych porach dnia. Fot. 123RF/PicselNiektórzy jedzą ją już na śniadanie, dla innych jest jednym z dań obiadowych, a zdarza się także, że bywa kolacją na ciepło. U większości ta potrawa pojawia się na stole w Niedzielę Wielkiej Nocy. A przecież świętujemy przez dwa dni i w Lany Poniedziałek szukamy...