• Informacje na temat:

    pierś śliwki

Przepisy na temat: pierś śliwki
  • Wrap z musem ze śliwki kalifornijskiej

    Wrap z musem ze śliwki kalifornijskiej, podawany z komosą ryżową i kurczakiem.

  • Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

  • Pierś kaczki marynowana w soku ze śliwek, z komosą ryżową

    Sposób przygotowania 1. Śliwki zalej wodą i śliwowicą, dodaj rozmaryn i skórkę z cytryny. Podgrzej, aby śliwki zmiękły, i ostudź. Do marynaty włóż mięso, wstaw na noc do lodówki. 2. W rondlu(...) kaczki (połóż najpierw skórą do dołu). Następnie podlej kilkoma łyżkami marynaty, dodaj śliwki, rozmaryn z marynaty i zielony pieprz. Przykryj, zmniejsz ogień i duś ok. 7 minut. 4. Mango pokrój...

  • Smaczny i zdrowy deserek.

  • Pierś z kaczki marynowana w soku ze śliwek kalifornijskich, podana z cytrynową komosą ryżową

    Sposób przygotowania Śliwki zalewamy wodą i śliwowicą, dodajemy rozmaryn, skórkę z cytryny, podgrzewamy, aż śliwki zmiękną, a następnie studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy piersi kaczki(...). Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na suchej zaczynamy smażyć piersi z kaczki, zaczynając od skóry. Jak się ładnie zarumieni odwracamy pierś z kaczki na drugą...

  • Mój szybki, prosty i efektowny sposób na " COŚ SŁODKIEGO ". Gdy przychodzisz z pracy czy szkoły i pragniesz coś ciepłego i słodkiego a nie masz ochoty i siły na żmudne przygotowania, albo za 20 minut wpadną goście. W takich chwilach proponuję przygotować te śliczne bułeczki.

  • Pierś z kaczki z salsą śliwkową i ryżem z orzeszkami

    Składniki: 2 cebule pół papryczki chili 400 g śliwek 1 łyżka brązowego cukru 75 g octu balsamicznego sól, pieprz 2 piersi z kaczki 3-4 łyżki oleju kawałek imbiru (ok. 1 cm) 2 ząbki czosnku 6-8 łyżek sosu sojowego 75 g prażonych orzeszków ziemnych 250 g ryżu basmati 300 g zielonej cebulki trybulka do dekoracji Przygotowanie: Na salsę: cebulę i śliwki pokroić w drobną kostkę...

  • Kiszone śliwki wart zrobić choćby tylko dla poznania nowego, nieznanego smaku. A w dodatku każdy naturalny ferment jest bardzo zdrowy – zachęcam więc, by dla urozmaicenia przygotować kiszone śliwki.

  • Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem

    Skoro często sięgamy po kanapki to zadbajmy o ich różnorodność, bo jak wiadomo różne produkty są źródłem różnych składników odżywczych. W tym przypadku świetnie sprawdzą się suszone śliwki kalifornijskie. Alternatywą dla miłośników szynki i żółtego sera może być kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich. Przepis autorstwa Mariety Mareckiej.

  • Smaczny pomysł na "Faszerowana pierś kaczki"

Artykuły na temat: pierś śliwki
  • Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu

    Postaw na zdrowe tłuszcze roślinne, ryby morskie, a także orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika. Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce, np. pietruszkę, paprykę, brukselkę, marchew, szpinak, awokado, czarne porzeczki, aronię, truskawki, śliwki.

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    Śliwki, rodzynki i morele stanowią zarówno doskonałą samodzielną przekąskę, jak i wspaniały dodatek do dań.

  • Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: • Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą • Pierś indyczą w panco z sałatką włoską • Crumble z orzechów włoskich z truskawkami, tymiankiem • Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem • Papardele z sosem serowym z brokułami...

  • Pieczona gęsina z pomarańczą

    ...garnka, wlej wodę i wrzuć kostkę rosołową. Dodaj grzyby, śliwki suszone i rodzynki. Całość zagotuj.  3. Gdy kapusta będzie miękka, odsącz ją i ułóż w brytfance. Na niej połóż gęś i obłóż pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami i plasterkami pomarańczy. Wlej olej.  4. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz na małym ogniu w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Pierś powinna być miękka...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Co powinnaś jeść, by wzmocnić paznokcie?

    ...ziaren słonecznika, herbata zielona. Albo: owsianka na wodzie z bananem i aronią. Obiad Krem z brokuła, pierś kurczaka pieczona w ziołach, kasza jaglana na ostro, surówka z białej kapusty(...) z dyni, 3 śliwki i kubeczek jogurtu. Kolacja Papryka faszerowana mięsem z indyka i brązowym ryżem z natką pietruszki i sosem pomidorowym, woda z cytryną albo sałatka z ryżu, tuńczyka, kukurydzy...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Świąteczny stół u Magdy Gessler

    ...czasie kapustę opłucz i odciśnij. Włóż do garnka, wlej wodę i wrzuć kostkę rosołową. Dodaj grzyby, śliwki suszone i rodzynki. Całość zagotuj. Gdy kapusta będzie miękka, odsącz ją i ułóż w brytfance(...) w temperaturze 180°C. Pierś powinna być miękka już po dwóch godzinach (1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia). Podczas pieczenia kapusta leżąca pod gęsiną zwykle się mocniej przypieka. Tę nieprzypieczoną...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...