• Informacje na temat:

    pierś gesi

Przepisy na temat: pierś gesi
  • Pierś gęsi w ziołach - Robert Sowa

    Pieczona pierś z gęsi w ziołach na glazurowanych gruszkach z rozmarynem i śliwowicą podana z kopytkami z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Pierś z gęsi w sosie pomarańczowym

    Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, 3 cebule, - 4 łyżki marmolady pomarańczowej, - 1,2 kg marchewki, - łyżka masła, - 5 listków szałwii, - 500g ziemniaków, - jajko, - łyżka mąki, - 2-3 łyżki oleju, - pomarańcza, - 1-2 łyżeczki maki ziemniaczanej, - 2-3 łyżki weinbrandu Przygotowanie: Pierś natrzeć solą i pierzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 1,5 godz...

  • Pierś z gęsi w sosie koniakowym z figami

    Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, - 400 ml bulionu drobiowego, - cebula, - główka kapusty włoskiej, - 30 g masła, - 1/8 l bulionu warzywnego, - 2-3 łyżki oleju, - opakowanie mrożonych kulek ziemniaczanych, - 2 figi, - 6 kumkwatów, - 2 łyżki konfitury morelowej, - łyżka mąki, - 2 łyżki koniaku, - łyżka zielonego marynowanego pieprzu Przygotowanie: Pierś natrzeć w całości...

  • Racuszki ziemniaczane z wędzoną piersią gęsi

    ...nałożyć na talerze. Z przygotowanego ciasta smażyć racuchy na sklarowanym maśle. Pierś gęsi cienko pokroić ostrym nożem. Racuchy układać na talerzach i obkładać plastrami wędzonej piersi. Dekorować...

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...mięsa z gęsi czy z kaczki. Jeśli zależy nam na uniknięciu nadmiaru tłuszczu, wybierajmy białe mięso (pierś) zamiast skórki. Tuczące są też pasztety (warto zastanowić się nad ich lżejszymi, wegetariańskimi...

  • Krewetki w sosie koniakowym

    ...krewetki 1-2 minuty, dodać pozostały czosnek i smażyć jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem. Krewetki podawać z makaronem, sosem i świeżą bazylią. Ryba w sosie koniakowym Pierś z gęsi...

  • Mięsko daje moc!

    ...: Ma delikatne i lekkostrawne mięso. Najlepsze są kurczaki ekologiczne i zagrodowe, hodowane na naturalnej paszy. Jak go przyrządzać: Na początek najlepsza jest pierś, ugotowana osobno...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ..., każda trochę inaczej - np. w Nowym Jorku na grzance: Sa ł atka cezar Składniki:  ●pierś kurczaka ●olej ●sałata rzymska ●bagietka ●sól, pieprz; sos: ●2 łyżki majonezu ●zgnieciony z. czosnku(...), od kiedy podawane jest w jednej z restauracji hotelu, uznawanego za najbardziej luksusowy na świecie: Kurczak z mezlai Składniki: duża pierś kurczaka ●szklanka rosołu ●duży pojemnik jogurtu...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., doprawić solą i pieprzem. Gęś podawać z kapustą, kluskami, nadzieniem i sosem. Pierś z gęsi w sosie pomarańczowym Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, 3 cebule, - 4 łyżki marmolady(...) weinbrandu Przygotowanie: Pierś natrzeć solą i pierzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 1,5 godz. Cebule obrać i poćwiartować. Marmoladę rozpuścić w 0,5 l wody, dodać pokrojone...

Artykuły na temat: pierś gesi
  • Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

    Składniki: 1 cała pierś gęsia 200 g tłuszczu gęsiego 0,5 kg cebulek 2 szczypty soli 300 g żurawiny wielkoowocowej laska cynamonu 100 ml wody 100 g cukru brązowego   Przygotowanie: Gęsią pierś myjemy, osuszamy, solimy. Wierzchnią część piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w poprzek i odstawiamy na godzinę. Tłuszcz gęsi topimy w rondelku, na bardzo małym ogniu. Pierś obsmażamy...

  • Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby dla dań z kurczaka. Fot. 123RF/Picsel Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, z którego...

  • Pierś gęsi w ziołach

    Pieczona pierś z gęsi w ziołach na glazurowanych gruszkach z rozmarynem i śliwowicą podana z kopytkami z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Mówi się, że świąteczny obiad jest tak samo ważny, jak wigilijna wieczerza. Jeśli zachodzisz w głowę, czym zaskoczyć gości w te święta, nasi czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Święta Bożego Narodzenia to czas niezwykłych spotkań, podczas których nie może zabraknąć wykwintnych potraw przygotowywanych specjalnie dla naszych gości. O ile doskonale znamy kanon potraw wigilijnych, często pojawia się problem ze świątecznym obiadem. Warto...

  • Gęsina na św. Marcina

    .... Tuszkę dokładnie umyć. Oprószyć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Pierś ponacinać. Gęś napełnić przygotowanym farszem. Otwory spiąć wykałaczkami. Nogi związać mocną bawełnianą nitką. Tak(...) minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać do mięsa pokrojony w talarki por. Dusić na małym ogniu, aż pierś i warzywa staną się miękkie. Danie rozłożyć na 4 talerze, udekorować natką...

  • Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: • Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą • Pierś indyczą w panco z sałatką włoską • Crumble z orzechów włoskich z truskawkami, tymiankiem • Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem • Papardele z sosem serowym z brokułami...

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...nadmiaru tłuszczu wybierajmy białe mięso (pierś) zamiast skórki. Tuczące są też podroby. Zamiast baraniny i wieprzowiny można też wybrać dziczyznę. Wybór wypieków - ciasta różnią się pod względem...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    ...współczesne warianty smacznych dań! Dziś proponujemy gęsią pierś karmelizowaną z cynamonem i żurawiną oraz gęsie nogi z jabłkami . Warto pamiętać, aby (zgodnie ze szwedzką tradycją) do tych...

  • Nowy rok warto rozpocząć uroczystym obiadem w gronie najbliższych. Jeśli zachodzisz w głowę, czym zaskoczyć gości, nasi czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel 1 stycznia to kolejna okazja do świętowania. Po szaleństwach sylwestrowej nocy dobrze jest spotkać się z bliskimi przy uroczystym, noworocznym obiedzie. W końcu wiele osób wierzy, że to jak spędzimy pierwszy dzień nowego roku, rzutuje na kolejne 365 dni. Warto więc w ten sposób...

Wideo na temat: pierś gesi
  • Zmysłowe smaki: Pierś gęsi z musem jabłkowo-imbirowym

    mięso na sycący jesienny obiad. Sprawdzi się też na świątecznym stole, jako niebanalne danie główne. My proponujemy wam pierś gęsi z aromatycznym musem jabłkowo-imbirowym. Tak przyrządzona nikogo nie pozostawi obojętnym! PIERŚ Z GĘSI Z MUSEM JABŁKOWO-IMBIROWYM – DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ. WEJDŹ! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Czereśnie w kuchni

    Karina Zuchora - finalistka 3. edycji „Masterchefa”, a obecnie szefowa kuchni jednej z warszawskich restauracji - przygotowała w "Dzień Dobry TVN" dania z czereśniami w roli głównej. Wśród propozycji znalazły się bardzo nieoczekiwane dania: wątróbka z czereśniami oraz pierś gęsi z czereśniami. - Czereśnie bardzo fajnie komponują się z mięsem - powiedziała Zuchora. Na deser przygotowała zaś