• Informacje na temat:

    pierożki ruskie

Przepisy na temat: pierożki ruskie
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...podróżom morskim oraz lądowym. I w mig osiągnęły sławę, stając się kluczową pozycją jadłospisów wielu krajów. Obecnie pierogi, zwłaszcza ruskie, są uważane za tradycyjną staropolską potrawę. I nie(...) sprawdzony sposób na pyszny deser i obiad w jednym! Jeśli jednak wolisz bardziej wytrawną wersję, mamy coś w sam raz dla Ciebie! Skuś się na tradycyjne ruskie z serem i ziemniakami, wigilijne z kapustą...

Artykuły na temat: pierożki ruskie
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Wesele bez mięsa?

    ...zasmakuje w panierowanych boczniakach? Podobnie można postępować w przypadku kolacji - placki z kwaśną śmietaną, pierożki ruskie z masłem lub krokiety z kapustą na pewno nie spotkają się ze sprzeciwem nawet...

  • Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu! Fot. materiały prasowe Chinkali, od polskich pierogów różnią się nie tylko kształtem, ale też sposobem spożywania. Do skonsumowania tego gruzińskiego przysmaku nie będą nam potrzebne sztućce. Należy chwycić za wystającą...

  • Mapa smaków mojego życia

    ...się uśmiech. Moja mama natomiast robiła pierogi ruskie. Pamiętam, że w ich farszu było dużo, bardzo dużo duszonej cebuli. Rozpływały się w ustach. Podobnie jak pasztet, który zawsze przyrządzaliśmy...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Pierogarnia

    ...ze Wschodu. W Polsce najchętniej jadamy pierogi z mięsem, kapustą z grzybami i z owocami. Popularne są też ruskie (z ziemniakami) i z serem (uwaga, leniwe nie są wcale pierogami tylko kluskami(...) zagnieść ciasto, wałkować, wycinać kółka. Nakładać farsz i zlepiać małe pierożki, gotować w osolonym wrzątku. Schłodzić i przed podaniem usmażyć na głębokim tłuszczu. Z pozostałych jabłek wycinać...

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Dolce jest vita

    .... W naszej ulubionej restauracji na Saskiej Kępie córka zamawia ten sam zestaw: "Dla mnie pierożki z cielęciną i kredki". Żadne brawa ani nagrody nie napawają mnie taką dumą, jak Sonia, która mimo lęku przed(...) aktorzy nie zarabiają tak marnie jak w Polsce". Twoja dobra passa trwa. W tym roku wystąpiłeś u Feliksa Falka, Janusza Morgensterna, w Wojnie polsko-ruskiej pod flagą biało-czerwoną Xawerego...

  • Magda Gessler, jak mało kto, wpłynęła na kształt polskiej gastronomii. Nic więc dziwnego, że nasi użytkownicy bardzo chętnie korzystają z jej przepisów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach to Magda Gessler w najwyższym stopniu kreuje kulinarne gusta naszych rodaków. Dzięki niej wielu z nas zaczęło zwracać zdecydowanie większą uwagę na to, co zjadamy. Co więcej, to właśnie Magda Gessler nauczyła Polaków doceniać tradycyjne, regionalne produkty i potrawy. Restauratorka ma ogromną rzeszę fanów...