• Informacje na temat:

    pierogi ze szpinakiem i serem feta

Przepisy na temat: pierogi ze szpinakiem i serem feta
  • Świąteczne pierogi ze szpinakiem

    ...i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia...

  • Pierogi z pokrzywą i fetą

    ...g młodych listków pokrzywy, 200 g sera feta, małą cebulę, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła klarowanego, pieprz do smaku. Do przygotowania ciasta na pierogi potrzebujemy: ok. 300 g mąki, niepełną szklankę(...). Liście pokrzywy myjemy w zimnej wodzie, odsączmy i kroimy na małe kawałki, wkładamy do usmażonej cebuli. Do mieszaniny dodajemy pokruszony ser feta. Farsz doprawiamy do smaku pieprzem i mieszamy, aby...

  • Uwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową.

  • Pierogi ze szpinakiem

    Dzieci lubią pierogi - najczęściej te ze słodkim farszem albo ruskie. Warto wprowadzić im do jadłospisu trochę inne smaki.

  • pracochłonne ale smaczne :)

  • Farsze do pierogów na szybko

    Ze szpinakiem 500 g mrożonego szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, opakowanie sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Na maśle szklimy posiekaną cebulę(...) maśle. Po ostudzeniu dodajemy do kaszy. Łączymy z białym serem i jajkiem.  Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 

  • pyszne, zdrowe, coś dla fanów szpinaku

  • Obiad na każdy dzień tygodnia

    ..., duś. Dodaj starty na tarce parmezan i serek ricotta. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlep krążki jak pierogi, zawiń brzegi i połącz rogi.  2. Gotuj w osolonym wrzątku(...) z ognia. Całość wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem i posyp startym serem. Wyłóż w brytfannie, zalej wodą, obłóż masłem i piecz pod przykryciem godzinę w temp. 180°C. Podawaj z surówką...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze szpinakiem i fetą"

Artykuły na temat: pierogi ze szpinakiem i serem feta
  • Szpinak: Zielona wersja zdrowia

    Szpinak – niesłusznie osławiony z uwagi na zawartość żelaza. Nie zmienia to faktu, że jest wyjątkowo cennym warzywem. Obfituje w silne przeciwutleniacze i szereg witamin. Komu będzie szczególnie sprzyjał, a kto powinien go unikać?

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Feta: Zdrowie na talerzu

    Biała feta to najbardziej znany grecki ser. Przy jej produkcji niedozwolone jest używanie środków konserwujących. Gotowy ser marynowany jest przez dwa miesiące w słonej zalewie, co nadaje mu charakterystyczny, lekko słonawy smak. Ciekawostkę stanowi fakt, że feta jest, niestety, najczęściej ze wszystkich serów podrabiana. Jej tanie odpowiedniki wytwarzane są z mleka krowiego. Jeżeli chcesz mieć...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Farsze do pierogów na szybko

    Ze szpinakiem 500 g mrożonego szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, opakowanie sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i starty czosnek. Wrzucamy(...) sera, 2 łyżki masła, cebula, sól, pieprz, majeranek. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Studzimy. Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Po ostudzeniu dodajemy do kaszy. Łączymy z białym serem...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Pierogi ze szpinakiem

    ..., po czym dodać bardzo dokładnie odsączony na sitku szpinak i chwilkę smażyć razem. Przestudzić i dodać pokruszony ser feta, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać. Z mąki, jajek, oleju, szczypty soli i ciepłej wody zagnieść starannie elastyczne ciasto na pierogi. Rozwałkować, wycinać kółka, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w osolonej wodzie.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Pierogi i spółka

    ...łyżeczkę farszu, brzegi dokładnie zalepić. Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 30 minut w temp. 190°C Pierogi ze szpinakiem Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju, 50 dag mrożonego szpinaku w listkach, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 20 dag sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Szpinak...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...