• Informacje na temat:

    pierogi z warzywami ziemniaki

Przepisy na temat: pierogi z warzywami ziemniaki
  • Pieczone pierogi z warzywami

    Pierogi w nieco innej, ale równie smacznej wersji. Nadzienia zadowolą smakiem wszystkich!

  • Cześć kochani!!! Dzisiaj szybki i prosty przepis na pierogi z warzywami – przepis w którym ja wykorzystałam warzywa pozostałe z rosołu, który gotowałam dzień wcześniej. Tym razem mięso zostało zjedzone, a ja zostałam z miską ugotowanej na miękko włoszczyzny. Żeby nie było tak prosto, do ciasta dodałam 2 łyżki posiekanego koperku. Wyszło pysznie i oryginalnie.

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    ...warzywa. W zależności od domowych receptur przepisy różnią się między sobą, jednak ich podstawę zawsze stanowią gotowana marchew, seler i pietruszka. W sałatce często pojawiają się również ziemniaki...

  • Wypróbowany przepis na "Ziemniaki z warzywami"

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Sprawdzony przepis na "Ziemniaki z warzywami"

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...właściwe ziemniaki. Można to poznać po oznaczeniu na opakowaniu. Opatrzone literą "A" są najlepsze do sałatki, nie rozpadają się i dają się ładnie kroić, "B" - uniwersalne, nadają się np. na frytki. Natomiast ziemniaki "C", mączyste i sypkie po ugotowaniu, najlepiej przeznaczyć na purée, knedle czy kopytka. Kartoflanka z koprem włoskim: łyżka oliwy 20 g masła 1-2 bulwy (300 g) kopru włoskiego...

  • Wariacja na temat codziennych pierogów ale inaczej, na dzisiejszy obiad z warzywkami i kurczakiem w moim przypadku z dużą ilością przypraw..

  • Zupy z kaszą

    .... Dodaj listki i ziele. Gotuj ok. 45 minut. Kapustę oczyść, poszatkuj. Pozostałe warzywa obierz, ziemniaki i buraczki pokrój w kostkę, resztę jarzyn grubo zetrzyj.  2. Kaszę i warzywa (prócz ziemniaków) wrzuć do wywaru. Gotuj ok. 20 min. Dołóż ziemniaki. Gotuj jeszcze 10 min. Dodaj koncentrat. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do talerzy. Udekoruj natką. Mięso z wywaru...

  • Smaczny pomysł na "Chrupkie ziemniaki z warzywami"

Artykuły na temat: pierogi z warzywami ziemniaki
  • Pieczony pieróg kornwalijski

    ...eksperymentować z różnymi farszami. Niektórzy lubią nadziewanego serem i cebulą lub samymi warzywami, lub tylko mięsem. Na ciepło i na zimno. W każdej wersji będzie równie smaczny i sycący. Cornish pasties(...) każdego pieroga, dzięki czemu będzie mógł wydostać się z nich nadmiar pary. Posmaruj pozostałym jajkiem. Wreszcie rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut, aż pierogi będą złote. Po tym...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo(...) kuchni polskiej", zaliczyłam pierogi do przekąsek gorących. Chociaż tradycyjnie w polskich barach i restauracjach podawane są jako danie główne. Ulepienie dobrej jakości pierogów to jednak koronkowa...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Komosa ryżowa w świątecznym menu

    Bożonarodzeniowe stoły będą się, jak co roku, uginały od nadmiaru tradycyjnych potraw. Większości z nas trudno wyobrazić sobie święta bez karpia, pierogów i wielu innych dań, które serwowały nasze babki i prababki.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...