• Informacje na temat:

    pierogi z twarogiem do piekarnika

Przepisy na temat: pierogi z twarogiem do piekarnika
  • Pieczone pierogi z warzywami

    Pierogi w nieco innej, ale równie smacznej wersji. Nadzienia zadowolą smakiem wszystkich!

  • Pieróg z kaszy gryczanej w sosie grzybowym

    ...natłuszczonym pergaminem lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika 180 st. C i piec około 1/2 godziny. Przygotować sos: posiekaną cebulę podsmażyć na 2 łyżkach masła. Wyjąć łyżką cedzakową. Do...

  • Wakacyjny obiad jak u babci

    ...momentu wypłynięcia. Podawaj polane odrobiną masła, oprószone cynamonem i uprażoną bułką tartą.  Przepis autorstwa blogerki Moniki Pazdej Tradycyjne pierogi leniwe Sposób przygotowania(...) 1. Pomidory przekrój na pół i umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp solą, polej oliwą. Wstaw do piekarnika (funkcja grill, maksymalna temperatura). Czosnek owiń folią i połóż obok formy. Piecz 30

  • Jagody! Dobrze, że są!

    ...g/Tłuszcz 22,7 g/Węglowodany 46 Domowe pierogi z jagodami Składniki na 6 porcji: Ciasto: 35 dag mąki; 1 jajko; 2/3 szklanki zimniej wody; szczypta soli; 60 dag jagód; 5 dag bułki tartej; łyżeczka(...) zalepiamy brzegi. W tym czasie doprowadzamy do zagotowania 2-3 litry osolonej wody. Pierogi wrzucamy porcjami na wrzątek, lekko mieszamy. Gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy...

Artykuły na temat: pierogi z twarogiem do piekarnika
  • Pierogi z różnych stron świata

    ...masłem i wstaw na 7-10 min do nagrzanego do 170° C piekarnika. Pierogi podawaj gorące ze skwarkami boczku, udekorowane listkami świeżej botwinki. Przygotowanie: 80 minut Porcja: 340 kilokalorii(...) pierogi mogą się rwać podczas lepienia lub rozpadać w gotowaniu. Z ciasta wykrawaj spore krążki. Na każdy nakładaj po porcji farszu botwinowego, a następnie starannie zlepiaj brzegi. Pierogi wrzucaj na...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    Do zamrażarki spokojnie mogą trafić pierogi i uszka. Ale oczywiście pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. Pierogi można zamrozić zarówno surowe, jak i po ugotowaniu. Także niewykorzystany(...) słoików, zakręcić i włożyć do garnka z wodą bądź piekarnika. Po kwadransie termin ich przydatności do spożycia zostanie przedłużony. Do mrożenia nadają się ciasta: makowiec, sernik czy piernik...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Szpinakowe cuda

    ...naturalnym, które spowodują, że smak wyostrzy się. Najczęściej dodaje się do szpinaku fetę. Polecam też łączenie go z serami pleśniowymi, np. z rokpolem. Jeśli robimy pierogi ze szpinakiem, wystarczy wymieszać go z półtłustym twarogiem. Szpinkowa zupa-krem na winie Skład na 4 porcje: 500 g szpinaku mrożonego, 150 ml białego wina, litr bulionu z kurczaka i włoszczyzny, 4 łyżeczki sera...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Z brzoskwiniami i morelami

    ...pierogi. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierożki, zachowując między nimi spore odstępy (w trakcie pieczenia urosną). Piecz 15-20 min w temp. 200°C. Wystudzone pierożki oprósz cukrem...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Smakołyki z gryki

    ...tartą bułką. Do tak przygotowanego naczynia przełóż kaszę, wyrównaj wierzch. Rzędami układaj pozostałe surowe pieczarki. Oprósz solą, pieprzem oraz ziołami i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekankę piecz 45 minut w temperaturze 180° C. Podawaj na ciepło lub zimno posypaną ziołami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 65 minut Porcja: 330 kilokalorii Pierogi z kaszą gryczaną Składniki na...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...