• Informacje na temat:

    pierogi z tartych ziemniaków z serem

Przepisy na temat: pierogi z tartych ziemniaków z serem
  • Jedna ryba - dziesięć przepisów

    ...dekoracyjnie do jajek i podaj. Sałatka na kolację Masz kilka ziemniaków z obiadu? Pokrój je w plastry, dodaj osączonego tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym), pokrojoną cebulę, paprykę, ew(...) w 10 minut! Farsz do pierogów Można przygotować go z tuńczyka z posiekaną cebulką, papryką, natką pietruszki, ew. jajkiem na twardo. Dopraw solą, pieprzem, nadziej pierogi. Oryginalne risotto...

  • Smaki Litwy

    ...robienia kińdziuka to nawet pół roku! Kugelis , to pieczona babka ziemniaczana z tartych ziemniaków, podsmażonej na boczku cebuli, wymieszanych z masą jajek, czosnku, soli i pieprzu do smaku. Podaje się(...). Napełnione masą czyste jelito powinno mieć około 15 cm długości. Vedarai znaczy po polsku żołądek. Kibiny, to duże zapiekane pierogi pochodzące z kuchni karaimskiej. Tradycyjne kibiny powinny być ze...

  • Kluchy i kluski

    ...klusek są surowe starte ziemniaki, które nadają potrawie szarą barwę, będącą źródłem pochodzenia ich nazwy. Do startych ziemniaków dodaje się jajka, mąkę pszenna, sól i wszystko wyrabia na jednolitą(...), a podstawę wyżywienia stanowiły właśnie ziemniaki. Goły przygotowywane są z tartych, surowych ziemniaków, odsączonych z nadmiaru wody, z dodatkiem surowych jajek. Z przygotowanej masy formuje się ręcznie...

Artykuły na temat: pierogi z tartych ziemniaków z serem
  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...: pierogi (ruskie, z serem, z kapustą), wspomniany żurek, dania warzywne, np. z roślin strączkowych. Siostra Salomea: - Niektórzy stosują w tym okresie Post Daniela (owocowo-warzywny), ale trzeba...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • W krainie szpinaku

    ...szpinaku. Zrób cztery wgłębienia w szpinaku, do każdego wbij jajko. Posyp serem. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C. Piecz dopóki jajka się nie zetną, a spód nie podpiecze na złoty kolor.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Gra w zielone

    .... Pierogi ze szpinakiem Składniki na 5-6 porcji: 50 dag mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 80 dag świeżego szpinaku, 1 duża cebula lub 2-3 mniejsze, 2 ząbki czosnku, 10 dag masła, 1 opakowanie sera feta, sól(...) z ciasta, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju około 7 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Roztopić resztę masła, polać pierogi, posypać posiekanym...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Wesele bez mięsa?

    ...zaproponować gościom kulinarną podróż po różnych państwach świata. Zacznijmy od hiszpańskiego gazpacho z pomidorów i papryki, rolad z warzyw i pieczonych ziemniaków rodem ze słonecznej Grecji lub...

  • Zamiłowanie Polaków do pierogów nie słabnie latem. Zmienia się jedynie nadzienie, jakie do nich wkładamy. W ciepłe dni znacznie częściej są to owoce niż mięso i sery. Fot. 123RF/Picsel Latem mamy bardzo łatwy dostęp do mnóstwa sezonowych owoców, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Wielu z nas przygotowuje z nich przetwory i lekkie desery. Nie warto jednak na tym poprzestawać. W końcu można zamienić je również w wyjątkowo apetyczne danie główne. Owocowe nadzienie idealnie pasuje...