• Informacje na temat:

    pierogi z surowych ziemniaków

Przepisy na temat: pierogi z surowych ziemniaków
  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • Pierogi z soczewicą

    .... Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropel oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze 2-3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową i układaj na talerzu. Podawaj polane stopionym masłem, posypane kolorowym pieprzem i udekorowane zieleniną. Pierogi z soczewicą smakują wybornie także odsmażane następnego dnia. Przygotowanie: 50 minut Porcja: 350 kilokalorii...

  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    ...jabłuszek (surowych lub podpieczonych), ulubiony gęsty syrop (np. wiśniowy, malinowy, karmelowy), patyczki (np. szpadki szaszłykowe) i oto mamy ciekawą, słodką przekąskę, np. na domówkę. Domowy sok Jeden z najzdrowszych, najlepszych napojów, to sok wyciśnięty ze świeżych jabłek. Warto regularnie częstować nim całą rodzinę! Pierogi Z farszem z jabłek i odrobiny białego sera smakują wprost...

  • Składniki: 10 dużych ziemniaków do tarcia, 6 dużych ziemniaków do ugotowania, twaróg, przyprawy na ostro, sól...

  • Wpadki w kuchni

    Rozpadające się pierogi Jeśli podczas gotowania farsz wydostaje się z pierogów, najprawdopodobniej za słabo skleiliśmy ich brzegi. Pierwsze, nieudane egzemplarze niestety nie będą nadawały się do ponownego klejenia, ale możemy uratować wszystkie pozostałe. Do wody, w której będą się gotować wlewamy łyżkę tłuszczu, a brzegi doklejamy smarując je białkiem jajka lub wodą.  Czasami pierogi pękają...

  • Jak zażegnać kuchenne katastrofy?

    Rozpadające się kluski Aby nie zaczęły się rozpadać, wystarczy do wody, w której będą gotowane, dodać kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Kluski śląskie i pierogi sklejające się po zamrożeniu(...) i zamrozić. Pierogi po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Ustawiamy je na natłuszczonej desce lub innej dużej powierzchni (nie mogą się stykać), następne, już całkiem przestudzone układamy na powierzchni...

  • Co się je w najszczęśliwszych krajach na świecie?

    Jednym z ulubionych dań Finów, są pierogi karelskie. To rodzaj płaskiego, otwartego pieroga wypełnionego puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem. Podaje się je na gorąco, często z munavoi - rodzajem smarowidła wykonanego z jajek i masła. - Pierogi karelskie mają reputację trudnych do wykonania. Jednak nie należy się ich bać, bo nie są trudne w przygotowaniu. Są jednak nieco pracochłonne. Każdy ma...

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    ...i owoców podczas mrożenia rozsadzi ich cząstki, co spowoduje utratę jędrności i pogorszenie smaku. Nie zamrażamy też surowych ziemniaków i cebuli, które ściemnieją, natomiast zamrożony majonez(...) ziemniaków. Dodatki te zmiękną podczas rozmrażania, a potrawa stanie się mało apetyczna. Jeśli chcesz zamrozić mięso gotowane lub pieczone, to musisz pamiętać o tym, że w zamrażalce wyschnie ono...

  • Pieczarki na 10 sposobów

    Zupy, pyszne i eleganckie przekąski, aromatyczne zapiekanki, kanapki, sałatki... A wszystko to możesz wyczarować z dodatkiem tych grzybów!

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    ...gryczanej, sera oraz ziemniaków lub gotowanej soczewicy. Pierogi z kasza i twarogiem (po 18. miesiącu) Ciasto przygotuj według znanego ci przepisu (np. z dwóch szklanek mąki, szklanki wody(...) (możesz też dodać odrobinę soku jabłkowego). Podawaj z groszkiem ptysiowym. Pierogi na pierwszy raz Zdaniem dietetyka: Tradycyjne pierogi z farszem z kapusty i grzybów to za duże wyzwanie dla...

Artykuły na temat: pierogi z surowych ziemniaków
  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    Farszynki, moskole, rwaki, szagówki i soczewiaki - choć te nazwy mogą ci niewiele mówić, to tradycyjne polskie dania z ziemniaków. Sprawdź przepisy!

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...) tymiankiem, solą i pieprzem, dodaj siekaną kolendrę. Wlej śmietanę, wymieszaj. Sos podawaj osobno. Pierogi z gryką i grzybami Składniki na 5 porcji (20-25) sztuk: 35 dag mąki, 2 jajka, 5 dag...

  • Pierogi z soczewicą

    ...układać po porcji farszu, zalepiać starannie, dociskając brzegi. Gotowe pierogi wrzucać porcjami na posolony wrzątek, przemieszać drewnianą łyżką i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, przepłukać zimną wodą. Pierogi podawać polane stopionym masłem, posypane kolorowym pieprzem i udekorowane majerankiem. Po ostygnięciu można pierogi przyrumienić na oleju na złoty...

  • Rozpaczliwe wołanie o miłość

    Dziwiłem się, że Rafał tak lubi u nas przesiadywać, że tak mu smakują pierogi mojej mamy. Byliśmy przecież biedni, a on miał wszystko...

  • Produkty, których nie wolno zamrażać

    ..., sosy, pieczywo, wędliny, dania mączne (pierogi, knedle, pyzy, ciasta) tłuste sery i twarogi. Najlepiej wykorzystywać do tego specjalne woreczki odporne na niską temperaturę (które nie będą(...): 1. Surowych warzyw i owoców bogatych w wodę: ogórków, sałaty, pomidorów, arbuzów, pomarańczy. Kryształki lodu powstające podczas mrożenia uszkodzą ich strukturę dlatego po rozmrożeniu stracą swoją jędrność...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść lebiodę

    ...surowych listków zaspokaja w 73 proc. dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A i aż w 96 proc. na witaminę C. Oczyszcza organizm dzięki zielonemu barwnikowi liści, chlorofilowi, który wiąże(...) odporność osłabionego organizmu na zakażenia. Chroni przed wieńcówką, bo dostarcza potasu (288 mg w 100 g gotowanej lebiody, czyli więcej niż w surowych pomidorach), pierwiastka obniżającego ciśnienie...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...z ziemniaków, ryżu, makaronu. Gdy któryś z tych produktów ugotujesz, a następnie przez noc potrzymasz w lodówce, zwykła skrobia zmienia się w oporną. Tak jest też z pieczywem, które czerstwieje. Skrobia nie(...) z proszku), frytki, placki ziemniaczane, pyzy, knedle, pierogi ruskie, kopytka; - produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. rzepę; - produkty typu fast-food; - wszelkie konserwy. Oznacz...

  • Gra w zielone

    .... Pierogi ze szpinakiem Składniki na 5-6 porcji: 50 dag mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 80 dag świeżego szpinaku, 1 duża cebula lub 2-3 mniejsze, 2 ząbki czosnku, 10 dag masła, 1 opakowanie sera feta, sól(...) z ciasta, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju około 7 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Roztopić resztę masła, polać pierogi, posypać posiekanym...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    .... Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię(...) też pieczone proste drożdżowe ciasta zawijane z marmoladą lub z jabłkami. No i oczywiście z makiem - dawniej można było siać go bez pozwoleń, był więc dość popularny. Podkarpacie to także pierogi...