• Informacje na temat:

    pierogi z soczewicą i miesem

Przepisy na temat: pierogi z soczewicą i miesem
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i warzywami

    ...z marchewką i pietruszką. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekane cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa wraz z soczewicą. Dopraw. Wbij jajko i wymieszaj. 3. Ciasto rozwałkuj na ok. 3-4 mm, wytnij kółka. Nałóż na nie farsz, zlep. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ew. posmaruj je żółtkiem), piecz 30 min w 180ºC.

  • Pierogi z soczewicą to jedno z moich ulubionych dań. Pierwszy raz jadłam to danie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw

  • Soczewica - jakie ma właściwości?

    Jadłaś już pierogi z soczewicą? Albo pasztet? W krajach azjatyckich piecze się z niej nawet chleb, a u nas wciąż jest mało znana. Warto po nią sięgać, bo to superfood za małe pieniądze!

  • Od kilka dni zajadam się pierogami z soczewicy. To miła dla mnie odmiana, nie spodziewałam się, że mogą tak dobrze smakować. Pierogi z soczewicą mogą być alternatywa dla tak popularnych pierogów z mięsem.

  • Pierogi z soczewicą

    Jeśli znudziły wam się tradycyjne pierogi z mięsem, dzisiaj proponujemy wam superprzepis na pieczone pierogi.

  • Najsmaczniejsze są oczywiście odgrzewane :)

  • Pierogi z soczewicą

    ..., posypane kolorowym pieprzem i udekorowane zieleniną. Pierogi z soczewicą smakują wybornie także odsmażane następnego dnia. Przygotowanie: 50 minut Porcja: 350 kilokalorii(...) zmiel razem z soczewicą w maszynce do mięsa. Dodaj posiekane jajko, cebulę, surowe jajko, majeranek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli i powoli...

  • pierogi z miesemi warzywami

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., przykryj płatami makaronu i resztą brokułów. Roztop masło, dodaj mąkę i mleko. Przypraw, zagotuj. Ułóż na lazanii. Posyp parmezanem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temp. 180°C. Pierogi ze(...) i ciepłą wodą. Uformuj ciasto, odstaw.  2. Rozwałkuj, wytnij krążki. Układaj farsz i zalep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrojoną w kostkę zrumień. Posyp pierogi.  Łosoś w syropie...

  • Zaskakujące połączenie składników, które sprawia, że pierogi smakują tak, jakby były z mięsem. Pyszne prosto z wody, jeszcze pyszniejsze z patelni!

Artykuły na temat: pierogi z soczewicą i miesem
  • Pierogi z soczewicą

    Na stołach babć i mam królowały pyzy, placki i pierogi. Spróbuj ich w nowej wersji!

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...

  • Soczewica – cenna roślina strączkowa

    Strączki to niezwykle wartościowe produkty spożywcze, które warto włączyć do swojej diety. Bogate w wiele substancji odżywczych korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ze względu na zawartość roślinnego białka, doceniają je również osoby na wegetariańskiej diecie. Do strączków należy m.in. fasola, ciecierzyca, soja, groszek czy soczewica. Z tą ostatnią zapoznamy się bliżej.

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych, a jednocześnie wyjątkowo niedocenianych produktów spożywczych. Warto zadbać, aby jak najczęściej gościła na naszych talerzach. Fot. 123RF/Picsel Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje prawo swojego pierworództwa Jakubowi, właśnie za misę soczewicy. Ta najzdrowsza roślina strączkowa popularnością cieszyła się również w czasach...

  • Soczewica - skarb na talerzu

    To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, ale ciągle nie dorównuje popularnością fasoli czy grochowi. A ma naprawdę wyjątkowy smak i zawiera cenne dla zdrowia składniki.

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Pieróg obfitości

    Szukasz pomysłu na wigilijne potrawy? Spróbuj pierogów z soczewicą, gryką lub lekko obgotowaną białą kapustą.

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    Do Bożego Narodzenia zostało nam już tylko kilka dni. W gorączce obowiązków nie zapominajmy o tym, by do świąt przygotować także swój organizm. Lżejsza dieta bez mięsa i wprowadzenie kilku zdrowych nawyków pomoże nam oczyścić układ pokarmowy, któremu łatwiej będzie poradzić sobie z ciężkostrawnymi daniami wigilijnymi, jak smażony karp czy pierogi.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...