• Informacje na temat:

    pierogi z rabarbaru

Przepisy na temat: pierogi z rabarbaru
  • Owoce, na które czekamy

    ...z rabarbaru, pamiętaj, że zielone łodygi są twarde i kwaśne, różowe zaś nieco słodsze. Najlepiej więc kieruj się prostą zasadą: im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Kiedy myć truskawki(...) intensywnie różowy kolor. Tylko wtedy zyskasz pewność, że roślina jest świeża. Zwróć też uwagę na liście rabarbaru. Nie powinny być żółte ani suche. Bądź sprytna Jeśli zauważyłaś, że kupione poprzedniego dnia...

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi z rabarbarem"

  • Wegetariańskie dolce vita bez glutenu!

    ...i bezglutenowymi, własnoręcznie upieczonymi bułeczkami.   Na obiad - zupę z fasolką szparagową, groszkiem i kaszą jaglaną albo pierogi z botwinką, groszkiem i fetą oraz sałatkę z ogórków małosolnych...

  • Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. Tradycyjny polski kompot niestety trafił do lamusa i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje, nektary i oranżady. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie, a ponadto świetnie smakuje. W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż szklanka dobrze schłodzonego kompotu.

  • Mus rabarbaru jest pyszną bazą do deserów z jogurtem lub śmietanką.

  • Marmolada w 100% z rabarbaru. Idealna do jogurtu, twarożku, naleśników czy gofrów.

  • Orzeźwia w upalne dni. Z lodem i plasterkiem cytryny...rewelacja!

  • Orzeźwiająca, wiosenna i pyszna oczywiście lemoniada rabarbarowa - świetnie gasi pragnienie w coraz to cieplejsze dni :)

  • Rabarbar- kto nie pamięta jego smaku z dzieciństwa?

  • Sezon na rabarbar rozpoczęty, więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. Zatem dzisiaj zapraszam na klasyczny kompot ugotowany właśnie z rabarbaru. Jest lekko kwaskowy, ale za to bardzo orzeźwiający. :)

Artykuły na temat: pierogi z rabarbaru
  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Tradycyjne potrawy to element, bez którego chyba nikt nie wyobraża sobie wigilijnej, uroczystej kolacji w gronie najbliższych. Zgodnie z obyczajami, na świątecznym stole zawsze powinno znaleźć się 12 dań, a wśród nich nie może zabraknąć m.in. karpia pod różnymi postaciami, czerwonego barszczu oraz… pierogów. Szczególnie ta ostatnia pozycja uznawana jest za typowo polską, tradycyjną potrawę. Czy słusznie? Sami zobaczcie. Fot. Materiały zdjęciowe Winiarnia ZamojskaPolskie pierogi, gruzińskie...

  • Nasza kasza gryczana

    Jako jedyna z kasz nie jest produktem zbożowym. Powstaje z nasion gryki – jest zatem „krewną” szczawiu i rabarbaru.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Na słodko czy na ostro?

    ...dania obiadowe na słodko, np. pyszne knedle, pierogi czy zapiekankę bazującą na ryżu lub kaszy jaglanej. W przetworach truskawki lubią towarzystwo rabarbaru i agrestu. Słodkich wariacji z truskawkami...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    ...makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową - Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką - Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami - Krem ze skorzonery i jabłek...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...

  • kobieta domowa III z uśmiechem nakłada farsz do stotrzeciego pieroga śpiewając z nutka fałszu "dzisiaj będzie dobry dzień" z Dorotą wędruje po kociej...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...