• Informacje na temat:

    pierogi z pieczarkami i kapusta

Przepisy na temat: pierogi z pieczarkami i kapusta
  • Pasztet z kapusty, niecodzienna potrawa z najzwyklejszych składników

    Na gołąbki, bigos, pierogi - kapustę wykorzystujemy bardzo często w polskiej kuchni. A kto już próbował zrobić pasztet za kapusty? Pora się zmierzyć z tą potrawą, która tylko z pozoru wydaje się trudna.

  • Jest nad nimi troszkę pracy, ale warto;)

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    ...miękkości w temp. 180°C. Podawaj z mięsem, posypane resztą natki pietruszki.   Pierogi z kapustą Sposób przygotowania 1. Mąkę wymieszaj z solą, wodą i masłem. Zagnieć ciasto i odstaw, przykryte(...), wymieszaj z rozdrobnionym twarogiem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, ułóż farsz i zlep brzegi. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Boczek pokrój drobno i zrumień na...

  • Pierogi z farszem zrobionym z domowego kiszenia kapustą i pieczarkami, okraszone skwarkami z cebulką.

  • Pyszności na cały tydzień

    .... Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch! Pierogi z kaszą i boczkiem Sposób(...). Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, kładź farsz i formuj pierogi. Gotuj we wrzątku 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem i szczypiorem.  *** #POMAGAMINTERIA Inżynierowie...

  • Pierogi to jedno z moich ulubionych dań.Polecam!

  • Świąteczne przysmaki

    ...wątróbkę. Całość zmiel dwukrotnie w maszynce. Wbij żółtka i dodaj ubite białka. Przypraw. Formę posmaruj smalcem i posyp bułką tartą. Piecz 1,5 godz. w temp. 180°C.  Pierogi Sposób...

  • Tradycyjne polskie pierogi, są najsmaczniejsze. Polecam.

  • Warzywa z rosołu

    10 łatwych przepisów.

  • Sprawdzony przepis na "Pierogi z kapustą i pieczarkami"

Artykuły na temat: pierogi z pieczarkami i kapusta
  • Ziemniaczane byczki

    ....  W dużym garnku zagotuj wodę, posól i wlej łyżeczkę oleju. Partiami wrzucaj pierogi, delikatnie mieszając łyżką, by się nie skleiły. Po wypłynięciu gotuj jeszcze ok. 3 min.  Podawaj ze smażoną cebulką i pieczarkami lub odsmażone na maśle. Zobacz także:

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    Najtrwalsza forma pamięci? Zmysłowa. Ruskie pierogi przywołują obraz babci, niespełnionej aktorki z Podkarpacia. Woń rosołu sceny z domu rodzinnego. Wspaniały jest dźwięk i aura lotnisk – obietnica przygody. Miły dotyk – masaż stóp w Bangkoku. Jestem wrażliwcem, przyznaje Małgorzata Socha i zaprasza nas do zmysłowej podróży w czasie.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Dobrze nadziane

    Pierogi pieczone, z wody i smażone. Z przepysznymi nadzieniami – i dla miłośników mięsa, i dla wegetarian.

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Świąteczny stół u Magdy Gessler

    ...przez 60 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia podlewaj powstałym sosem. Po upieczeniu podziel karpia. Udekoruj natką, pomidorkami koktajlowym i pieczarkami. Skrop cytryną. Pierogi(...) ciasto. Następnie podziel je na dwie części i zawiń w folię. Wałkuj porcjami, szklanką wykrawaj kółka, na środek kładź łyżkę nadzienia i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...