• Informacje na temat:

    pierogi z mięsem kaczki

Przepisy na temat: pierogi z mięsem kaczki
  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    Pierogi, schabowy - to zagraniczni goście znają w polskiej kuchni najlepiej. Ba, sami kojarzymy to najczęściej z tradycyjną kuchnią. Niesłusznie, bo ta kulinarna tradycja sięga o wiele dalej, a paleta jej smaków jest bogatsza, i nie jednego może zaskoczyć.

  • Odkurzone polskie menu

    ...łączą w potrawach mniej tradycyjnych. Pierogi ruskie można podać z dodatkiem mięty, a pieczone żeberka warto polać sosem z palonej kawy. "Staram się czerpać z kuchni regionalnej, łączyć świeże(...) kasztanów. Albo pierogi z kaszanką, kurkami i emulsją z masła" - poleca Walczyk. Warto również odkrywać zapomniane stare polskie smaki, które nadadzą nowego charakteru typowemu daniu. Kwiat czarnego...

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ..., istotnym walorem kuchni azjatyckiej jest również łatwość przenoszenia jej i łączenia z kuchnią rodzimą. I tak pierogi z nutą azjatycką, mogą okazać się ciekawym pomostem kulinarnym między tym, co polskie...

  • Ulubione kluski

    ...drożdżowe, duże jak dorodne pączki, gotowane na parze na kawałku płótna przymocowanego do garnka nad wrzątkiem. Kluski można podać z modrą kapustą do pieczonej kaczki, co stanowi typowy dla Wielkopolski...

  • Kluchy i kluski

    ...kluski podaje się wraz z modrą kapustą do pieczonej kaczki, co stanowi typowy dla kuchni wielkopolskiej uroczysty obiad. Ciasto na te kluski przygotowuje się z mąki, drożdży i mąki, z dodatkiem soli(...). Natomiast kopytka z twarogiem mogą przypominać leniwe pierogi, jednak tam tego sera jest dużo więcej. Aby przygotować kopytka należy zmielić ugotowane wcześniej ziemniaki i połączyć z pozostałymi...

Artykuły na temat: pierogi z mięsem kaczki
  • Miss Hongkongu: mogłabym być aktorką

    ...polskie jedzenie? O tak, dostałam w restauracji największy kawałek kaczki, jaki w życiu widziałam. Jadłam też gołąbki, żurek, pierogi. Zauważyłam, że Polacy lubią kwaśne potrawy. Polskie porcje są(...). Są tam przeważnie pierożki lub bułeczki, roladki, krokiety nadziewane mięsem, owocami morza albo warzywami - są pyszne. Można spróbować wielu rzeczy na raz, bo porcje są bardzo małe. Czy coś Panią...

  • Miss Hongkongu: mogłabym być aktorką

    ...polskie jedzenie? O tak, dostałam w restauracji największy kawałek kaczki, jaki w życiu widziałam. Jadłam też gołąbki, żurek, pierogi. Zauważyłam, że Polacy lubią kwaśne potrawy. Polskie porcje są(...). Są tam przeważnie pierożki lub bułeczki, roladki, krokiety nadziewane mięsem, owocami morza albo warzywami - są pyszne. Można spróbować wielu rzeczy na raz, bo porcje są bardzo małe. Czy coś Panią...

  • Jakie wino do świątecznych potraw?

    .... - Do ryb z delikatnym mięsem (na przykład dorsz, halibut) polecam delikatne wina białe, typu sauvignon blanc - na przykład Ketu Bay Sauvignon Marlborough - mówi Jan Czyż, specjalista Kondrat Wina(...) delikatnego mięsa, na przykład kaczki czy jagnięciny? - Tutaj pojawia się miejsce na owocowe wina wytrawne - mówi Jan Czyż. Coś słodkiego Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierników, makowców...

  • Z wiśniowego sadu

    ...rozpuszczoną z odrobiną wody i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Pierś z kaczki pokrój w plastry. Pierogi z wiśniami i śmietaną Składniki na 4 porcje. Farsz: 600 g wiśni(...) dodawać resztę mąki. Zagniataj ciasto na pierogi przez około 5 minut, rozwałkuj cienko, wykrój krążki o średnicy 6-7 cm. Na krążki połóż 3-4 wiśnie (zależnie od wielkości), złóż na pół i starannie...

  • Spokojnie sobie świętuj!

    ...mniej oczyszczona mąka, tym więcej w niej błonnika i  wartości odżywczych. Pierogi mogą być jeszcze zdrowsze, jeśli podasz je z wody, a nie obsmażane. Jako omasty możesz użyć oleju lnianego. To(...)? Przyrządź go z mięsa o niskiej zawartości tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie zatem mięso z królika, kaczki lub jagnięcina.  Warto także zrezygnować z  dodawania wątróbki drobiowej, która znacznie...

  • .... Wybornie smakuje zestawiony z mięsem. Dobrze komponuje się z podsmażoną białą kiełbasą, pieczoną kaczką, ale też rybami i małżami. Najprostszy dodatek do dań obiadowych to jarmuż duszony...

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    ...gotowaną na mleku kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami. Czasem przygotowywano pierożki dzybdzalki, często z dodatkiem wołowego łoju albo farszynki, czyli smażone na smalcu pierogi z ziemniaczanego ciasta...

  • Codzienny, niedzielny, wspólny

    Ja zainteresowałam się gotowaniem, gdy miałam dziesięć lat. Moja pierwsza książka kucharska? Il manuale di nonna papera (Podręcznik babci kaczki), wydany na początku lat 70. Czytając włoskie blogi(...), uwielbiały pasta pugliese, czyli krótki "Podręcznik babci kaczki" - dzięki niemu robienie omletu z szynką opanowałam do perfekcji. Frittata lucrezia - włoski, gruby omlet z gotowaną szynką. makaron typu...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...się kwasu chlebowego. Pierogi z kolei są ewidentnie azjatyckie, to chyba Chińczycy wymyślili ciasto na pierogi. Można je spotkać wszędzie - od Pragi po Pekin. Je się je w Uzbekistanie, na Ukrainie(...): "Jadłem żurek i słuchałem Chopina". A co pani w Polsce najbardziej smakuje? - To zależy, kto gotuje. Ale wasze grzyby są najlepsze. Zupy grzybowe - niesamowite. Ci, którzy lubią i umieją robić pierogi...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...pojawiły się wystawne schaby z morelami, wołowe sztufady czy pieczone gęsi oraz kaczki nadziewane śliwkami i pomarańczami. Tym samym polska kuchnia świąteczna zbliżyła się nieco do europejskiej...