• Informacje na temat:

    pierogi z mięsem i grzybami z ciasta francuskiego

Przepisy na temat: pierogi z mięsem i grzybami z ciasta francuskiego
Artykuły na temat: pierogi z mięsem i grzybami z ciasta francuskiego
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Czas na kurki

    ...ciasta francuskiego, sól, pieprz Przygotowanie: Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego, wyjmij je odpowiednio wcześniej, by odmarzało w temperaturze pokojowej.Kurki i pieczarki umyj, większe(...) po jednym żółtku, nadal ubijaj. Na koniec dodaj śmietanę i chwilę ubijaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Połową ciasta francuskiego wyłóż spód i boki formy. Do środka włóż masę grzybowo...

  • Grzybowe smakołyki

    Leśny pasztet w cieście Przygotowanie: 70 minut. Porcja: 400 kcal. Koszt porcji (bez grzybów): ok. 3 zł. Przepis dla 8 osób. Składniki: • kilogram grzybów • paczka mrożonego ciasta francuskiego (40-50 dag) • 6 łyżek bułki tartej • 3 łyżki śmietany • 2 jajka • 2 cebule • ząbek czosnku • 4 łyżki oleju • pół łyżeczki tymianku • sól, pieprz • mąka do podsypania ciasta Ciasto francuskie pozostaw...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...beef stew. Z grzybami? - Nie, to inny przepis. Zrobiliśmy wołowinę z anchois. Wbrew pozorom nie ma smaku anchois, ale dzięki niemu powstaje taki gęsty, włoski sos. Ale przede wszystkim(...). Niedzielne ciasta? - No cóż, jeśli chodzi o pieczenie i ciasta, raczej nie jestem ekspertem. Bardzo lubię robić zupy, mięso, warzywa - pieczenie to trochę co innego. Są dwa rodzaje kucharzy: tacy...

  • Nie martw się o zapas

    ...: kruchego, drożdżowego czy francuskiego (wykorzystaj je maksymalnie w ciągu 2-3 miesięcy). Upieczone ciasta najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej owinięte ściereczką lub w pojemniku. Te(...) do ciasta biszkoptowego, będzie wilgotniejsze). Warto natomiast przechowywać w chłodzie świeżego ananasa, bo w cieple szybko fermentuje. Warzywa przede wszystkim chroń przed wilgocią. Jeśli pojawi...

  • Dieta lekkostrawna

    ..., ostre; jaja na twardo; jajecznica na boczku, słoninie, smalcu, olejach; mięsa tłuste, smażone, pieczone lub duszone z tłuszczem; potrawy z drobiu smażone lub pieczone; knedle; pierogi z mięsem; ryby(...) niedopieczone, świeże, żytnie na zakwasie, razowe; ciasta; smażone naleśniki; pyzy; kopytka; grzanki; groszek ptysiowy; paszteciki; ciasta francuskie; potrawy z kasz smażone lub zapiekane; zupy na...